Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč umělci mlčí a tváří se, že se nic neděje? Případ jednoho hoaxu

Dnes ráno mě překvapil hezky vyvedený obrázek jednoho úctyhodného umělce, který vytvářel dojem, že onen umělec má jasný a odmítavý názor na islám. Taková otevřenost je u umělců opravdu šokující. Umělci totiž raději mlčí.

Veřejnost je docela angažovaná a není žádným tajemstvím, že občané mají v otázce islamizace, přijímání uprchlíků a sebevědomého postoje České republiky, docela jasno. K těmto občanům se řadím taky. Média vesměs lžou a například poslední Střepiny na Nově byly ukázkou té nejtvrdší propagandy, která s objektivitou médií nemá ale vůbec nic společného. Zvykli jsme si na to, že jsme sami proti všem - proti médiím, proti oblíbeným celebritám. Ty buď mlčí - v lepším případě nebo v horším případě blábolí něco o mírumilovnosti islámu a o solidaritě s uprchlíky. Zvykli jsme si být se svými postoji sami. Každý den vedeme drobné souboje v diskusích a strachujeme se o naši budoucnost. Je nás opravdu dost na to, abychom nezbytnou tragédii zastavili? Dokážeme se ubránit osudu zemí, kde islamizace postoupila mnohem dál? Zachráníme svobodu pro naše děti? 

Jsou to těžké otázky a morálku národa by jistě podpořila účast nějaké oblíbené osobnosti. Ne nadarmo se 17. listopadu jásalo, když se k protestu studentů připojili herci. Ti mohou přesvědčit daleko větší masu lidí! Což se také tenkrát potvrdilo. Dnes se k nám herci ani umělci nepřidávají. Co to znamená? Režim je mnohem tvrdší, než byl v roce 1989. Umělci dnes mohou ztratit mnohem více, než jim hrozilo v roce 1989. Mnozí z nich jsou zcela závislí na kšeftech z České televize a z Novy. Obě silné televize jedou na naprosto propagandistické vlně a nedovedu si představit, jak by se asi zachovali k někomu z vlastních řad, kdo by se odvážil postavit proti jejich vidění světa. Ukončení spolupráce by byl ten nejmenší trest - je otázkou, jak by se k takovému odvážlivci stavěli jeho kolegové. Těžko by ho podpořili - takže ztráta přátel, odsudky, vyobcování.

A nejde jen o herce a tvůrce závislé na televizích. Většina malířů, sochařů, spisovatelů, je závislá na různých dotacích a musí se přátelit s lidmi, kteří dotační peníze rozdělují. Svoboda umělce je dnes chimérou největší... Peníze nám vládnou - ty ani tak ne, spíše ti, kteří je rozdělují.

A tak jen můžeme doufat, že svobodný názor projeví aspoň ti umělci, kteří si vytvořili nezávislou existenci. Většinou jsou to muzikanti, zpěváci. Nezapomenu na koncert skupiny Buty, kdy Radek Pastrňák uvedl jednu píseň podobenstvím o uprchlících. Zase budeme lapat mezi řádky a tleskat jinotajům? To snad ne. Nicméně v této atmosféře, kdy jednu moji známou rozplakala pravdivá reportáž na Primě jako nevídaný úkaz, se zjevení fotografie celebrity číslo jedna se slovy proti islámu zdá být velkým šokem. Fakt to řekl? Vypadá to neuvěřitelně, ale rozhodla jsem se tuto fotografii dál sdílet. Radost byla ale krátká. Velmi záhy se ukazuje, že je to hoax a zmíněný umělec se uraženě hájí a žádá omluvy. On rozhodně něco takového neřekl! Škoda - promarnil šanci ukázat se jako svobodný a hrdý občan se samostatným kritickým myšlením. Tohle už naši umělci neumí. Jsou rozmazlení a pohodlní - a to i intelektuálně.

Tak i nadále zůstáváme osamoceni. Média a jejich lokajové jsou i nadále proti nám, proti zdravému rozumu. Dojímají se sami nad sebou a až hystericky se snaží dokázat, že jsou nad těmi, kteří se nebojí projevovat svou netolerantnost. Netolerantnost vůči hloupé byrokracii, netolerantnost vůči zlu, netolerantnost vůči slabosti ženoucí nás do záhuby... Zůstáváme s ní osamoceni, leč to nás nezlomí.

Věřím, že časem se to ale změní. První vlaštovky se objevují. Existuje pár intelektuálů, kteří se nebojí mluvit stejným hlasem jako "lúza". Lékaři, vědci, filosofové... A bude jich přibývat. A časem se k nim přidají i ti prodejní umělci. Jenže to už bude na záchranu rovné páteře pozdě.

Informace o hoaxu zde: https://dennikn.sk/blog/nezdielajte-text-lasicu-moslimoch-podvrh/

Omluva autorů hoaxu zde: http://www.omediach.com/internet/item/7396-autori-vymysleneho-citatu-lasicu-sa-hercovi-ospravedl%C5%88uju

Autor: Eva Hrindová | čtvrtek 24.9.2015 16:11 | karma článku: 40,03 | přečteno: 2835x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Studenti jsou fajn - ovšem když mají dobré vzory!

Poslední dobou jsem fascinovaná arogancí studentů - na facebooku mi tykají a uráží mě a vůbec jim to nepřijde divné. Jsou neuctiví, arogantní, vulgární - prostě sluníčkoví:-) Nijak mě to netěší a je mi z toho spíše smutno.

3.12.2015 v 9:52 | Karma: 37,11 | Přečteno: 1879x | Diskuse| Ostatní

Eva Hrindová

Slavíci pro naše pop-papaláše - nuda, nuda, šeď a šeď

Miluju ankety a tak jsem včera opět sledovala předávání Slavíků. Vždy se těším, jestli se podaří něco malinko nového, jestli do ankety pronikne nějaká nová tvář, jestli moderátor zkusí nějaké nové vtipy. Já vím, masochismus...

29.11.2015 v 9:26 | Karma: 39,48 | Přečteno: 2742x | Diskuse| Ostatní

Eva Hrindová

Nežijeme ve svobodné zemi, ale kdo to skutečně chápe?

Obvinění Martina Konvičky je jen jeden střípek, ale nejvýraznější. Svoboda je nám kradena už dlouho, pomalu a plíživě. Jsme jako žáby, které si plavou v horké vodě a nějak si nevšímají, že jim někdo zatápí pod kotlem.

26.11.2015 v 17:27 | Karma: 39,40 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní

Eva Hrindová

Zmatení sluníčkáři nechápou demokracii - 17. listopad to potvrdil

Včera jsem se osobně účastnila demonstrace na Albertově. Myslím, že si náš pan prezident podporu zaslouží. Není mnoho demokratů v naší ubohé politice. Tak toho jednoho z mála podpořit je třeba! Mám se za to stydět?

18.11.2015 v 10:41 | Karma: 43,75 | Přečteno: 5286x | Diskuse| Ostatní

Eva Hrindová

Jak novodobí Koniášové a Bobligové pod pláštíkem "pravdy" vedou společnost k nesvobodě

Jak se to mohlo stát? Zase se ruší výstavy a lidé se vyhazujou z práce za názor. Zase nás sledují a fízlují a provokují novodobí agenti, kteří se nás snaží přistihnout při špatném názoru. Zase je u moci komando inkvizitorů.

7.11.2015 v 10:12 | Karma: 46,77 | Přečteno: 9782x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3618x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz