Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Napadne sníh a všechno je vzhůru nohama. To chce klid

Napsalo se o tom hodně. Někomu to už vadí, jiní se pozastavují nad otázkou: „Proč?“. Proč se o tom tak horlivě píše? Proč jsou všichni z toho na větvi? A tak dále. Všechno pořád dokola. Většinu čtenářů to už unavuje, a nedivím se. Chyba ale není na straně pisálků, ale v něčem jiném.

Zdroj: internet

Na sousedním blogu, kde své příspěvky publikuji každou neděli, jsem minulé dny označil jako naprosto „šokující událost“. Neříkejte, že i vás nepřekvapilo, že najednou napadlo tolik sněhu. Z ničeho nic. Všechny to samozřejmě pěkně zaskočilo. Díky tomu bylo, je a bude kolem tolik povyku.

Upřímně, zdravého. Můžeme být rádi, že se v novinách a na blozích komentuje napadlý sníh, který z vrcholku popularity odstrčil většině lidí nenáviděnou a hojně kritizovanou politickou scénu. Trochu hruběji řečeno. Třeba. Na každém internetovém serveru jsme mohli najít nějaké ty šokující zprávy o tom, že je nějaké neznámé městečko, či vesnice, „odříznuto od světa“, že nějaké auto skončilo v příkopu, že bezdomovci umrzli.

Zkušení pisálci se na svých blozích rádi pochlubili svými vypečenými historkami, že někde v tom sněhu zapadli. Že si na cestě málem rozbili ústa. Dobře, pokud nemají nějaký ten blog, své nitro vylili na Facebooku či na Twitteru. Ono je to jedno kam, zpětná vazba se dnes najde všude.

Myslím, že není potřeba se nad těmito událostmi rozčilovat. Po zpravodajské stránce. Musíte si, milí ti, kteří jste podráždění, uvědomit, že spolu s vámi na světě žijí i tací, kteří nejsou na takovéto podmínky zvyklí. Nejezdí každoročně do hor si zalyžovat. Nebydlí v takových prostředích, kde je sníh v zimě naprosto samozřejmý. Sice sníh napadne v zimním období kdykoli, ale jde o to kde a v jakém množství.

S tím souvisejí i nadcházející události. Jak už je všem známo, sníh překvapil všechny. A taky to podle toho vypadalo. Nejrůznější kalamity a nehody na silnicích. Celkem vysoká zpoždění a místy i rušení některých vlaků. Prostě zimní období ve své kráse. Přijde mi to, že si počasí celkem dalo načas. Kdybych byl extrémním milovníkem sněhu, řekl bych, že tentokrát napadl pozdě. Sníh má být klasicky o vánocích, tedy nějak v té druhé polovině prosince. Žádný o měsíc později.

Ironicky se může říct, že tentokrát napadlo sněhu naráz. Sníh nečekal na postupné klidné sněžení, které by zajistilo jen pár čísel na celou zimu. Jen aby to trochu zasněžilo cestičky, aby se v tom ještě dalo chodit. Místo toho si zřejmě řeklo, že si dá na měsíc pauzu, a pak spadne najednou. Chtěli jste sníh, tak tady ho máte! A později dostanete nášup.

Případní „kritici“ tohoto období, kdy všichni šílí kvůli „pár sněhu“ se musejí z danou situací smířit. To prostě k žurnalistice patří. Cokoliv se stane – ještě k tomu dost nečekaně – musí se o tom napsat. Publicisté to musejí okomentovat. Blogeři se podělit o nejvypečenější situace, které se jim stali. A uživatelé sociálních sítí si o tom musí pokecat s přáteli. Všechno je dané a je vystaráno na víc, než týden. Podle situace, zda se počasí zlepší, nebo naopak.

Osobně patřím k těm, kteří jsou zaskočeni. Nemůžu říct, že bych sníh nemiloval. To ne. Ale čeho je moc… Když sněží, to mi nevadí. Dokonce mi ani nevadí, když cestou do školy jdu sněhem. To prostě k zimě patří. Ale nesmí toho být až až. Jak se říká: „Všeho moc škodí.“. A cestující dopravních prostředků si to mohli vyzkoušet na vlastní kůži.

A protože patřím k těm, kteří nedají na teplo dopustit, netrpělivě očekávám až se oteplí. Můžu jedině doufat, že to bude brzy. Jak ale vidím situaci s počasím, bojím se skeptického pohledu. Vypadá to, že si počasí dělá co chce a zároveň to s tím ročním období nebere moc vážně a dává si načas. Důvod je pro mě neznámý. Že by to globální oteplování?

Autor: Petr Hrudka | pátek 29.1.2010 18:30 | karma článku: 6,74 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.