Nechme domarodky rodit tak, jak chtějí!

Myslíte si, že hon na čarodejnice, který se rozpoutal kolem domácích porodů, odradí další domarodky? Houby s octem! Proč jim raději nenabídneme to, co chtějí? Bezpečný, ale přitom přirozený porod. Narození dítěte je přeci zcela normální věcí. Rodící žena není nemocná žena. Sami odborníci tvrdí, že rizikový je každý dvacátý porod. Je proto třeba udělat i z těch devatenácti zbylých rodiček nesvéprávné pacientky?

Nikdo nepopírá, že české porodnice odvádějí skvělou práci. Úmrtnost nocvorozenců je v ČR jednou z nejnižších na světě. Ale je to důvod rovnou zamítat od porodního lůžka všechny návrhy na další zlepšení? Je opravdu nutné se kvůli tomu smířit s tím, že máme téměř stoprocentní šanci porodit živé a zdravé dítě, ale bude s námi za to nakládáno jako se slabomyslnými? Jsme opravdu rozmazlené a nezodpovědné, když chceme obojí, bezpečí i přirozenost?

Jistě, máme právo i v porodnici odmítnout zákroky, po nichž netoužíme a které mají v naprosté většině nekomplikovaných porodů pouze usnadnit a urychlit celý proces. Ale zkuste se vyčerpaní a nevyspalí mezi bolestivými kontrakcemi asertivně hádat s mile se tvářící lékařkou mávající vám před očima injekcí.

Proč se odborníci tak zarputile a vehementně brání ponechat porod ženám samotným a zasahovat jen v případech, kdy je něco špatně? Vždyť už z povahy jejich profese vyplývá, že mají léčit nemocné a zasahovat jen v případě problémů. Představte si, že vás zavřou do nemocnice preventivně, jen proto, že byste mohli dostat v zimě zápal plic. Že ho ještě nemáte a je léto? No a? Kdo nám zaručí, že budete v zimě nosit bundu a šálu a nebudete dýchat ledový vzduch? Za to nemůžeme převzít zodpovědnost, šup do postele a sestro, antibiotika intravenozně! Přijde vám to absurdní? V čem je porod tak odlišný, že ho chtějí mít lékaři pod dohledem od samého začátku až do konce? Proč za naše plíce, žaludky a mozky neseme odpovědnost my sami a teprve když se něco rozbije, předáváme ji na doktory, a u porodu totéž nejde?

Nejsem domarodka a nepropaguji domácí porody. Své děti jsem rodila v porodnici. Poslední dvě bez oxytocinu, bez klystýru, bez nástřihu, bez epidurálu, ačkoliv mi všechno bylo nabízeno. Bolelo to a bylo to dlouhé. Přesto to bylo krásné a přirozené. Všechna předkládaná medikace by u mých porodů byla naprosto zbytečná, maximálně by je (možná) usnadnila a zrychlila. Je opravdu tak těžké pochopit, že některé ženy o usnadnění a urychlení nestojí? Jsou proto, že nejsou ochotné se bez odporu podvolit vůli lékařů, divné, nezodpovědné, zhýčkané?

Nechápu, proč u nás je problém vznik porodních domů, kde by u porodů asistovaly porodní asistentky, tak jak to mají ve jménu, a lékaři by byli k dispozici hned za dveřmi. Vlk by se nažral a koza zůstala celá. Ženy by získaly svůj přirozený porod a lékaři kontrolu nad situací, kdyby se zvrtla. Jak ráda bych zaplatila porodníkovi za to, že mě nechá na pokoji a v klidu rodit a sám si bude vedle na porodním sále číst gynekologickou ročenku a pít kafe, připravený zasáhnout okamžitě v případě problémů. Protože normální porod neřídí lékař. Normální porod řídí dítě, matka rozhoduje, asistentka pomáhá a lékař není vůbec potřeba. V devatenácti případů z dvaceti.

Dejme ženám šanci rodit tak, jak chtějí. V klidu, bez zbytečných zásahů, ve vlastní režii. A v bezpečí, s možností rychlého lékařského zásahu. Věřím tomu, že i některé potencionální domarodky by tuhle možnost s radostí přijaly. Naopak jsem si jistá tím, že házení kamením a veřejné ostouzení je neodradí.

Autor: Markéta Hrdoušková | úterý 28.7.2009 9:14 | karma článku: 42,39 | přečteno: 9519x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85