Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mudrlantům všech zemí

Trochu o tom, jak v Praze opět vypukly orgie moudrosti, díky nimž se dozvíme, že nebude-li pršet, nezmoknem. A hlavně o tom, jak je nebezpečné, když slova ztrácejí obsah.

Na Foru 2000 by mu to jistě řekli...

Forum 2000 se snaží od doby svého vzniku pomocí moudrých hlav celého světa vymudrovat, co je se světěm, dnešní dobou a hlavně s námi, kteří to pak musíme poslouchat, v nepořádku.

Osobně si myslím, že pokud je něco s dneškem v nepořádku, tak především to, že lidé nejsou schopni chápat smysl slov a namísto o realitou podepřenou myšlenku stojí o nějakou sladkou, na pohled strašně moudrou, leč zcela bezobsažnou frázi - a věnují pak více a více pozornosti právě všelijakým mudroprdským festivalům. 

Věnujme krátkou vzpomínku esenci této bídy, tedy slavným, převážně indiánským "babičkám", které lítají po světě a užaslým posluchačům sdělují, že bychom na sebe a na Matku Zemi měli být hodní, jinak to s náma špatně dopadne. Forum 2000 je velmi podobné, jako ta legrační akce "domorodých babiček", jenomže tuhle zabíjačku ducha pořádá dědeček. Projev Václava Havla rozebírat nebudu, to už jinde provedli jiní, spíše se pokusím zobecnit, na jaké neduhy Forum ukazuje, ovšem aniž by chtělo.

O sladkých frázích a hořkém smyslu slov

Začnu trochu zeširoka otázkou: Co mají společného Obama, Havel a Jan Švejnar?

Pamatujete na hlavní heslo Obamovy prezidentské kampaně? "Změna." Je to v kampaních velmi populární heslo – tak nějak příjemně implikuje, že pokud budete dotyčného volit, pak se změní to, co se vám nelíbí, na to, co se vám líbí. Paráda. Potíž je, že už vám nikdo nikdy neřekne, že změnit by chtěl každý něco jiného, kolikrát se ani nedozvíte, co chce dotyčný změnit sám, a když se to dozvíte, tak už vám neřekne, jak to vlastně chce změnit. Ale ačkoli tohle heslo nemá žádný obsah, ta forma je tak exkluzivní, že jí spousta lidí neodolá – jako neodolalo Obamovi. Ostatně rozhlídnětě se po naší předvolební kampani – po "změně" volají nejvíce ti, kterým chybí jakýkoli konkrétní program.

Druhé heslo Obamovy kampaně bylo "Yes, we can!" Česky zkrátka "Můžem!". Zní to trochu jako reklama na pilulky proti pánské ochablosti, a nejspíš proto to taky zabíralo. Hurá, jasně, seberem se dohromady a zvládnem to, můžem! Když se ovšem zeptáte, co jako můžem, nikdo neví nic. Ale spousta lidí tuhle virtuální návnadu skočí.

Podobný případ byla Švejnarova kampaň před prezidentskými volbami. Dám půl království a princeznu za ženu tomu, kdo mi poví jedinou konkrétní věc, kterou Švejnar zamýšlel udělat. Nebo kterou si alespoň myslel. Nějaký jeho názor. Od á do zet to byly ty nejsladší fráze. Třeba "zvýšení morálního kreditu politiky" – to zní luxusně, ale nejdřív chci slyšet, proč je vlastně ten kredit nízko, co konkrétně ten morální kredit v současnosti likviduje a co teda podniknem, aby se to zlepšilo. Kdykoli se na tohle Švejnara zeptali, odpověděl nějakým podobným blábolem, tedy neodpověděl nijak.

Pamatuju si, že Švejnarovi nejvíc fandili ti z mého okolí, kdo potom fandili Obamovi a kdo dlouhodobě fandí různým akcím Václava Havla. Ten je totiž všech těch frázotvůrců král.

Tohle je strašně nebezpečná věc a je to největší nebezpečí dneška – že lidi skáčou na lep všelijakým obchodníkům se slanou vodou jenom proto, že jim to svoje prd dokážou zamotat do strašně hezkých obalů. Chybí pak obsah politiky, vazba na reálné problémy a zejména schopnost si ty problémy uvědomovat a racionálně je řešit. A ať mi nikdo neříká, že to není největší prů… no zkrátka průser (mluvíme přeci o skutečném významu slov!) dnešní politiky a veřejného života.

