Co je to manželství

Hloupé téma článku, že? Vždyť přece všichni víme, co je to manželství. Někteří v něm žijí, jiní ho považují za přežitek, další za nesnesitelné břemeno. Všichni tak nějak máme povědomost o tom, že je v dnešní době v krizi. S postupující sekularizací se tato krize prohlubuje. Mám dojem, že dnešní sekulární společnost si s manželstvím neví moc rady. Proč tomu tak je? Ztratili jsme ideál. Kde ho najít? Klíčem ke znovunalezení ideálu je křesťanská víra, která nám přibližuje zdroje, z nichž mohou manželé čerpat na své cestě společným životem. Jaké tedy je křesťanské pojetí manželství a rodiny?

Manželství je veřejný svazek muže a ženy před církví a celou společností. Manželé se zavazují, že budou spolu žít, mít se rádi, vzájemně si prokazovat lásku a úctu, ponesou společně všechno dobré i zlé, co je kdy v životě potká, a nikdy se neopustí. Zavazují se také k tomu, že přijmou a vychovají všechny děti, které od Boha dostanou.

Toto všechno slibují při svatebním obřadu. Svatba není pouze veliká sláva, ale především přijetí závazku, který je na celý život. Není to nic lehkého, ale protože manželství je svátost, Bůh manželům v tomto závazku pomáhá. Důležité je, aby manželé byli ochotni Boha pozvat mezi sebe a do své rodiny.

Manželství je obrazem Nejsvětější Trojice. Bůh je společenstvím tří osob: Otce, Syna a Ducha Svatého. Manželství, a z něho vzniklá rodina, je také společenstvím muže, ženy a jejich dětí. Tak jako Bůh je věrný vztahům uvnitř svého společenství, tak musí být i manželé. Jinak by jejich manželství nebylo Božím obrazem. Být nevěrný svému muži či ženě znamená ocitnout se mimo cestu k Bohu.

To, že se dnes hodně manželství rozpadá, je veliká bolest a zlo. Rozvody trpí sami manželé, jejich děti i celá společnost. Manželství je totiž jejím základem, stejně jako Bůh je základem pro existenci světa. Tím, že nejsou stabilní manželství, ztrácí stabilitu i ona.

Autor: Pavel Hruban | středa 11.3.2015 18:19 | karma článku: 13,96 | přečteno: 1432x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92