Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hold celebritám

To je řečí proti "celebritám". Přitom jim máme děkovat a konečně uznat jejich zásluhy: Tvrdím, že v například v kategorii dvojic se pár Bartošová – Pomeje smí ucházet o stejně čestný post v dějinách jako duo Svojsík a Tyrš, Hanč a Vrbata nebo bratranci Veverkovi.

Jedni z hrdinu nasi doby. I ja na jejich, a nejen jejich, pocest pozdviham sklenici Pomony.

Jeden kreslený vtip v jistém anglickém plátku v době konfliktu v Iráku ukazoval naštvaného chlapíka, jak vztekle před trafikou trhá noviny a křičí: "To je furt samá válka, válka, a člověk se ani nedozví, co novýho u Beckhamových". Pokud žijete světem celebrit nebo jste jednou z nich, jistě víte, že Beckhamovi představují pro Británii zhruba tolik, co pro nás náš výše zmíněný páreček složený z (už asi ne) producenta a (taky víceméně bývalé) zpěvačky.

A řeknu vám, že ten naštvanej chlap z toho vtipu měl kus pravdy. Ono válka je věc jistě důležitá, ale od jisté doby se obvykle vede kdesi daleko, zatímco člověka zajímají věci blízké, s nimiž bychom se mohli porovnat, tak nějak ztotožnit se. A to dost dobře s válkou v Iráku nelze (leda v hodně výjimečných domácnostech). My v běžném životě milujeme, nenávidíme, závidíme, prohráváme a vyhráváme, chlastáme a střízlivíme, žereme a tloustneme, nebo naopak strkáme prst skrz krk a hubneme a končíme na psychiatrii - zkrátka taková normálka. A když už si kupujem noviny každej den, tak bychom se v nich taky rádi dočetli o slastech a strastech pravého života. Kdepak nějaká geopolitika nebo ropa.

A tu je místo pro Celebrity. Lidi, kteří mnohdy opustili slibnou kariéru - no, to zas ne, spíš ona opustila je - a rozhodli se, že budou našimi partnery, že budou naším zrcadlem. Že se nám cele obětují, nechají nás nahlédnout do svých kuchyní, e-mailů, bankovních výpisů, dopisů na rozloučenou pohozených vedle odkopnuté stoličky, ložnic a mnohdy i intimních tělesných skulin či vypouklin. Jsou obětními beránky, na nichž si ověřujeme, s nimiž porovnáváme. Například zjišťujeme, že jsme na tom vlastně stejně (v tom případě vyhledejte odbornou pomoc), nebo se radujeme, že ve srovnání nakonec nejsme takoví idioti, za jaké se sami v temných záchvatech sebekritiky považujeme; a hlavně, hlavně - sdílíme.

Přece jen, člověk je tvor sociální, a tak nějak se do toho umí vžít. A co dělat, když se doma nic moc neděje? Když po nějaký romantice už je dávno veta, adrenalin z pořádnýho průs***  by se sice dal zařídit snadno, ale jeden už si tohle potěšení dovede odpustit? Když už se zkrátka něčemu mimořádnýmu radši vyhnete, ale přece jen to chybí - tu přijde někdo, kdo to má a sdílí s národem a to měrou vrchovatou. Jsou to Celebrity.

Ty na sebe berou nelehký a nebezpečný úkol - žít tak nějak ve velkém, abychom si i my kousek uždibli a něco velkého jejich prostřednictvím zažili. Vezměme si - jen pro ilustraci, nic osobního - opět slavný pár Iveta B. a Jiří P. Začneme romantikou. Té už si doma po těch letech praní ponožek svýmu starýmu a mazání chleba dětem do školy moc neužijete; a to, že se někde na obecním úřadě vdala sestřenice Maruna z třetího kolene a vám poslala pár okoralých svatebních koláčků, to na vás taky extra dojem neudělá.

A proto (tj. pro váš již dlouho neprožitý pocit rozechvění a vláhu v oku) přichází Jiří, aby Ivetu zachránil ze spárů chlastu a vzpomínek na Štajdla (nebo koho; zas tak moc se v tom taky nevyznám) a celou bíle odděnou ji pojmul za svou choť, kde jinde než na Hluboké. No není to krása? Ale pak přichází zvrat. Ukáže se, že na svatbu se půjčily milióny, které není z čeho splatit (jak stejně a přesto malicherně pak vypadá vašich 10 tisíc z "rychlé půjčky"!).

A pak ty šrámy na idylce, roztržky, rozchody. Adrenalin. Hřích a pokání. Jenomže zatímco u vás se po pořádný hádanici ten váš maximálně sebere, půjde se ožrat s nějakým kumpánem a přestěhuje se na čtrnáct dnů k mamince, Jiří musí hledat sám sebe až někde v Thajsku. Vy si na žal s kamarádkou zajdete na dvojku a druhý den máte v práci trošku sucho v ústech, jenomže Ivetě nezbývá než nepřijít do práce vůbec a být pak nalezena vedle prázdné lahve vodky a s hlavou v troubě, aby to mělo pořádný grády. A tak dále a tak podobně.

Zkrátka nakonec uznejte, že Celebrity jsou ti, kteří přinášejí oběti, abychom i my mohli, jejich prostřednictvím, zažít život naplno. Tak se nevofrňujte, neříkejte jim potupně "sereblity" a místo toho jim, společně se mnou, vzdejte tichý hold!

;)

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert J. Hřebíček | čtvrtek 22.4.2010 10:00 | karma článku: 18,96 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2194x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4840x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4079x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.