A zrovna Fórum 2000 by k téhle likvidaci významu lidské řeči pravidelně přispívalo, kdyby ho bral vážně i někdo jiný, než jeho zakladatel s hrstkou svých vyznavačů, což se naštěstí neděje.

O cizím hříchu a laciném vykoupení

Přitažlivost má tohle hnutí prázdných frází pro své přívržence také v dalším aspektu – pojmenovává vinu a hřích a ukazuje cestu ke spáse, ovšem strašně pohodlným a příjemným způsobem, pokud na tuhle hru přistoupíte.

Vezměte si třeba tuhle větu z Havlova projevu (najdete asi i lepší, když si dáte práci): "Chápu nedávnou krizi jako velmi malou a velmi nenápadnou výzvu k pokoře. Jako malou a nenápadnou výzvu k tomu, abychom nebrali všechno automaticky za samozřejmé."

Pokud jste se rozhodli stát na straně řečníka, jste teď ve sladké pozici: Stala se chyba a hle, tu je její příčina: Lidi byli nepokorní a brali všechno automaticky za samozřejmé. Ale není to naše chyba, protože my si to přeci spolu s Mistrem uvědomujeme; je to jejich chyba, těch, kteří s námi nesouhlasí; a vykoupen svět bude tím, že to bude vidět jako my; my to vykoupení vlastně přinášíme.

Že je to celé bezobsažný canc, to zjistíte snadno – zkuste říci, co konkrétního se tím myslí, kdo konkrétně to dělá špatně a jak to má být správně a jak to zajistit. Nepůjde to – buď začnete blouznit dokolečka v podobných frázích, nebo vám nezbude, než se zamyslet nad skutečnými příčinami krize, vzít v potaz různé názory, které se zabývají konkrétními hospodářskými a politickými kroky, konkrétními programy. Pokora zde může být jen pokorou před fakty.

Je jasné, že když si budeme kapat na lžičku sladkou medicínku mudrlantských fantasií, problémy nevyřešíme, naopak je prohloubíme.

Třísky a trámy

Stará známá věc je, že člověk by s obrodou měl začít vždycky u sebe. Tříska v oku bližního nás smí zajímat až tehdy, kdy vytáhneme trám z vlastního oka. Tohle ovšem samozvaní svatí nedělají – oni začínají, stejně jako Havel ve svém projevu, u toho, co dělají špatně ostatní.

Politika samozřejmě od mravnosti a celkového světonázoru oddělena není – jenomže politika bude tak mravná, jak mravná bude většina z nás. Frázovité mudrování, jehož je otec Fora 2000 mistrem, škodí politice (protože místo řešení problémů se snaží řešit pseudoproblémy, a ani to se nedaří) a koneckonců i běžné, každodenní mravnosti, kterou se pokoušíme aplikovat na běžné situace – Pokud budeme všechno vnímat "nesamozřejmě", jak na nás požaduje Havel, ještě to neznamená, že to nebudeme vnímat blbě. Mravní kategorie vedou jinudy.

Vzpomínám si na jednu scénu z knihy Šógun, kde pan Jabu, japonský feudál přelomu 16. a 17. století, vaří celou noc evropského zajatce v oleji a z protikladů mezi jeho zoufalým řevem a klidnou velebou okolní krajiny dovozuje řadu filosofických závěrů o podivuhodnosti, nesamozřejmosti a nevyzpytatelnosti štěstí, života a smrti. Tím nechci říct, že by si Havel liboval v podobných chvilkách pro sebe, jenom chci říct, že i v těch "nepolitických" závěrech je vedle jak ta jedle a oběť vlastního krasomluvectví. Místo nekonečného mudrování o nesamozřejmosti na ozdravení našeho soukromého i veřejného života by stačilo prostinké Nepokradeš nebo Nevydáš křivého svědectví.

Ale abyste neřekli, že jsem přízemní primitiv, podívejme se na takovou debatu v podání nejpřednějších intelektuálů; kam se hrabou všechna Fóra:

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 12.10.2010 14:00 | karma článku: 26,90 | přečteno: 1876x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4839x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Soukupova vláda nad TV Barrandov končí. Podnikatel Čermák má jeho podíl

14. května 2024  16:27,  aktualizováno  18:54

Podnikatel Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.