Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Film Baaria - jak udělat z diváků blbce a ještě větší blbce

Reflex ve své edici DVD vydává povětšinou zajímavé filmové počiny, ovšem když jsem v této řadě zahlédl i film Baaría, nekonečný příběh hodného italského komunisty, který takovým i zůstane, žije šťastně a jestli neumřel, žije doteď  (to je zápletka a rozuzlení, co!), trochu jsem zapochyboval o soudnosti vydavatelů.

už nikdy!

Což o to, člověk ze začátku filmu - tak první půl až třičtvrtěhodinku - netuší, co ho čeká, i z trailerů a ukázek to vypadá jeko pěkná podívaná. Taky jsem si v kině nejdřív mnul ruce, jakouže zajímavost mi to předložili, ale na konci už zbyl jen pocit vyčerpání a podezření hraničící s jistotou, že si z nás někdo dělá srandu a nemůže to myslet vážně.

Ve zkratce: Na malém sicilském městečku sledujeme životní osudy jakéhosi (tuším) Pepína, který prožívá poetické dětsví, v mládí všelijak blbne, setká se s italským fašismem, je komunistou, oblíbeným a úspěšným komunistou, a v podstatě se mu nestane nic zlého, žádné drama se nekoná, nic se neděje, jenom si tak až do pokročilého věku spokojeně pokyvuje hlavou, jak to všechno pěkně roste. Takový italský "muž na radnici" se smyslem pro siestu a lehká stolní vína.

Film je v několika ohledech podvod na diváka, zhruba v duchu staropražské písně "Von porád čekal, že něco příde, von porád čekal, nepřišlo vůbec nic!" Nejdřív si přečtete na plakátu, že tam hraje Monica Belluci, což málokoho nechá lhostejným, a když se tam pak párkrát mihne a vy čekáte, kdyže začne hrát nějakou roli, nedočkáte se. O něco lepší kompars.

Druhá věc, na kterou zbytečně čekáte, je děj. Začíná to fakt zábavně, motají se tam všelijaké ty siciské postavičky, má to dobrou atmošku, některé scény jsou vysloveně vtipné. S tím si ovšem vystačíte tak hodinku (a celý film má hodinky skoro tři), pak se začnete shánět po nějaké zápletce, aspoň malinkaté. Nemusí to být zrovna "kolize", ale bylo by fajn, aby se něco stalo a aspoň chvilku se to řešilo. Marné čekání. Neděje se nic.

Hlavní hrdina tak nějak normálně funguje, je to veselý chlapík a dobrák od kosti, takže se mu nikdy nic nestane a udělá kariéru u komunistů.

Potom se tak už jenom usmívá na svět a vzpomíná na mládí (takže půlku filmu uvidíte znovu). Protože hodně kouří, občas pořádně kašle, což jeho syn s obavou kvituje, takže někdo, kdo se nenechal filmem doposud poučit, čeká alespoň nějaký srdceryvný konec s rakovinou, nebo nějakou léčbu, byť s happy endem, vždyť už je to jedno. Kdepak - nic. Zestárlý Pepíno si zakouří, pokašlá si, a zase se culí na svět a svět se culí na něj.

Až je konec. A, světe div se, ani na konec se nestane nic. A pokud už tak zhruba od třetiny filmu máte pocit, že vám něco chybí, pak od dvou třetin zase podezření, že jste tu tak trochu za blba, na závěr je vám řečeno přímo do očí, co si o vás tvůrci myslí: Jste totiž satifuckováni tím nejuslintanějším klišé, kýčem jak z učebnice. Zatímco na začátku filmu běží malý Pepíno městem strejdovi do trafiky pro cigára, na konci se vznáší (nejspíš na "křídlech fantasie" ve vzpomínkách, už fakt nevim, konec jsem radši vytěsnil) a letí nad městem, nu a koho nepotká, jako sám sebe, jak běží městem strejdovi pro cigára... Dojemný konec, prostor k hlubokým úvahám o koloběhu života... :/

Brrr. Nejsem zrovna lidumil, ale když jsem tento titul zahlédl v trafice, rozhodl jsem se touto cestou varovat zbytek lidstva před totálním znechucením.

A v Reflexu by se měli příště na ten či onen film nejdřív podívat, než ho nabídnou pod svou značkou p.t. publiku. Film o naplněném životě hodného italského komouše (ve filmu neproběhne jediná, sebemenší reflexe tohohle "hnutí", ačkoli se na to klade docela důraz), a ještě ke všemu takovou příšernou hnačku, bych čekal spíš v příloze Haló na sobotu, pokud teda ještě vychází.

Nu, dobrého pomálu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert J. Hřebíček | středa 19.1.2011 9:00 | karma článku: 14,26 | přečteno: 1549x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4839x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.