Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítej, človíčku! Vstup zdarma.

Moje dítě nebude po narození platit za pobyt v porodnici. Musím mu to říct, určitě bude mít radost. Porodnice přijdou o statisíce korun. Budoucí maminky je naopak ušetří. A přitom o peníze tady ani tak nejde. Jde o možnost výběru.

Jde o to, že porod není nemoc. Novorozenec si místo, kde se poprvé podívá na svět, nezvolil. A je mu nejspíš celkem jedno, kde strávi několik prvních dnů života, hlavně, když to bude s mámou. Kdyby chápal, co to možnost výběru je, možná by si některý vybral lékařskou péči, jiný zas pohodlí domova.  Jenže i přes to, že rodička ani její dítě nejsou choří a nepotřebují ve většině případů lékařskou pomoc, na vybranou příliš nemají...

Do porodnice se zkrátka musí. A rovnou na několik dnů. Sice vás k tomu nikdo oficiálně nemůže přinutit, ale když se žena tomuto zvyku postaví, stane se z ní vyvrhel, potencionální vrah. A nedej bože, když se něco zvrtne, je z nešťastné rodičky rázem vrah skutečný. Média si smlsnou, veřejnost ji odsoudí. Nikdo nepíše o desítkách žen, které se na svůj velký den zodpovědně a s láskou připravují a nakonec porodí své dítě do vlastních dlaní. Četli jste snad v denním tisku nějakou takovouhle reportáž? Příběhy se šťastným koncem nefrčí... A přitom takových žen není zas až tak málo. Několik jich znám. Jsou to normální rozumné mámy milující své děti. Žádné šílené hysterky, které kvůli povrchní touze porodit přirozeně vědomě riskují. Většinou nerodí poprvé a vědí, do čeho jdou. Možná namítnete, že nikdy nemohou předpokládat, co se stane. To je pravda. Ale ony už znají své tělo, umí naslouchat jeho signálům a rozumějí vzkazům svého dítěte. Při jakémkoliv náznaku problému by volily lékařskou péči. Natolik včas, aby život svého dítěte neohrozily.

Ne, nejsem fanatická zastánkyně domácích porodů. Své dvě děti jsem přivedla na svět v porodnici a hodlám se na stejné místo vrátit i potřetí. Na to, porodit doma, nemám já dost odvahy ani zodpovědnosti. Potřebuji ten pocit jistoty, že "kdyby něco", je fundovaná pomoc kdesi za prvními dveřmi. Na druhou stranu jsem ale připravená odmítnout některé lékařské zásahy, které jsou u bezproblémového porodu zbytečné. Budu rodit potřetí, už vím, co chci.

A pokud bych mohla, odešla bych z porodnice co nejdříve. Říká se tomu ambulantní porod a lékaři ho taky nemají rádi. Ale proč trávit čtyři dny v cizím prostředí, kde v ideálním případě zdravé miminko pouze párkrát prohlédnou, zváží a oočkují? Totéž by zvládl můj pediatr. Pokud bych mohla...ale víme, kam podobný pokus jedné maminky nedávno vedl. Lékaři z ní udělali téměř slabomyslnou osobu, která z nějakého pochybného vrtochu ohrozila život svého dítěte. Úplně zdravého novorozence, který se narodil jako další miliony zdravých novorozenců při tom nejpřirozenějším úkonu na světě, kterým porod bezesporu je.

Nechci vyvolat bouři nevole a argumentů typu "Srovnejte si úmrtnost rodiček a novorozenců před sto lety a dnes. Dnes je tak nízká jen proto, že ženy rodí v porodnicích a ne doma!" Do jisté míry souhlasím. Ale zlepšení nastalo nejen díky sterilitě nemocničního prostředí a profesionalitě současných doktorů, ale také díky bezkonkurenčně lepší hygieně v našich domácnostech, lepší výživě dnešních žen a především důsledné prevenci. Také už nerodíme patnáckrát za život a neznám nikoho, kdo by šel dobrovolně porodit třeba na pole.

Jde mi jen o možnost výběru bez házení klacků pod nohy a téměř kriminalizace těch, které se rozhodnou "jinak". Je absurdní myslet si, že většina žen chce rodit doma a je proto nutné je děsit možnými následky a přinutit je tak jít do porodnice. Většina žen přeci touží přivést své dítě na svět hlavně bezpečně, ale také v příjemném prostředí a hlavně ve vlastní režii. Pokud by jim tohle umožnily porodnice, dá se předpokládat, že by klidně zaplatily i regulační poplatek. Ale porodnice při současném baby-boomu jaksi nestíhají. Mnohé se o to snaží, ale "urychlující" zásahy jsou téměř nutností. Nikdo přeci nemůže blokovat porodní pokoj hodiny navíc, když přede dveřmi je fronta. Takže protrhnout plodový vak a oxytocin sem. Šup, ať to lítá a teď maminko tlačte.

Samozřejmě, že existují výjimky a díky za ně. Ale je jich pořád málo. Rozhodně ne tolik, aby zvládly nápor maminek, které se necítí být nemocné, ale pouze rodící. Které nechtějí svůj porod mít co nejrychleji za sebou, ale prožít si ho se vším všudy, překvapivě i včetně bolesti. Nejlépe v porodnici, kde pro ně budou mít pochopení. A pokud to bude nutné, klidně za 60 Kč denně. O peníze vůbec nejde. Věřte nebo nevěřte, je nás dost. Přivést na svět dítě je natolik úžasný a jedinečný zážitek, že je škoda ho odfláknout.

Autor: Markéta Hrdoušková | pondělí 4.8.2008 7:52 | karma článku: 35,40 | přečteno: 5848x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...