Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem jela do Prahy mluvit na demonstraci

Nejsem typ na demonstrace, nemám ráda velké množství lidí, taky nerada skanduju a vykřikuju hesla. V roce 1989 jsem trpěla a na demošky chodila proto, protože to bylo důležité. Dnes je to taky důležité. Tak jsem v sobotu jela.

Už 26 let máme demokracii a to znamená, že demonstrace by neměly být potřeba. V minulosti jsem taky reagovala na všechny podobné akce odmítavě. Vzpomínám třeba na televizní krizi a na další nátlakové akce. Odsuzovala jsem to a přišlo mi to i nezodpovědné. Jenže dnes je všechno jinak. Laxnost politiků v kombinaci s tendenčním informováním médií jaksi tlačí lidi dělat věci, které by jinak nedělali. Typickým příkladem je petice, kterou organizuje Václav Klaus. Ten, který vždy takový občanský aktivismus odmítal a kritizoval. Jestli mu to dnes nějaký kritik vyčítá, jen ukazuje, jak nepochopil změny ve společnosti. Veřejnost se prostě musí organizovat - musí ukázat, že má jasný postoj a že je ho ochotná prosadit i za cenu toho, že bude muset sama do politiky vstoupit. Petice a demonstrace jen ukazují, jak silný tento proud občanské uvědomělosti je. Ví to Václav Klaus a další prozíraví politici a političtí analytici. Jenže jsou v menšině. V menšině ale nejsou občané! Těch je hodně a už se nebojí! Tak i já jsem kývla na pozvánku na jedné důležité demonstraci i promluvit.

V sobotu jsme vyrazili vlakem z Olomouce. Bylo nás pár, obsadili jsme čtyřsedadlo, kde už seděl jeden mladý chlapec vzezřením sluníčkář. Cesta probíhala klidně a po chvíli jsme zjistili, že ve vlaku je mnoho lidí, kteří míří do Prahy - na demonstraci a na koncert Daniela Landy. Vlajky v oknech vlaku to naznačovaly. Mladí hoši to brali jako výlet a často navštěvovali jídelní vůz, zpívali lidové písně a po nějaké době začali i do jídelňáku chodit s vlajkama. Vlastně to ukazuje na jednu věc - mladí se o politiku začali zajímat. Už nechodí s vlajkama jen na fotbal. Kolega se s nima v jídelňáku zapovídal a oni mají jasno - nebudou volit nikoho ze stávajících politiků - nedůvěřují ani opozici. Nejsou to ojedinělé hlasy... Hoši od nás dostali náborové letáky, kdy se snažíme lidi pozvat k aktivnímu zapojení do politiky. Bylo milé, když jsem při vystupování viděli tyto letáky u vlakového personálu:-) Hoši to s tou agitací vzali vážně a my jsme z toho měli radost.

A tak vyrážíme do ulic Prahy, je hezky a nadšení z vlaku nás neopouští. Jenže ještě v podchodu mě někdo zastavuje. Ten mladý muž, co s námi seděl ve vlaku se mě ptá: "Vy jste paní Hrindová?" Šrotuje mi v hlavě, odkud mě může znát... "Ano, jsem." A on mi podává ruku, představuje se a pokračuje: "Chci vám předat pozdrav od Lucie Bittalové a jejích přátel z Brna." Jen překvapeně poděkuju. Chlapec musel mít příjemnou cestu, protože my jsme se celou dobu bavili o věcech, které se mu vůbec nemohly líbit. A taky nám připomíná, že v Praze bude i jiná demonstrace - sluníčková...

