Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám červa v hlavě!

A je to děsivá věc. Trpím jako zvíře. Občas se na chvilku někam ztratí, ale za chvíli zase hlodá. Jistě to znáte taky - tzv. "earworm", čili melodie přehrávaná v hlavě dokolečka dokola. A obvykle ten největší hudební shit, jaký si dovedete představit.

...ještě nahrát červa do hlavy...

 Postihlo mě to předevčírem. Nevím kde se vzala, tu se vzala, Marcela Holanová a její cosi, kde zpívá o tom, jak strašně "žárlí, žárlí, žárlí". Podobným rekvizitám z českého populárně hudebního kabinetu kuriozit se vždycky důsledně vyhýbám, muselo to na mě tudíž skočit záludně a ze zálohy. To je hned. Projdete kolem hospody, kolem auta s otevřeným okýnkem, zkrátka kdekoli mají puštěné rádio s nějakým smrtícím koktejlem z hudebního pekla, a už to jede.
Proč já? -ptám se potom, když hodiny, ba dny ubíhají a v hlavě flašinet omílá tu svoji. Zpytuji svědomí. Pátrám v hloubi duše po veškerém hříchu, jejž jsem se poslední dobou mohl dopustit na svých bližních či před tváří Hospodinovou. Nic. Teda aspoň nic tak hroznýho, abych za trest musel pochodovat dva dny s žárlivou Marcelou Holanovou v hlavě.
Pokouším se odrhovačku náslilím vyhnat a do čela fronty nasadím něco pěkného, co by se mi líbilo poslouchat klidně i pořád. Nějakou muziku, co mám rád. To je ovšem naivní představa, takhle totiž pěkné věci nefungují. Takhle fungují jenom ty nejstrašnější hudební hnačky, nejčastěji z československých osmdesátých let nebo z bavorských šarád jakýchkoli let.
Ech co! Vzkřiknu. Tak holt vyženu čerta ďáblem, jednu srágoru sice vyženu jinou, ale aspoň ta změna mi na chvíli uleví. Zkouším osvědčené modely: "Mimořádná linka Praha - Tokio" od Haničky Zagorové, která mě do bezvědomí dopraví kdykoli, kdy ji zaslechnu. Nic. "Korálky od Natálky" a Peter Nagy, to by mělo zabrat. Sice zase budu tlouct hlavou o zeď, ale mně už je všecko jedno. Zase nic. I Peter tentokrát selhal, to mě teda ranil.
Pátrám dál. Nořím se do nejzasutějších hlubin duše, kde v temnotách odpočívají ti nejstrašnější démoni, které jsem kdy zaslechl a kteří už nikdy neměli být vypuštěni na světlo světa. Mám to! "Malovaný džbánku, z Krumlovského známku" - pronáším opatrně slova, která už nikdy neměla zaznít. Jsem možná jedinej v týhle republice, kdo si vehementně pouští Vondráčkovou (jen v hlavě, OSA snad nezakročí!), když už na ni, na chuderu, rozhlas prdí. A funguje to! Hurá! Nikdy, ale opravdu nikdy bych neřekl, že se zaraduju nad sílou tvorby Štrougalovy pěnice, ale dneska jo! Ano, "hréééj, jen mi dudáčku hréééj," škemrám křečovitě, slzy v očích, bolestný úsměv v tváři.
Radoval jsem se předčasně. Po chvíli mizí i naše nejcenější kulturní národní i nadnárodní dědictví a Vondráčkovou má zase na lopatě ta Holanová, co mě už od neděle pronásleduje. Asi proto, že tak "Žárlí, žárlí", nehodlá přepustit místo Heleně.
Ještě dva dny tomu dám, pak to vidim na Nuselák.
Naštěstí ve svém utrpení nejsem sám. Dokonce i moji oblíbení britští vědci (sázka na jistotu, kdykoli si s něčím nevíte rady), se tím začali zabývat. Fenomén pojmenovali nějak jako "ušní červ" - earworm - a radují se, že až objeví, na jakém principu funguje, budou psát jednu hitovku za druhou. Ani nevím, jestli jim tentokrát ten úspěch přeju.
Kam by taková snaha mohla dojít, vymaloval v jednom svém dílku barvami temnými už před půl stoletím legendární britský "snílek a fantasta" A. C. Clarke. Vědec v té povídce vyšel z toho, že některé melodie mozek prostě omílá raději než jiné a časem se dobral takové muziky, které mozek prostě nedokáže odolat a začne si ji hrát - na věky! Fuj!!! To bych ještě rád vzpomínal na český osmdesátky.
Ovšem další Britové - i u nás oblíbení komici Hale and Pace - se do toho už taky pustili a odvedli slušný kus práce.
Dozvěděl jsem se to před časem na návštěvě u kámoše a jeho rodinky. Div ne ve dveřích se mě zeptal: "Znáš "You´re Never Gonna Get This Song Out of Your Head"? Ne? Oni to neřádi udělali schválně tak, aby sis to pak furt zpíval. Už to jedu od rána. Tak pojď!"
Než jsem stačil zaprotestovat, už to tu bylo. Zabralo. Né teda nějak drasticky, ale pár hodin mi to vydrželo. Daleko hůř ovšem dopadl kamarádův tehdy tříletý synek, který se k tomu nějakým nedopatřením přimotal. Experiment proběhl totiž o víkendu; následující středu (!!) mi kámoš telefonoval:
- Zdar! Člověče, víš jak jsme si o víkendu pouštěli takovou tu písničku, co by ji jeden neměl dostat z hlavy?
- No vim, no. Ale nemusíš mi ji připomínat.
- Tak si představ. Já to od tý doby už nepouštěl, ale přišel za mnou dneska náš Prokůpek, smutně se díval a povidá: Tatínku, tatínku, já už si nechci zpívat tu písničku...
Tak posuďte sami, jestli zabere na vás.

 

 

Autor: Robert J. Hřebíček | středa 8.6.2011 13:00 | karma článku: 15,38 | přečteno: 1787x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.