Máte padáka

Říká se, že člověk by měl prý zkusit v životě všechno. Je sice asi trochu rozdíl zda chce nebo je donucen, ale každá zkouška by ho měla poučit a obohatit, myšleno ve smyslu životních zkušeností. Ve svých jednašedesáti jsem se už téměř začínal stydět před mladou a dynamickou generací, že jsem nikdy nebyl v politické straně a možná i proto neuměl patřičně využívat výhod českého tržního hospodářství a kapitalismu. Nikdy jsem závratně nezbohatl ve smyslu např. nákupu a prodeje čehokoliv, nikdy jsem ani závratně nezchudl ve smyslu dlouhodobé ztráty zaměstnání.

Sebevědomí mi až zvýšila ryze česká firma s ryze českým managementem, u které jsem byl bezmála čtyřicet let zaměstnán, za což se všem mladým a dynamickým omlouvám, a která mi dala sedm měsíců před penzí padáka z pozice skladníka, moderně „operátor skladování“. Už jsem si chystal nějaké takové, jakoby neutrální odpovědi vnoučatům, na jejich zvídavé otázky o životě, ale takhle přeci jen budu moci o něco víc fundovaně o představitelích českého kapitalismu a českém tržním systému pohovořit, i když jsem se nikdy té „správné“ české tržní dynamičnosti nenaučil ani jiné „správné“ předpoklady nezískal.

Do penze půjdu zřejmě jako nezaměstnaný, ale na rozdíl od mnoha podobně dopadnuvších kolegů a kolegyň, komunisty volit nikdy nebudu. Ten kdo opravdu chce, si může totiž zjistit, co teprve takový komunistický systém dokáže udělat s národem, jaké, až patologicky nemilosrdné kapitalisty, umí vygenerovat. Ten kdo se spokojí se sliby, to možná ještě někdy pozná na vlastní kůži. Ne nadarmo se taky říká, že lidstvo je nepoučitelné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Hromas | středa 3.9.2008 10:31 | karma článku: 18,17 | přečteno: 1277x
  • Další články autora

Zdeněk Hromas

25 let svobody a demokracie?

14.11.2014 v 15:30 | Karma: 7,96

Zdeněk Hromas

Do stejné řeky?

24.11.2012 v 20:37 | Karma: 14,96

Zdeněk Hromas

ŠTĚSTÍ, LÁSKA, ČOKOLÁDA

2.10.2012 v 18:28 | Karma: 21,61