Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(Relativně) slušná obrana sprostých slov. Úvaha vědecká.

Tak je na světě další seznam zakázaných (rozuměj sprostých) slov; na jednu stranu mě těší, že podle něj i "bolševik" patří mezi sprostá slova, na druhou stranu mě tohle svaťouškovské tažení, nikoli ojedinělé, docela děsí. Další možnost je ta, že si z nás někdo dělá to, co vidíte vedle na obrázku; jakožto věčný optimista se kloním spíše k této variantě.

Tomuto podivuhodném útvaru se tradičně a historicky doložitelně říká "Ďáblova prdel". Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by nejspíš doporučila výraz "zadeček". No, posuďte sami...

Taky nemám rád nadměrné užívání vulgarismů, a když někdo mluví výhradně jako kanál, obvykle nenajedeme společnou řeč. Na druhou stranu ale ctím dědictví předků, jímž je náš jazyk, a trvám na tom, že vulgarismy tu nemáme bezdůvodně a že bez nich by naše vyjadřování bylo jen zmrzačenou karikaturou lidské řeči. Problematiku hodlám (vzhledem k jejímu významu :-)) pojednat hned z několika různých úhlů pohledu.

Úvaha geopolitická
Pamatuju na chvíli, kdy se z Anglie vrátil asi po roce jeden můj kumpán ze studií; tak jsme honem vyrazili na naši oblíbenou letní zahrádku U Holanů, je to sice špeluně, ale má něco do sebe, hlavně když je hezky; sedíte si tak pod starým stromem na lavičce prakticky na ulici, jde ovšem o ulici velmi klidnou, mírnou a zdobnou, takže pobyt tam je takovou formou duševní hygieny. Tomáš po roce strádání (byl v Anglii studijně, nikoli pracovně, takže s napjatým rozpočtem se musel zdržet různých povyražení) pokuřoval, slastně mžoural do sluníčka, které pronikalo ševelícím listovím stromů ke stolku a pivo v pulitrech úplně rozzářilo, a zjevně pohnut poklidnou velebou pozdně odpoledních Vinohrad mi sdělil:
"Člověče, já ti řeknu, proč to mám vlastně v Čechách tak rád. V Anglii si koupíš noviny, a je to tam tuhle válka, támhle skandál, nějaká ta stávka, támhle zase hladomor ve třetím světě nebo nějaký epidemie... No a vracim se domů, přejedu hranice, koupím si zdejší hlavní deník a v něm přes celou titulní stranu akorát článek o tom, že Pražáci si pořád nezvykli uklidit na ulici hovno po psovi."
Úvaha sémantická
Z mého pohledu tím stoprocentně vystihl, jak se u nás věci mají, a řekl bych, že kdyby se namáhal s hledáním nějakého slušnějšího výrazu, zcela by tím zlikvidoval potenciál té věty vyjádřit tak zásadní myšlenku.

Mimochodem debata o psím tentononc se nedávno strhla i tady na idnesovském blogu; přiznám se, že do nejdelší smrti nepochopím, jak může mít někdo tak pokřivený smysl pro jazyk český, a o psí výtvor, jehož marnost a nicotnost před tváří Boží i lidskou je zdůrazněna právě díky obvyklým konotacím slova "hovno", svádět takovou bitvu a dožadovat se náhražek. Ostatně jakých náhražek? Výkal zní jak od okresního hygienika, exkrement jako z hodin biologie, takže se jazykoví puristé smířili s přijatelností termínu "hovínko".

Úvaha z vývojové psychologie
Upřímně řečeno, dospělý muž, který je schopen - dobrovolně - pro popis daného útvaru použít slovo "hovínko", pravděpodobně ustrnul v mentálním vývoji kdesi před šestým rokem života. Přihlédněme rovněž k tomu, že deminutiva čili zdrobněliny tvoříme hlavně tam, kde chceme vyjádřit kladný až citově vřelý vztah k předmětu, což teda já v případě toho, čím si občas na ulici zasviním obuv, rozhodně nehodlám. Věcné opodstatnění také postrádá přesvědčení, že "hovínko" by mělo představovat cosi slušnějšího a přijatelnějšího než jeho větší pravzor.

"Růže, byť zvána jinak, voněla by stejně", praví klasik; a o tom, o čem jsme právě hovořili, to platí jakbysmet, tak proč nedávat věcem jejich pravé jméno.
(Ještě k těm zdrobnělinám: Kamarád nedávno ukládal ke spánku svoji maličkou dcerušku se slovy "...dobrou noc, prdelko", na což ona mu odpověděla "Dobrou noc, prdeli!" - logiku to svým způsobem mělo železnou, ale je zřejmé, že jazykový cit jedince prochází dramatickým vývojem a musí nějaký čas zrát :-))

Krátká úvaha theologická

Ostatně i sám biblický Kazatel praví, že "je čas sázet i čas sklízet, čas zabíjet i čas léčit, čas milovat i čas nenávidět, čas mlčet i čas mluvit"; analogicky z toho plyne, a to mi nikdo nevymluví, že "je i čas říct "hovno" a taky je čas to rozhodně neříkat".
Podtrženo, sečteno:

Vulgarismy užité na správném místě nám umožňují vyjádřit postoje způsobem, jakým to žádné bezzubé náhrážky nedokážou. Nesáhnout ve vhodnou chvíli k přiléhavému výrazu lze dokonce chápat jako projev pokrytectví. Ví to dobře celá naše krásná literatura (i celá literatura ošklivá), a ačkoli je na místě pěstovat jazykovou kulturu, je naopak projevem nepochopení a projevem nedostatečné jazykové kultury, snažit se o nějaké trapné vytváření seznamů. 

Vulgarita je totiž celkovým stavem mysli, i když se mluví jakž takž slušně, zatímco na druhou stranu správně užitá sprosťárna může naopak učinit situaci jasnou a průhlednou jako křišťálová studánka.

Tak, a příště se, doufám, budu moci věnovat tématům již méně důležitým a zásadním, než je kdejaké hov... Howgh! :)

(PS: A doufám, že alespoň před dílem knížete českých básníků Jaroslava Vrchlického se zastaví škrtající pero českých cenzorů a krasoduchů!)

(PPS: Seznam zakázaných slov si můžete pročíst zde.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 25.1.2011 13:13 | karma článku: 28,18 | přečteno: 2704x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4839x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský. Úřadu se ujme začátkem léta

14. května 2024  12:39

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude brigádní generál Petr Bartovský. K prvnímu...

Kandidát na ministra Ženíšek se přišel představit na Hrad prezidentu Pavlovi

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  12:28

Prezident Petr Pavel jedná s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem...

Kurýr rozvážkové služby nadýchal pět promile, posedával v trávě u O2 areny

14. května 2024  12:25

A alkoholem to přehnal kurýr rozvážkové služby v Praze. Hlídka strážníků ho našla v pátek usazeného...

Falešných vstupenek na hokejové mistrovství přibývá, škoda je už 700 tisíc

14. května 2024  12:24

Policie v Praze a Ostravě za první čtyři dny hokejového mistrovství světa zaznamenala tři stovky...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.