Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milujte se a množte se aneb dětí jako smetí

"Množej se jak veverky," prohlásili známí na adresu kamarádky čekající čtvrté dítě. Zřejmě tím chtěli vyjádřit, že čtyři děti si dnes může pořídit jen někdo, kdo se domnívá, že kondom je jednotka měny na Pobřeží Slonoviny.

Puzzle Anne Geddes: Veverky

Mít více než obecně přijatelné dva kusy dětí je často považováno za divné, snad až nezodpovědné. A to i přesto, že se jedná o nové daňové poplatníky. Ještě tak v případě, že žena rodí děti výhradně jednoho pohlaví, bývá tolerován třetí pokus o opačný výsledek. "Tak co, bude to ta holka?" ptávali se před pár měsíci známí s pohledem upřeným na mé břicho. "Hahaha, tak počtvrté to třeba vyjde," následovalo, jakmile jsem jim prozradila, že na holčičky zřejmě nevlastníme to správné know-how. Jasný pokus o vtip. Jakmile bych se za dva, tři roky objevila opět v těhotenských lacláčích, dovedu si představit ten úžas v jejich očích: "Proboha PROČ??? "

Ano, proč? Věta, že děti jsou radost, bude nejspíš znít jako klišé. Copak je možné, aby si v dnešní době globální krize, nezaměstnanosti, ozónové díry, terorismu a čert ví čeho ještě, normálně uvažující lidé pořizovali potomstvo jen proto, že mít děti je prostě baví? Za tím musí něco být, třeba peníze, chybějící jiný smysl života nebo snad nedostatek přátel?

Ale já nemám na mysli rodiny číhající každý měsíc na přídavky. Ani ženy, jejichž pohled se zamží pouze při pohledu na kojence a jiné "koníčky" považují za sprosté slovo. Píšu o takových těch vcelku rozumně vypadajících lidech, zaměstnancích, podnikatelích, vesničanech i velkoměstských obyvatelích, lidech slézajících ve volném čase skály, pěstujících ovce nebo stáčejících med, háčkujících oděvní doplňky či režírujících divadelní hry. Pouze se kolem nich batolí a honí dětí...no, jako smetí.

Důvodů PROČ si kopu dětí nepořizovat, může být naopak spousta. Tak třeba peníze. Logicky by se zdálo, že čím více dětí, tím větší náklady, Kupodivu finančně utáhnout dvě děti nebo tři a více, už není takový rozdíl. Kdybychom měli brát zcela vážně odhady nákladů na první rok života kojence, které se čas od času objeví v časopisech, pořídili bychom si v hrůze z chudoby tak maximálně křečka. Pokud bych odečetla částku, kterou nás kluci v prvním roce života skutečně stáli, od toho, kolik by nás podle předpokladů měli stát a rozdíl vhodila do prasátka, měla bych ušetřeno na všechny kroužky a lyžařské kurzy po dobu jejich základní školní docházky.

Častým argumentem bývá také nedostatek individuální péče při větším počtu zájemců o ni. Zatímco matky jedináčků jsou schopné napřít všechen svůj volný čas a úsilí k osobnímu růstu své ratolesti, veliké rodiny působí často chaoticky. Vyjádřeno jedinou větou: "Nasekali si hromadu děcek a teď to nezvládaj." Má to ale svou výhodu. Z "multimatek" se v průběhu let stávají často (pokud se nestanou klientkami docenta Chocholouška) přebornice v improvizaci a odbornice na krizový management. Kdo chce, vždycky si najde chvilku na každé ze svých dětí, pokud to ono právě potřebuje. A ve zbytku času neznám nic hezčího než rodinné výlety a jiné hromadné akce. Čas, který rodiče musí mezi své ratolesti dělit, si děti vynahradí se sourozenci. Ať už tím, že se zrovna milují, nebo tím, že se právě mydlí po hlavě, obé je pro ně rozvíjející.

Každý, ať rozmnožuje své geny tolikrát, na kolik svých kopií se cítí. Mít hodně dětí je stějně normální, jako nemít žádné, nebo mít jenom jedno. I když....na jednu českou ženu i přes baby boom posledních let v průměru připadá stále pouze 1,5 dítěte. Takže možná je to celé naopak. Možná proto, že se veverky množí jako lidé, je jich čím dál tím míň...

Autor: Markéta Hrdoušková | čtvrtek 16.4.2009 10:30 | karma článku: 32,95 | přečteno: 3744x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...