Silná slova papeže Františka o církvi

V dnešní době vnímáme církev jako běžnou sociální veličinu, instituci jako každou jinou. Církev ale není běžná instituce ať se nám to líbí nebo ne. Svědčí o tom nedávná slova současného papeže.

Následující slova řekl papež František v závěrečné řeči biskupské synody o mládeži a povolání. Reaguje jimi na současnou situaci v církvi a ve světě. Domnívám se, že nepotřebují žádný komentář. Přesně určují směr, kterým se máme dát cestou k reformě církve. Reforma církve vede přes reformu každého křesťana. Spočívá v započetí hlubšího duchovního života, v nastoupení na cestu ke svatosti.

Myslím na naši Matku, svatou Matku Církev. Poslední tři paragrafy synodního dokumentu o svatosti ukazují, že naše matka je svatá, avšak my, synové jsme hříšníci. Všichni jsme hříšníci. Nezapomínejme na výraz církevních otců „casta meretrix“. Svatá církev, svatá Matka se syny hříšníky. Z našich hříchů vždycky těží velký žalobník, který se potuluje - jak čteme v první kapitole knihy Job – a hledá, koho by obžaloval. V této chvíli nás obžalovává mocně a tato obžaloba se stává také perzekucí. Dnešní předsedající mluvil [irácký patriarcha Sako] o svém lidu a dalších národech, pronásledovaných na Východě i jinde. A existuje další typ pronásledování, totiž neustálé žaloby špinící církev. Církev se však nešpiní; synové ano, všichni jsme špinaví, ale Matka nikoli. Proto nastala chvíle, kdy je třeba hájit Matku. A Matka se hájí před velkým žalobníkem modlitbou a pokáním. Proto jsem žádal v tomto měsíci, který za chvíli skončí, abychom se modlili růženec, prosili svatého archanděla Michaela a Madonu, aby neustále kryla Matku Církev. Pokračujme v tom. Je to obtížná chvíle, protože žalobník tím, že atakuje nás, atakuje Matku. Na Matku se však nesahá. Toto jsem ze srdce chtěl povědět na závěr synody.Zdroj: Vatican News

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hruban | pátek 16.11.2018 10:16 | karma článku: 18,63 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92