České dráhy po druhé...

Před několika dny jsem zde uvedl problém Českých drah, který jsem (celkem vtipně) nazval: „České dráhy – Čekej Dlouho!“. Nedá mi to a o Českých dráhách musím napsat znovu. Naštěstí o jiném, celkem zajímavějším „problému“…

Do charakteristiky Českých drah by se klidně mohlo napsat, že mají jejich vlaky v některých případech nehorázné zpoždění. To všichni jistě víme. A já zde nechci tento problém komentovat znovu (http://hrudka.blog.idnes.cz/c/66691/Ceske-drahy-Cekej-Dlouho.html#t2).

Chtěl bych tady uvést jeden takový „problém“. Nebo spíš jen to, že ten „problém“ je zajímavý a překvapující…

Víte, od zavedení nového jízdního řádu se udály i jisté změn – novinky v ježdění vlaků na trase Hradec Králové – Smiřice – Jaroměř a zpět. Chci zde uvést, že České dráhy posílily své vlaky na této trase, ale to tak zvláštním způsobem. Předtím jezdily vlaky asi takto: ve 14.39 jel osobní vlak směr Pardubice hl. n. – Hradec Králové hl. n. – Smiřice – Jaroměř. Po něm následoval rychlík ze směru Pardubice hl. n. – Hradec Králové hl. n. – Jaroměř a dále pokračoval směrem na Liberec (odjezd 15.23). Pak následoval opět osobní vlak, který z hlavního nádraží odjížděl v 15.31.

Po zavedení nového jízdního řádu se jízdy vlaků jeví takto: Os 14.39 Pardubice – Hradec – Jaroměř, Sp 15.00 Hradec Králové – Smiřice – směr Trutnov, a poté R 15.23…

Je mi tedy záhadou, že zavedly (České dráhy) další vlak – spěšný vlak – ze směru Hradec Králové hl. n. do Trutnova, který ovšem zastavuje ve Smiřicích, ale dalším (větším) městem Jaroměř projíždí, a poté staví v každé příslušné stanici.

Proč projíždí Jaroměř? Jaký je rozdíl mezi spěšným vlakem a rychlíkem? Že by v rozloze města a počtu jeho obyvatel? Proč spěšný vlak zastavuje ve Smiřicích a nezastavuje v Jaroměři a rychlík nezastavuje ve Smiřicích (někdy zastavuje ve výjimečných případech) a zastavuje v Jaroměři?

Samozřejmě, že jsem spokojen s jízdou rychlíku do Liberce, ale nechápu proč spěšný vlak, který jede do Trutnova zastavuje ve Smiřicích a větším městem Jaroměř pouze projíždí?

Co hraje roli? Rozloha města a počet obyvatel nebo funkce vlak (spěšný vlak – rychlík)?

Nechápu…

Autor: Petr Hrudka | neděle 1.2.2009 16:45 | karma článku: 11,21 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78