Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak anglický trávník vyrobiti aneb šimpanzí práce

Občas zajdeme s dětmi do jednoho obytného komplexu, kde mají krásný trávník. Dnes na něm ležela parta zahradníků a s precizností neurochirurgů z něj cosi vyďobávala. Obvykle tytéž zaměstnance vidíme čile pobíhat po areálu, tu zalévají, tu přenášejí květináče, tam sázejí slunečnice nebo se ohánějí hráběmi. Jejich zdánlivá nečinnost mě tudíž dost zaujala (to víte, ženská na mateřské, nemá co dělat, tak se stará o každou blbost...).

Využila jsem situace a v přestrojení za matku s kočárkem se k nim přiblížila, abych zjistila, čím že se to zabývají. Pleli. Po bližším ohledání hromad zavadlé zeleně v jejich okolí jsem zjistila, že se snaží zbavit všech rostlin jitrocele a pampelišky. Vzhledem k tomu, že trávník je tvořen skoro výhradně jitrocelem a pampeliškami, nebylo mi úplně jasné, proč to dělají. Pokud se domníváte, že trávník se za jejich zády měnil v čistou hlínu, tak jste vedle, jak ta jedle. Většina výše uvedené plevelné květeny tam dále vesele rostla. Možná že pinzetou vytahovali pouze rostliny kvetoucí, nebo až ty, které přesáhly určitou kritickou velikost. Nevím. Kojenec v kočárku nejevil pro mou detektivní činnost pochopení. Dřív, než se mi ho podařilo uspat a pokračovat v průzkumu, objevil se boss, zavolal "našir!" (pojďte sem!) a zahradníci i s kopami vyrýpané trávy zmizeli. 

Některé činnosti v životě lidském mi připadají zbytečné. Třeba v posledních pěti letech je to uklízení naší domácnosti. Nebo pletí trávníku o velikosti fotbalového hřiště.
To co zametu, setřu a umeju dokážou totiž děti znovu zaneřádit během sedmnácti sekund. To, co zahradníci vypleli a odvezli, nebylo na zelené ploše vůbec znát. Jen maličké důlky připomínající jamky larev mravkolva by mohly zvídavému pozorovateli napovědět, že se tu něco dělo.

Ale jejich výkon mi připomněl má telecí léta, kdy jsem coby studentka gymnázia se zaměřením na zemědělství (výpočetní technika a ekonomie mi tenkrát připadaly jako neperspektivní) získávala praxi ve státním zemědělském podniku. Nastoupilo nás do práce asi osm pod vedením stvoření mužského pohlaví, kterému jsme přezdívali "Tesil" kvůli materiálu jeho kalhot a které nám lezlo na nervy stejně jako my jemu. Tesil si pro nás vymýšlel samé lepší činnosti. Buď si na nás chladil žáhu programově, nebo si nás pamatoval ještě z bramborové brigády a chtěl se nám pomstít.

Každopádně první polovinu dne jsme se zabývali přehazováním hromady slámy z jednoho rohu obrovské stodoly do druhého. Odpoledne jsme slámu přehazovali nazpět. Druhý den se totéž v bleděmodrém provádělo s dřevěnými paletami. Třetí den opět sláma. A tak jsme strávili dva týdny praxe s výjimkou několika smysluplných dnů, kdy jsme pytlovali šrot a vyšťourávali sajrajt z odtokových stružek silážních jam.

Vzpomněla jsem si také na dobu, kdy jsem pracovala v jedné sydneyské kavárně coby děvče pro všechno. Náplní mé práce byla kromě jiného výroba sendvičů. Dva lístky salátu musely být rozevřeny jako půvabné vějíře. Kouskům tandori kuřete bylo povoleno přečnívat přes okraj housky přesně dva centimetry a ani o chlup víc. Kolečka rajčat  se pokládala vždy tou menší plochou nahoru a nikdy jinak. Nechápala jsem, proč se s tím párat, když stejně přijde hladový úředník a sendvič sežvýká s pohledem upřeným do novin, nikoliv na žvanec. Dodnes to sice nechápu, ale naučila jsem se vyrábět ty nejdokonalejší sendviče pod sluncem.

Činnostem, při nichž vydaná námaha a strávený čas neodpovídají tak úplně výsledku, a které se přesto neustále opakují, říkám šimpanzí práce. Nemám je ráda. Bohužel některým z nich se nelze vyhnout. Bylo by fajn mít při ruce tlupu primátů, kteří by je dělali za mě. Třeba by zametali ty hromady písku, které každý den nacházím v předsíni. Myli by prostřednímu synovi pusu. A hledali by druhé ponožky do páru (také se vám vždycky v pračce ztratí?) a můj mobilní telefon a klíče. Jen bych je nenutila plít trávník a dělat sendviče.

Autor: Markéta Hrdoušková | čtvrtek 25.6.2009 13:10 | karma článku: 8,40 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...