Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové přírůstky Křupana remcavého v pražské ZOO

Pražská ZOO, báječné místo, má kromě řady lákadel i jedno, jež spíš než zoologa zaujme výzkumníka v oblasti lidských povah. Jde o všudypřítomné a volně se po areálu pohybující exempláře Křupana remcavého.

ZOO nabízí obrovskou škálu materiálu ke studiu.

Zoologické zahrady jsou sice původně zamýšleny jako místo, kde lidi mohou pozorovat všelijaká zvířátka a ostatní havěť, ale protože se do nich vždycky nasáčkuje ohromné množství lidí, věru pestrá škála různých lidských typů, mohou sloužit i jako zahrady antropologické či sociologické.

Nedávno jsme si vyrazili do té pražské; chodíme tam často, protože je to báječné místo a fakt je na co koukat. I na ty lidi. Vyrážejí tam zadumaní jedinci, rozjuchané partičky, zamilované párečky, které možná občas ani nevědí, že nejsou na Petříně, no a pochopitelně celé familie. A ty bývají obzvlášť vděčným předmětem studia a jsou hned několikerého druhu – jeden je zdrojem optimismu, další zase zoufalství. Tak popořadě.

Ty první rodinky je příjemné sledovat, jsou takovým znamením toho, že je na světě všecko v pořádku a že z dětí, které kolem sebe vídáme, nakonec můžou vyrůst i slušní lidé se zájmem o dění okolo a pěkným pohledem na svět. Mluvím o mladých rodinách, kde dítě ohromeně a vyjeveně zírá na toho kterého tvora ve výběhu, tatínek důležitě vysvětluje všecko, co o daném stvoření ví nebo co zjistil ("…a tahle placatá ryba, to je platýs, víš…" – tvrdil dítěti tatínek vedle mě, zatímco rejnokovi za sklem se v očích zračil pocit křivdy); připojené maminky ovšem sledují spíš ty svoje svěřence, usmívají se a mají trochu srandu jednak z vyjeveného mrňouse a ještě větší z toho v danou chvíli strašně důležitého a vševědoucího protějšku. (Mimochodem potvrdilo mi devět z deseti otců, že malé děti obvykle těžko lákají na nějakého slona nebo tygra, zato je pak těžko odtrhnou od terária, kde se za sklem nicotně pinoží nějaký titěrný zeměplaz, měřítkům velké dospělé pozornosti zcela unikající).

Druhá a stále ještě sympatická skupina rodin patří k druhu "Homolka česká". Početné rodiny mnohdy vícegenerační s většími dětmi, kelímky s pívem, tácky s klobásou a spoustou hlodů na všechno, obvykle docela vtipných v duchu lidového humoru a rozumování. „Jé, podivejte, ten se tváří uplně jako náš děda v neděli po vobědě, že jó!“, radostně juchá nějaká babi a ukazuje ňoučatům na orangutana, který se s vyvaleným pupkem válí na kládě a drbe se na zadku. Homolky mám rád.

Ale pak tu jsou skupinky, a je jich strašně moc, ze kterých jde hrůza. To jsou ti zástupci druhu Křupan remcavý, které můžete bohužel hojně pozorovat a je lepší, leč v podstatě nemožné se jim vyhnout. Od pohledu burani tělem a hlavně duší. Podmračení a stále naprdnutí balíci s neustálými kritickými komentáři a výtkami vůči všemu, co jsou nuceni absolvovat "za svejch 150 korun":

"Ježiš, tady je vedro, a ten smrad, to to sakra nemůžou vyvětrat, když jim sem choděj lidi?"… "Podivej, vždyť tady všecko akorát chrápe, za svých 150 korun tady vidím akorát **vno! To to nemužou nějak zařídit, jsme se přišli podivat na zvířata né?" A neustále remcají, pro nic nemají pochopení a je vidět, že ve svých kedlubnách nedokážou pobrat rozdíl mezi zoo a cirkusem – medvěd by měl za 150 korun jezdit na motorce, a ne chrápat.

Křupana remcavého poznáte taky podle toho, že porušuje všechny zákazy a doporučení personálu. Nechápe totiž, že jde o blaho zvířat a že jim porušením pravidel může vysloveně uškodit; Křupanovi jde o to, že za jeho 150 korun mu nikdo nebude něco zakazovat.

A tak jsem viděl scénku, kdy si personál musel vyslechnout strašných nadávek od báby, která krmila jakési zviřátko ve výběhu toustovým chlebem (!!) a zřízenci měli tu drzost jí to zakázat; a zkuste chvilku posečkat v pavilonu v „temné komoře“ s poletujícími netopýry – určitě potkáte nějakého křupana, který si je bude fotit bleskem, ačkoli samozřejmě dobře ví, že se to nesmí. Ale vysvětlujte něco tupounovi, když už zaplatil 150 korun.

A nejhorší pocit je sledovat u toho děti, které měly tu smůlu, že se narodily právě do hnízda Křupana remcavého. Párkrát jedna tlupa tohoto druhu zkřížila cestu i naší skupince, a tak se naskytl smutný pohled na malého kluka, jak nevesele kráčí, kouká vyčerpaně spíš před sebe než okolo sebe a před ním se nese matka, odbarvená blondýna s klaunsky přepísklým makeupem, která „za svejch 150 korun“ na každém kroku hlasitě nacházela tolik problémů, špatnosti a bídy, že „sem už teda víckrát nepudem!“ Toho dítěte mi bylo strašně líto. Vyrůstat v takovém moři negativity, nemít vzor žádného pohledu na svět, který by vyjadřoval zájem o věci kolem sebe, pochopení pro určitá pravidla a shovívavost k občasným nedostatkům pozemské reality – to člověka nakonec zlomí, naučí ho to na všechno jenom remcat a udělá z něj jenom dalšího křupana.

Zkrátka a dobře – návštěva ZOO zdaleka není jen o poučení ohledně cizokrajné fauny. Tak pokud vyrazíte o víkendu do té pražské nebo kterékoli jiné: Pozor na volně se potulující exempláře Křupana remcavého. Dokážou vás otrávit, a to vás ani nemusí kousnout nebo bodnout. A užijte si to :)

Autor: Robert J. Hřebíček | pátek 29.4.2011 9:00 | karma článku: 25,38 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.