Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Finanční homeopatie" a hledání největšího vola pod sluncem

Je až fascinující, jak nekonečná je schopnost člověka nechat ze sebe udělat blba a hejla k oškubání. Nestálo by za to, přidělit těm největším šampiónům v oboru nějakou cenu? Pro mě jsou horkými favority platící uživatelé "finanční homeopatie" jedné níže jmenované vědmy.

No jestli to nejsou sympaťáci :) "Oslíčku otřes se" na osly moc nezabírá, protože to nejsou volové, na lidi ovšem funguje znamenitě.

Je zajímavé, že jak nemáme rádi podvodníky obecně, občas ty nejvynalézavější a nejvtipnější z nich stejně tak nějak v koutku duše obdivujeme. Minimálně pro tu drzost. Máme rádi filmy o partičkách dobrodruhů s nějakým ústředním mozkem v čele (jejž nesmí ve filmu ztvárnit nikdo menší než třeba Belmondo (Bezva finta) nebo Redford (Jak neukrást diamant)); a ač by naše srdce mělo tlouci na straně podvedených, občas je okolnosti podvodu staví do takového světla, že s nimi nemůžeme mít slitování. Bože, jak může bejt někdo tak strašně blbej! - tak pravíme a dodáváme, dobře jim tak.

Další řádky budou o obětech podvodů, které jsou spíš obětmi vlastní blbosti, a to v míře, nad níž zůstává rozum stát. Nečekejte nějaké mravní ponaučení, jen bych se rád podělil o některé dojmy, jejichž výskyt prostě patří za hranice běžné lidské zkušenosti.

Za hranicí chápání

Slyšel jsem o případu z divoké první poloviny devadesátých let (ta doba byla vzhledem k žízni po všem novém a k obecné touze po rychlém zbohatnutí všech vykuků a hochštaplerů rájem), kdy nějaká partička objížděla venkovské rodiny s touhle historkou: Jedna švýcarská farmaceutická firma hodlá využít levnější pracovní síly a potřebuje promíchat nějaké látky v obrovském množství. Nejlepší cesta k tomu bude ta, že oproti záloze poskytne českým rodinám výchozí suroviny, nechá je promíchat a až bude hotovo, vyzvedne si výsledný produkt, dobře promíchanou směs; a samozřejmě zaplatí v tvrdé měně.

Skutečně se našli tací, kteří na "zástupce švýcarské firmy" nepustili psa, ale naopak je pustili do baráku, nechali si vysvětlit, kolik hodin denně musí protřepávat tajuplné látky ve zkumavkách, zaplatili "zálohu" a šli protřepávat. Třepal táta, třepala máma, třepaly všechny děti, "zálohu" a "zástupce farmaceutického koncernu" už samozřejmě nikdy neviděli, zato měli doma nejdražší litr perfektně protřepaný slaný vody široko daleko.

A teď co s tim. Mám pocit, že proběhl časem soud a dokonce ti podvodníci pykali, a je to tak dobře, jenomže nemůžu si pomoct, stejně (nejen) mne tenkrát jako první napadlo obvyklé české "za blbost se platí". Někdy jsou ty meze zkrátka na hranici pochopitelnosti a nastupuje prostý úžas, nejsladší koření života.

Hledáme skutečné špičky

Teď malá odbočka – víte, co je to Darwinova cena? Je to prestižní mezinárodní ocenění, které každý rok připadne někomu, kdo zahynul díky vlastní blbosti smrtí tak strašně obskurní, že můžeme jedině ocenit, že tak učinil a dalším šířením svých genů nesnižuje darwinské "fitness" lidského druhu. Jeden si třeba podomácku (!!) zkonstruoval auťák s přimontovaným leteckým motorem, aby zlomil pozemní rychlostní rekord; i rozpálil to po běžné státovce v Arizoně. Silnice sice byla dlouhá a rovná, ale i ona musela uhnout před skalním masivem; to se ovšem pochopitelně rakeťákovi nepovedlo, takže z rekordmana byl mastný flek. Další laureáty této ceny spolu s jejich dechberoucími příběhy najdete zde.

Nechat se oškubat nějakým originálně vyčůraným (a přesto na první pohled zjevným) podvodem sice není nic tak strašného jako smrt, natož blbá smrt; ale nezasloužili by ti nejlepší v oboru také svoji cenu? Nějakou obdobu Darwinovy ceny pro největšího troubu? Jsem jednoznačně pro. Doposud jsem se neusnesl, jak by se měla jmenovat ("Zlatej hejl"?), ale už mám tip, kde najdeme vítěze.

Finanční homeopatie, líheň šampionů

Nedávno mi kámoška, rovněž sběratelka kuriozit, poslala odkaz na metodu finanční homeopatie. Ta využívá principy klasické homeopatie, samy o sobě dostatečně podezřelé, ale jde ještě dál, a to s pomocí FIKAP čili finančních kapek.