Ale dopadlo to dobře - i když jsem byla upozorněná na to, že se na mě nějací mí odpůrci chystají, k žádným konfliktům a kontroverzím nedošlo. A tak to má být. Žijeme ve svobodné zemi a můžeme mít různé názory. Říkejme je těm, kteří je chtějí poslouchat. Nelámejme se vzájemně, není to nutné. Zachovejme si respekt. Chtěla jsem se účastnit i té sluníčkové demonstrace. Byla původně plánovaná na 13 hodinu a ta naše až na 14. hodinu. Chtěla jsem tam pobýt a poslouchat. Jenže nakonec se doba začátku kryla a já musela od koně odejít k Muzeu a věnovat se svým věcem. Líbí se mi, že to proběhlo v klidu. A přiznám se, líbí se mi i to, že na naší demonstraci bylo mnohem a mnohem více lidí. Lidi byli slušní a pozitivně naladění. Všude vlály vlajky České republiky a mluvit k lidem na takovém místě byla pro mě čest. Pak jsem šla i pochodem k úřadu vlády. Vnímala jsem tu pozitivní energii - odvahu a chuť vzít správu věcí veřejných zpátky do vlastních rukou, nechyběl ani typicky český smysl pro humor. Lidi se nebojí represí a odsudků - nahlas říkají to, co považují za důležité. Ta probuzená hrdost a odvaha je nepřehlédnutelná. Lidi se dlouho o politiku nezajímali a proto jsme dopadli tak, jak jsme dopadli - máme tady politiky odtržené od reality a naprosto nechápající změny, které se ve společnosti dějí. Tak si navolíme politiky jiné, politiky, kteří to budou chápat. 

A fakt bych moc chtěla, aby debata mezi lidmi různých názorů probíhala kultivovaně. bez nadávek, bez podpásových akcí. Férově a čistě. Zvykejme si na to, že můžeme mít různé názory - já je nechci nikomu vnutit, chci jen mít právo své postoje říkat a hájit je. Tak, jak je to v demokracii běžné. A nikdy se nesnížím k tomu, abych někoho urážela za názor a opovrhovala ním kvůli tomu, že má jiné občanské postoje. 

Pro mě je gestem, které mi utkvělo v hlavě, právě to podání ruky zapáleného sluníčkáře. Vystoupil ze své anonymity a řekl mi svůj názor - to beru! Co ale neberu jsou anonymní útoky, nadávky a vulgarity, na které si už začínám zvykat. Neberu ani urážky lidí, kteří v sobotu pochodovali Prahou - já viděla samé normální lidi - mladé, staré, ženy a muže, mnohdy celé rodiny. Lidi s vlajkama, s touhou uchovat si svobodu a ubránit svou vlastní zemi před tím, co vidíme v okolních zemích... Jsem ráda, že je jich tolik!

 

Autor: Eva Hrindová | pondělí 14.9.2015 11:25 | karma článku: 33,02 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zrušili

Tahle hloupost z nadpisu se šíří mezi lidmi jako mor a otravuje ovzduší. Obávám se, že tenhle nesmysl vypustili právě ti, kterým se velmi hodí, aby lidé na možnost dělat změny v systému prostřednictvím voleb rezignovali.

6.8.2016 v 11:12 | Karma: 35,79 | Přečteno: 1755x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Mají to ženy v politice těžší? Ano, ale nevyřeší se to kvótami.

Žen v politice je málo a když už tam jsou, dovedou "klamat tělem". Strhávají na sebe někdy nezaslouženou pozornost, protože lidi mají podvědomý pocit, že ženy budou politiku kultivovat. Jsou přece ty mírnější a nechtějí agresi.

30.7.2016 v 10:29 | Karma: 22,60 | Přečteno: 550x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Epidemie dobra ochromuje svět

Zdá se vám to nadsazené? Jak by mohlo dobro ohrožovat svět? Jenže demostrativní a nepoučené dobro dokáže škodit více, než cokoliv jiného. Mění totiž přirozený řád věcí. Nabourává rovnováhu a produkuje kvanta nespravedlnosti.

18.7.2016 v 16:03 | Karma: 40,90 | Přečteno: 2117x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Filmy, Vary, nevěry

Začátek léta je tradičně filmový. Filmový festival v Karlových Varech je špičková snobská akce, kde se musí ukázat každý. Navoněná nádhera hrazená částečně z veřejných zdrojů. Přesto se mnoho akcí nese v duchu luxusu.

7.7.2016 v 19:06 | Karma: 40,17 | Přečteno: 3583x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Mají homosexuálové právo na děti?

Jistě ano - a to na své vlastní, pokud je díky životním okolnostem mají. Pokud ale za svůj život dítě nezplodí nebo neporodí, má jim společnost děti zajišťovat? Po rozhodnutí Ústavního soudu je to téma kolotající v diskusích...

29.6.2016 v 10:18 | Karma: 42,79 | Přečteno: 6119x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3618x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz