Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V jednom ohni aneb jak zachránit své manželství

Nejsem žádný odborník na filmovou kritiku. Myslím si však, že v dnešní době krize rodiny by tento film měl vidět každý, kdo ztrácí půdu pod nohama...

„Vítej v novém normálu.“ Tato slova říká hlavní hrdina Caleb své manželce Catherin téměř na konci filmu, když už divák může oprávněně doufat, že jejich manželství bude zachráněno. K tomuto „uvítání“ však nevedla snadná cesta.

Film začíná představením manželské krize Caleba a Catherin. Caleb pracuje jako hasič. Jeho práce je těžká a ohrožující život. Od své ženy očekává respekt, úctu a uznání. Toho se mu však nedostává. Catherin pracuje v nemocnici. Od manžela očekává pozornost a něhu. Také ty se jí v jejich vztahu nedostávají. Oba tím velice trpí, i když to na první pohled není znát.

Rozhodující chvíle přijde při jedné hádce. V ní se jasně ukazují různá očekávání od druhého partnera. Po této hádce se Catherin rozhodne odejít a podat žádost o rozvod. Caleb je se situací srozuměn. Do příběhu však vstupují jeho rodiče, kteří jsou křesťané, především otec. Povzbudí svého syna, aby své manželství nevzdával a dá mu sešit, který obsahuje Výzvu lásky - čtyřicetidenní návod jak vyléčit nemocné manželství. Tento návod spočívá v tom, že každý den má vykonat pro Catherin jeden vstřícný skutek. Caleb se nejprve zdráhá, chce už mít nepříjemné období za sebou a užívat si klidu. Nakonec přece jen souhlasí a pustí se do toho.

Mezitím se Catherin v nemocnici sblíží s jedním příjemným mladým lékařem a naváže s ním vztah. Nepřímo ji v tom podporují její kolegyně, které jí vyprávějí jak to chodí před rozvodem. Tím ji upevňují v jejím rozhodnutí a mimoděk podrývají Calebovu snahu o nápravu. Na druhé straně rovněž Caleb má kolegu Michaela, který také prožil manželskou krizi, která skončila rozvodem. Protože se poté z něho stal křesťan, snaží se Caleba podpořit v jeho začínajícím úsilí o záchranu manželství.

Caleb často potřebuje podporu jeho i svého otce, protože vyhlídky zprvu nejsou příliš nadějné. Musí projít cestou, které se zprvu bránil. Přijde totiž na to, že aby mohl dát do pořádku své manželství, musí nejprve dát do pořádku svůj vztah k Bohu: „Nemůžeš ji milovat, protože jí nemůžeš dát, co sám nemáš.“ Až se toto podaří, je schopen pokročit dál, protože uvidí celou situaci v pravém světle. Caleb se musí vzdát parazitů, kteří podrývají jeho manželství. V jeho případě to je počítač a erotické internetové stránky. Vezme to opravdu z gruntu: rozseká svůj počítač na kusy.

Příběh dopadne nakonec dobře. Caleb připraví pro Catherin půdu k vzájemnému odpuštění, jejich manželství je zachráněno, oba obnoví svůj manželský slib před Bohem.

Film ukazuje, jak důležité je přátelství a rodičovská láska. Bez podpory svého otce a přítele Michaela by Caleb nikdy nedokázal uzdravit svůj vztah ke Catherin a tak připravit cestu i jí. Výzva lásky posloužila především jemu samotnému - proměnila jeho srdce, jeho pohled na věci. Manželství je cenná věc a jako taková neuvěřitelně křehká. Možná si ani neuvědomujeme, jak snadno se dá pokazit. Náprava bývá náročná. Vždy ji jeden z partnerů musí vzít na sebe - kvůli sobě i tomu druhému.

A ještě něco: Film, i když trochu skrytě, ale přesto zřetelně ukazuje, že manželství bez vztahu k Bohu se může stát nesrozumitelným. S tím, jak nacházíme Boha, nacházíme i smysl manželství - svého i pro společnost.

Nejsem žádný odborník na filmovou kritiku, ale celkové zpracování filmu, i herecké výkony představitelů rolí, na mne zapůsobili přesvědčivě. Myslím, že režisér dosáhl svého cíle: přimět diváka, aby se zamyslel nad stavem vlastního manželství i nad ochotou investovat do jeho správného chodu. Film přesvědčivě ukazuje, že cesta manželství je namáhavá, a že se vyplatí setrvat až do konce. Poskytuje rovněž naději, že již téměř rozvrácený vztah manželů se dá napravit, dovolíme-li Bohu, aby jednal. K tomuto poznání snímek směřuje a je mu podřízeno i jeho technické zpracování.

Je trochu škoda, že film V jednom ohni nepromítá žádné kino u nás, ani ho nemůžete shlédnout na žádném televizním programu. Vidět se dá na křesťanské internetové televizi TV Gloria. Co se však zprvu zdá jako nevýhoda, může se stát výhodou. Díky tomu se na film můžeme podívat prakticky kdykoliv.

 

Autor: Pavel Hruban | středa 15.10.2014 13:42 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

Dnešním dnem začíná postní doba. Je to příležitost zamyslet se nad hodnotami vlastního života. Kristovo podobenství nám v tom může pomoci.

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

Zítra oslavíme slavnost Nanebevzetí Panny Marie. Je to jedna z velkých mariánských slavností, která nám připomíná, že Matka Boží je naší ochránkyní. Snad nám k tomu pomůže několik myšlenek známých autorů.

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84 | Přečteno: 457x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

V dnešní době máme tendenci představovat si život s Bohem příliš jednoduše a lacině. Při pohledu do evangelia však zjistíme, že Kristus na své následovníky vznáší určité požadavky. Tím nás nutí dát všemu v životě správné místo.

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

V životě křesťana existují požadavky, které se zdají být velice jednoduché. Když se však na ně podíváme trochu víc zblízka, zjistíme, že tomu tak úplně není.

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

Prošli jsme postní dobou a stojíme na prahu Velikonočního třídení, které je vrcholem liturgického roku.

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92 | Přečteno: 122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  16:30

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 670x
Jsem katolický teolog. Pastorační asistent v Diecézní charitě Brno.

Seznam rubrik

Oblíbené články