Objevitelka tohoto zázraku, finanční homeopatka Věra Hanáková, dokonce nabízí širokou škálu různě silných kapek, jíž říká škála potence – 100D je obyčejná meditace, ale už 200D potence je taková pecka, že už toho žádnou meditací nedocílíte, ani kdybyste se z toho měli pomeditovat – a teď si vezměte, že skleničku s tímhle nábojem dostanete ZDARMA! Na chvíli vám prý nalije do žil takovou míru energie finanční úspěšnosti, jakou mají ti – finančně úspěšní!

Ale kdo by byl takovej troškař a zůstával u decky 200D, když může pořídit daleko nadupanější kapky ("Lidé s velkými životními plány či nároky by měli začít s potencí D200 a pak se postupně zvyšováním účinnosti dostat na D 500 D700 až D1000.") To už pak zdarma není, protože to vyžaduje - podle autorky - nemalé vypětí při výrobě.

Homeopatka na to samozřejmě přišla výzkumem, přeci to není žádná šarlatánka:

"Pro lepší vysvětlení: navázala jsem informaci finanční prosperity, kterou jsem uvolnila z tělesné podoby, na nosič této informace (alkohol) a postupným potencováním vytvořila velkou sílu finanční prosperity v několika málo kapkách – finančních kapkách."

Zdá se tedy, že se nechala inspirovat filmem Rozpuštěný a vypuštěný, ovšem továrníka Bierhanzela nerozpustila v kyselině, ale ve slivovici:

"Pokud by vědci tyto kapky zkoumali, informaci by zde nenašli. Tak jako na CD nenajdou informaci zvukovou, ale jen prvky, ze kterých se skládá CD disk. Tak i v kapkách by se našly jen původní látky, které jsou obsaženy v každé slivovici. Přesto je tam obrovská informace. Jen pro představu:

D0 je základní informací, která je dále potencována. Čím větší potence, tím se získává větší síla informace
D1 je tedy poměr 1:10, což je jedna kapka základní informace D0 s deseti kapkami alkoholu (slivovice)"

(- pokud tahle věta někomu dává smysl, neměl by mít ani občanku, natož způsobilost k právním úkonům; leč poslyšme dále:)

"D2 je poměr 1:100 (dvě nuly)
D9 = 1:1000000000 -9 nul !!! To je již pro nás nepředstavitelný poměr!!!
D500 = 1: …. – 500nul!!!!
D1000 = 1: …….. – 1000nul atd.
Navíc je pro nás velmi nepředstavitelné, že čím větší potence, tím vyšší účinnost.
Jde o obrovskou sílu ducha – sílu informace uložené v minimálním obsahu hmoty."

Řekl bych, že poslední větu podepíšeme my, milovníci slivovice, oběma rukama a rádi; ale jinak mám trochu pocit, že paní Věra, toho času finanční homeopatka, rozhodila sítě, aby v nich pak vytáhla někoho vyjímečného – někoho, koho hledáme i my, abychom mu předali naši cenu: Člověka, který jí za tuhle meducínu vysolí 20 klacků na dřevo :D

A aby viděl, že to s ním vědma myslí upřímně, může si nechat ještě porychtovat karmu autorsky chráněnou metodou KARMA, případně se totálně utrhnout ze řetězu nuzáctví a zadělat si na vany šampaňského nošením finančního psychotronického křišťálu. To představuje ještě další výdaje, ale znáte to – cesta k prosperitě vede přes úspěšnou počáteční investici:

Za v křišťálu obsaženou "sílu archetypální informace" v hodnotě 1,84 mld korun totiž zaplatíte pouhých 8 tisíc!!! A pokud jste ti nejnáročnější, pak za pouhých 28 tisíc dostanete archetypální informaci, která vám nadělá do kapsy 2,22 miliardy!

Juj! :) Přiznám se, že už jsem viděl ledasco, ale takovejhle masakr ještě ne. Přiveďte někoho, kdo to koupil - a máme našeho člověka! A to přímo archetypálního :)

Kdybyste mi nevěřili, podívejte se sem.

Teď už snad chápete, proč mnou lomcuje potřeba vytvořit nějakou důstojnou cenu, cenu hodnou někoho, kdo vysolí 20 000 tvrdý český měny za placku obyčejný slívovice s tím, že to z něj udělá tygra středoevropských finančních trhů. O krystalech nemluvě.

Vždycky totiž ocením, když mi někdo rozšíří obzory tak, že překročí hranice doposud nemožného. Máte-li další tipy, neváhejte se podělit :)

Otázka ale je, jestli výskyt podobných jevů není jenom otázka srandy a nachytání naprostých blbů, kteří si to spíš zaslouží, ale jestli se nejedná náhodou o trochu alarmující zprávu o tom, kam dospěla současná pověrčivost a iracionalita našeho světa. Pravda, ne každý kupuje za třicet tisíc krystaly s "archetypální informací" v hodnotě dvou miliard, ale s nesmyslama jako "karmou" (pojatou dosti lidově a na hony vzdáleně od původního slova smyslu - ostatně na karmu věřím jen tady na blogu :)), různými energiemi, čakrami nebo aurou tady lidi operují podezřele často.

Aby nás Pánbůh při zdravém rozumu uchovati ráčil!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert J. Hřebíček | pátek 12.11.2010 9:09 | karma článku: 27,10 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4839x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.