Kulturní časopisy se dusí

A ministr kultury Václav Jehlička tomu pomáhá. Dokonce i ty ruce, které škrtí hubený krk kulturních časopisů, jsou jeho.

Casopis A2advojka.cz

Ministr kultury Václav Jehlička odmítá přidat ze státní kasy na podporu literárních periodik, a proto některé tiskoviny lapají po dechu.

Tak by se dal s trochou ironie a nadsázky okomentovat čin mistra kultury, jež chce šéfredaktory nejrůznějších českých literárních tiskovin přesvědčit ve fakt, že jim bude k přežití stačit peníze, které dostávají doposud.

Ale nestačí. A je to znát. Postupně dosud vycházející literární periodika už nemají o čem by psaly, respektive nemají na to lidi, kterým by za pohotové, vtipné a úsměvné články o literatuře a kultuře obecně, zaplatily. Typickým příkladem je časopis A2, ze kterého stal čtrnáctideník, a šéfredaktorka Libuše Bělunková musela (jak je psáno v 10. čísle Respektu) zeštíhlit původní redaktorský tým.

Někteří to ovšem řeší (mohou řešit) tím, že zvýší cenu čísla, tím se pokusí zalepit krvácející srdce časopisu malou náplastí, ale zároveň pořád teče – objeví se další krvácející rána, kdy dosavadní věrní čtenáři přestanou časopis v trafikách kupovat a co hůř, zruší svá roční předplatné a budou si stěžovat, že redakce cenu výtisku zvýšila.

A může za to redakce? Ne. Může za to ministerstvo kultury, které odmítá podporovat tzv. „živé umění“ a snaží se svými penězi podpořit spíše tzv. „mrtvé umění“, jak ministři nazývají historické památky.

A má to cenu? Má cenu podporovat historické památky a tím pádem kašlat na vycházející literární časopisy, které se snaží svým čtenářům jednak ukázat pohled do zákulisí kultury a jednak je informovat o různých kulturních akcí, které také bohužel budou chudnout.

Přiznám se, že nejsem specialistou na historické památky, z čehož plyne fakt, že mi nejde do hlavy, jaký má význam podpora „mrtvého umění“, jakou to má váhu, než čtení různých literárních časopisů, které po troškách a postupně dávají šanci prezentovat svá díla začínajících autorů?

Ministři, hlavně pan Jehlička, by se měl nad sebou zamyslet. Protože každým krácením a škrcením kulturních časopisů se může lehce stát, že návštěvníci budou přestávat chodit na různé kulturní akce, jelikož o nich nebudou vědět, protože o nich nebudou informovat literární periodika, jelikož nebudou vycházet, z důvodu, že na to nebudou mít prachy!

Autor: Petr Hrudka | neděle 15.3.2009 19:48 | karma článku: 7,89 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78