Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pocity zaměstnané matky, aneb "Maminko nechoď do pjáce!"

Vždycky jsem v tom měla jasno. Dvě děti, co nejdřív po sobě, ať to mám z krku a můžu se zas vrátit od podělanejch zadků mezi lidi.

Moje diti v tradiením mongolském odivu - délu

To první se úspěšně podařilo. Máme dva kluky s osmnáctiměsíčním rozestupem. Ale všechno ostatní najednou bylo jinak. Nedělalo mi problémy utírat pokakané prdelky, přeměnit se na několik let v potravinový zdroj, stále znovu a znovu stavět rozbořené věže z kostek a dokonce jsem si do jisté míry zvykla i na noci prokládané nejprve pouze pláčem nemluvněte a posléze řevem "Maminko čůát! Maminko smrkát! Maminko bumbát!" Přestala jsem toužit po rychlém návratu do společnosti zaměstnaných lidí, kteří řešili mně tak vzdálené problémy a hovořili zásadně o naprosto nepodstatných věcech. Můj svět se zmenšil, úhel pohledu zúžil. Bylo to krásné období. Chtěla jsem, aby trvalo, co nejdéle. Ano, přiznávám, s povděkem jsem přijala velkorysost českého sociálního systému a plánovala s dětmi zůstat doma co nejdéle to půjde.

Pak jednou do téhle pohody zavolal manžel: "Co bys říkala Mongolsku?" A znovu bylo všechno jinak. Osud nás zanesl na druhou stranu severní polokoule a nabídl mi práci. Nebyla jsem nadšená a kladla jsem si podmínku - poloviční úvazek a ani o chlup víc. K mému překvapení a dalo by se říci i zklamání zaměstnavatel souhlasil. Staršího synka, tehdy tři a půlletého jsem zapsala do mateřské školky, mladšímu, ještě ne dvouletému, jsem našla chůvu.

A začala jsem hledat pozitiva. Mám bez vlastního přičinění to, o co se řada matek marně snaží. Práci, kontakt s realitou běžného života, odreagování od rvaček a hysterických scén dvou rošťáků procházejících právě obdobím prvního vzdoru. A přitom většinu dne strávím s nimi, takže o nic důležitého nepřicházím. Oni si zvykají na cizí lidi a na jiné prostředí. Zjišťují, že existují odlišně jazyky (doufám, že třeba pochytí i základy některého z nich) a zvyky a tradice rozdílné od těch našich.

Kluci ale byli očividně úplně jiného názoru a vůbec nám to přivykání neusnadňovali. Tři měsíce starší synek zamačkával při ranních odchodech slzičky a oznamoval mi: "Maminko, já nechci do školky." Nedivila jsem se mu. Nikomu tam nerozuměl ani slovo a nikdo nerozuměl jemu. Ten mladší se pro změnu svíjel chůvě v náručí, natahoval ručičky a srdceryvně vřeštěl: "Maminkó, nechoď do pjácééé!. Devadesát dlouhých dní jsem začínala pracovní den duševně zbitá a s pocitem, že všechno dělám špatně.

Dnes jsem zaměstnanou matkou půl roku. Mé starší dítě si našlo ve školce konečně kamarády. Kromě jednoho českého parťáka se přátelí i s "černouškem" a s "Alančínem" (kdo ví, třeba se tak opravdu jmenuje...). Mladší mi dá pusu na rozloučenou a než dojdu na konec schodiště, provází mě voláním: "Maminko, já tebe taky mám jád!" Není to vůbec špatné strávit každý den pár hodin ve společnosti dospělých lidí, kteří řeší často docela podobné problémy jako já a hovoří o poměrně zajímavých věcech. Je pěkné, když si člověk může vybrat, zda stráví jako matka na plný úvazek dva, tři nebo čtyři roky. Ale aby to klapalo a všichni byli spokojeni, musí být splněny i další podmínky.

Žijeme v zemi, kde není potíž téměř okamžitě najít pro dítě vhodnou mateřskou školku nabízející péči od půl deváté ráno do sedmi do večera. Potíž není ani v tom nalézt chůvu za přijatelnou cenu. Kdybychom zůstali v Čechách, nepochybně bych se do práce tak brzy nevrátila. Těžko bych hledala zaměstnavatele, který by mi ochotně nabídl zkrácený úvazek. Místo ve školce bych pravděpdobně jen tak nesehnala, chůvu bych ze svého výdělku nezaplatila. Zůstala bych šťastně s dětmi doma tak dlouho, dokud by mi to systém umožnil, protože tentýž systém by mi nedovolil zjistit, že mohu být spokojená i jako pracující máma.

Autor: Markéta Hrdoušková | pátek 1.2.2008 17:55 | karma článku: 31,24 | přečteno: 2963x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...