Čeští lvi rozdáni

Populární výroční ceny České filmové a televizní akademie Český lev byly tvůrcům filmů za uplynulý rok 2008 rozdány. Za mužský herecký výkon v hlavní roli byl oceněn Karel Roden, coby postava ve filmu Hlídač č. 47 režiséra Filipa Renče, za ženský herecký výkon v hlavními roli byla oceněna Zuzana Bydžovská za svoji roli ve filmu Bohdana Slámy Venkovský učitel a jako nejlepší film roku 2008 byl Český lev udělen Karamazovům režiséra Petra Zelenky.

Eeský levCeskylev.cz

Tolik krátká rekapitulace. Mohli bychom pokračovat:

 

Režie: Petr Zelenka – Karamazovi; Scénář: Bohdan Sláma – Venkovský učitel; Kamera: Vladimír Smutný – Tobruk; Hudba: Richard Horowitz, Sussan Deyhim – Tobruk; Střih: Jan Mattlach – Hlídač č. 47; Zvuk: Pavel Rejholec, Jakub Čech – Tobruk; Dokument: Pavel Koutecký, Miroslav Janek – Občan Havel; Výtvarný počin: Juraj Jakubisko, Jarka Pecharová (výtvarná koncepce, návrhy kostýmů) – Bathory; Vedlejší ženský herecký výkon: Lenka Termerová – Děti noci; Vedlejší mužský herecký výkon: Vladimír Dlouhý – Hlídač č. 47; Divácky nejúspěšnější český film – Bathory; Cena Sazky (nerealizovaný scénář): Kawasakiho růže – Petr Jarchovský

 

Ale nechme to. Ceny udíleny. Všichni jsme spokojeni. Teď by se ovšem stálo za to se poohlédnout za uplynulým večerem přímého přenosu, kterého přenášela Česká televize z pražské Lucerny.

Moderátoři: Známá rodinná dvojce Bolek Polívka s dcerou Annou. Známý herec, který si zahrál ve slavných českých filmech (Musíme si pomáhat a další) a proslulý svými pořady Bolkoviny a Manéž Bolka Polívky, společně se svojí dcerou, která je rovněž známá jednak z plátna kin (Účastníci zájezdu) a jednak coby herečka v seriálu (např.: Ordinace v růžové zahradě). Tato rodinná dvojce se snažila divákům a přítomným hostům svým stylem moderování celý slavnostní večer zpříjemnit a trochu uvolnit. Což se jim, podle mého, celkem povedlo. Nápad, že by lvi udělovala rodinní příslušníci, kteří s filmem mají něco společného, byl velice originální a důvtipný. A povedl se.

Dokonce byl i výjimečný tím, že lva získal i Karel Roden, jehož předání ceny režiséra Filipa Renče rozplakal… I když Renč začal plakat už od doby, kdy Hlídač č. 47 získal první cenu.

Nyní přistupme k samotnému udělování. Z počátku se mi zdálo, že lvi budou vyhrávat filmy, které by nepovažoval za české. Typickým příkladem je film Juraje Jakubiska Bathory, v jehož hlavní představitelkou kněžny a šlechtičny byla anglická herečka Anna Friel. Zdá se mi, jestli náhodou i slovenští sousedé nemají své filmové ceny podobné našemu Českému lvu? Nebylo by tam místo pro Bathory? Pro mě s nadšením Anna Friel, coby herečka v hlavní roli lva nezískala. Druhým filmem, kterého bych jen s těží považoval za „nečeský“ je Tobruk. Má trochu kliku, že jej natočil český režisér Václav Marhoul, ale za to převážně v zahraničí…

Musím podotknout, že celou situaci nakonec zachránili Karamazovi. Za což jsem úplně šťasten. Opravdu, Karamazovi je jeden z nejlepších českých filmů minulého roku. Ač vznikal se spoluprací polských kolegů, ale Čechů je mezi jeho tvůrci (na rozdíl od Bathory) většina.

Čeští lvi byli tedy rozdáni a uděleni. Moderování slavnostního večera zvládla dvojice Bolek Polívka a Anna Polívková na jedničku. Výběr hudebních hostů se celkem také povedl. Zaskočilo mě vybrání písně skupiny NightWork Globální oteplování, ale i tak večer příjemně zpříjemnil. Použití moderního pojetí udílení, tedy zkomponování názvů všech českých filmů, které byly v průběhu minulého roku natočeny zároveň s hudebním žánrem oblíbený hlavně u mladé generace, zvaný beatbox a interpretován beatboxovou chlapeckou skupinou Beaturger Band společně s „rapem“ Anny Polívkové, kdy se k nim i slušně přidal sám Bolek.

Večer se povedl. Všichni jsme šťastni, že vyhrál „čistě“ český film. A můžeme jen doufat, že tomu tak bude i příští rok…

Autor: Petr Hrudka | neděle 8.3.2009 0:28 | karma článku: 11,69 | přečteno: 2824x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78