Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdybychom katastrofy neměli, museli bychom si je vymyslet.

Což taky děláme. Po ptačí a posléze prasečí apokalypse, z nichž se žádná nekonala, na nás Zubatá rafinovaně vytasila zabijácké okurky. Mají na svědomí údajně už 10 lidí z 80 milionů Němců! Kam se hrabe mor ve 14. století nebo nájezdy mongolských hord.

...a na cestu jsem Vám, milostpani, udělala chleba se salámem a s vokurkama!Hans Holbein ml. (cca 1525)

Zelená smrt však natahuje své pařáty i po českých krcích. Četl jsem už v tisku tzv. HLP (neboli "hluboce lidský příběh"),  což je neklamné znamení vážnosti situace. Pojednával o člověku, který si koupil a s celou rodinou požil okurku. Žije teď v ukrutné nejistotě, protože ještě nezná výsledky (čili netuší, jestli byla okurka vadná nebo v pohodě – ano, i o tom jsou u nás novinové články; druhá věc je ta, že nikdo dosud ani neví, jestli za ta onemocnění může opravdu ta močůvka na zelenině).

Po té, co v celé Evropě počet údajných obětí dosáhl řádu nižších desítek, je z čistě statistického hlediska nesrovnatelně pravděpodobnější, že než se chlapík výsledky dozví, přejede ho auto, sejme ho na dálnici nějaký idiot z pražské radnice spolu s ruským nabobem při závodě vytuněných autíček, spadne na něj květináč, opustí ho žena s rodinou (i s okurkama), skolí ho nějaká jiná choroba a nebo ho unesou mimozemšťani (podle jedné party zasvěcenců to potká až 14 procent populace – a o tom se v novinách nedočtu! :D). Může být proto spíše klidný.

Nechci nijak bagatelizovat snahu toho pána ochránit vlastní zdraví a zdraví rodiny. Koneckonců sám novinářům prozradil, že se chystají na dovolenou, a to je vždycky dobré mít útroby v rychtyku, aby vás pak neproháněly někde po doktorech, nedejbože po špitálech, v cizině je to vždycky mimořádně blbá situace. A po té masírce médií bych měl strach taky.

Směšné je ale to šílenství kolem toho. Čekal bych, že si o novém nebezpečném typu bakterií řeknou doktoři (což taky udělali), hygienik pobídne lidi, aby si dávali pozor a myli si ruce i okurky (což udělal) a aby šli k doktorovi, když jim něco bude (což normální lidé dělají i bez toho).

Ale to né. Každou chvilku nějaká aktualizace či aktualita, jakoby okurky byly to, čím stojí a padá osud celého Západu. Karel Voříšek na Nově s vykulenýma očima a výrazem, že už má taky jednu okurkovou sranděru na cestě, informuje o tom, jak Německem postupuje "epidemie" – jakoby to nebylo buřt, protože náklad okurek nebo nakažených turistů tady můžeme mít za hodinu. No prostě se děje cosi velkolepě děsivého!

Novinářům to ani tak za zlé nemám, ti píší a v telce tvoří to, co chceme my číst a slyšet. Směšní jsme my sami, kteří za vším hledáme příznaky konce světa, každých dvacet zakuckaných z deseti tisíc pro nás představuje epidemii černého kašle a samozřejmě důvod k tomu, aby o nastalé krizi jednala vláda, jedna opatření se přijala, jiná zpřísnila, televize přinesla mimořádné vstupy a vůbec, aby se z toho všichni potento.

Asi nejostudnější z této kategorie byla prasečí chřipka. Očkování za miliony si teď můžeme dát všichni za rámeček; zvláště hanebná  byla tehdy role našeho hygienika nejvyššího, který prosazoval tak dlouho pro všechny povinné očkování, až sám prasí chřipku dostal a ukázalo se, že se očkovat nedal (! – pročpak?); a samozřejmě se mu nic nestalo, což považuju za skandál největší :)

Příčinu tohoto pravidelného vyvádění kolem každého prdu není těžké najít. Máme se všichni (u nás v Evropě) až moc dobře. Není válka, hladomor, mor, cholera – tedy skutečné metly lidstva. V podstatě se neděje nic. Ale protože je lidská duše od podstaty neklidná a nespokojená, zároveň má ráda senzace a i v čase všeobecné přežranosti nad sebou ráda spatřuje všelijaké metly Osudu, a protože dnešní technika umožňuje přímý přenos kdejakého uprdnutí přes půl světa, vypadá to poslední roky, že sedm ran egyptských bylo Hospodinu málo a rozhodl se trestající pravicí zkoušet nebohou Evropu: Jedna epidemie střídá druhou, prohání se od Gibraltaru po Kavkaz a cestou vždycky skosí nejmíň dvacet lidí, převážně v rozpuku sil (80+).

Ne, opravdu nejsem takový cynik, abych zlehčoval osobní tragédie. Jenom mám pocit, že v globále děláme z prdu velblouda a že se nám tohle násilné a senzacechtivé mrzačení smyslu pro proporce může šeredně nevyplatit, až se něco skutečně dít bude. A že kvůli ptákovinám přehlížíme skutečné hrozby.

Ale možná taky kecám a zbytečně maluju čerta na zeď. Možná je normální denně plnit stránky novin hysterčením o vražedné epidemii a psát jímavé romány o člověku, který si snědl okurku a teď čeká, jestli se nepo…

A možná těch 99, 999999% evropské populace (kterým se jedině nějakým zázrakem povedlo přestát šílené krávy nebo ptáky i prasata s jejich chřipkami, aby Evropa opět jako bájný fénix povstala z popela a na doutnajících troskách staré, předchřipkové civilizace vystavěla novou) vydrží a díky osvětové činnosti tisku a televizních zpráv přečká i vražedné vokurky. Lidé pak vzhlédnou k nebesům a řeknou si: Teď, když jsme (zase jednou po půl roce) unikli o fous hrobníkovi z lopaty, přestaneme se zabývat malichernostmi, budeme k sobě dobří a budeme se všichni radovat ze života.

No, třeba to tak bude, ale nevim nevim. A nebo si aspoň budou mejt pořádně ruce, zeleninu, prkýnka na krájení a prkýnka obecně. Budiž. Jestli je tu celý ten cirkus v zájmu osvěty, tak je to vlastně asi dobře.

Každopádně okurková sezóna letos přišla nějak brzo.

Autor: Robert J. Hřebíček | pondělí 30.5.2011 15:35 | karma článku: 24,73 | přečteno: 1786x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.