Mimikry

Napadlo mě, jak si lidé uvědomují svoji příslušnost k živočišné říši. Možná mimoděk, při vytváření dojmů na ostatní, když se snaží, aby je viděli tak, jak oni chtějí. V živočišné říši jsou někteří tvorové opravdu vybaveni velmi zajímavou schopností se téměř zneviditelnit, což používají jako ochranu před predátory.

Tato schopnost se nazývá mimikry, které jim umožňují téměř splynout s okolím a poskytují výhody, bez nichž by dlouho nepřežili. Mimikry umožňují i napodobování jiného tvora. Skákavky mravenčí předstírají tvarem těla mravence, jejichž kousnutí se lecjaký tvor obává. Vrcholem podlosti použití mimikry v živočišné říši je ostník pavoukožravý, který navštěvuje sítě snovaček tváříce se jako nápadník, charakteristickým poklepáním přiláká samičku, kousne ji do nohy a následně na roztoužené oběti hoduje. V Liberecké ZOO žije chameleon pardálí, jehož barva je velmi variabilní, má více než deset barevných forem. Na Liberecké radnici vládne menšinová koalice jejíž barva je velmi variabilní, má více než čtyři barevné formy.

Naštěstí příroda, mocná čarodějka, nevybavila lidi dostatečně uměním mimikry, byť se o ni snaží sebevíc. Je opravdu docela zajímavé pozorovat jak se někteří snaží zakrýt jasný a přesný obraz skutečnosti, jak se snaží zařadit mezi poctivé, mravné a pravdomluvné. Nevím jak kdo, ale nejvíce snah o mimikry eviduji u politiků, stejně jako u jednostranně zaměřených neobjektivních médií. Ono to má zřejmě co do činění s původním posláním mimikry v živočišné říši, což je ochrana před predátory, kteří na nějaké mimikry z vysoka kašlou a ostatní likvidují. Z toho více méně vyplývá, že ti kdo jsou schopni se jim přizpůsobit jsou schopni všeho. Nic na tom nemění, že by byli mnohem radši, kdyby je ostatní viděli a brali tak jak chtějí oni. Někteří dokonce věří tomu, že jsou tím co předstírají, což jsou ale zase jen mimikry.

Autor: Zdeněk Hromas | středa 7.9.2011 20:05 | karma článku: 6,74 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Zdeněk Hromas

25 let svobody a demokracie?

14.11.2014 v 15:30 | Karma: 7,96

Zdeněk Hromas

Do stejné řeky?

24.11.2012 v 20:37 | Karma: 14,96

Zdeněk Hromas

ŠTĚSTÍ, LÁSKA, ČOKOLÁDA

2.10.2012 v 18:28 | Karma: 21,61