Modlitba růžence jako projev lidové mystiky

Nacházíme se na začátku měsíce října, měsíce, který je v katolické křesťanské tradici vyhrazen větší pozornosti vůči modlitbě růžence. Tato skutečnost je dána historicky. V roce 1571 proběhla u ostrova Lepanto námořní bitva, v níž křesťanská vojska zastavila rozpínavost tehdejší Osmanské říše. Toto vítězství bylo považováno za zázrak na přímluvu Panny Marie, vyprošený modlitbami růžence, k nimž vybízel papež Pius V. Tento papež následně ustanovil na den vítězství, 7. října, svátek Panny Marie Růžencové.

Růženec je lidová modlitba. Líbí se mi jeho přirovnání k rodinnému albu. Za doprovodu recitace jednotlivých Zdrávasů nám před očima defilují stěžejní události ze života Ježíše Krista a jeho Matky. Jsou to události důležité pro naši spásu.

Je škoda, že dnešní komplikovaná doba komplikuje i modlitbu růžence. Mnoho křesťanů se dnes růženec nemodlí, protože se jim nejde soustředit na tajemství jednotlivých desátků. Nedokáží skloubit modlitbu Zdrávas Maria s rozjímáním. Ruší je to. Takto jim modlitba růžence připadá dlouhá, namáhavá a nezáživná. Přes toto všechno však byla tato modlitba nejoblíbenější modlitbou našich předků. Pravidelně se ji modlili v rodinách, při práci i v kostelích, zakládali četná růžencová bratrstva. V čem spočíval tento úspěch? Lidé totiž do této modlitby vkládali všechny svoje radosti i bolesti. Modlili se tak, že během modlitby svěřovali ve svých myšlenkách a představách Bohu skrze ruce Panny Marie vše, co již měli za sebou a vše, před čím teprve stáli a s čím si nevěděli rady. A tak během modlitby Zdrávas Maria se před jejich duchovním zrakem odvíjel nejen Ježíšův a Mariin život, ale též jejich životy vlastní. V modlitbě růžence se tyto životy propojovaly. Takto se modlitba růžence stala projevem skutečné lidové mystiky.

Zkusme se vrátit k této praxi. Využijme měsíc říjen k tomu, že se pomodlíme každý den alespoň jeden desátek růžence. Nechme při modlitbě myšlenky volně plynout. Všechny. A dávejme je do rukou Mariiných. Jestliže vytrváme, po nějaké době si budeme moci uvědomit, že se očišťují a my se začínáme přibližovat k Bohu. Takto se nám růženec stane cestou a měsíc říjen startem v chůzi po této cestě. Matka Boží nás na této cestě bude provázet.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hruban | neděle 5.10.2014 16:17 | karma článku: 19,64 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92