Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Až budu volit prezidenta, mami....

Tak máme za sebou první politickou debatu. A to tomu nejstaršímu není ještě ani devět.

Když jsme v pátek jeli volit, přišla v autě řeč na to, proč vlastně, mami, toho prezidenta potřebujeme? Normálně se při řízení automobilu politice nevěnuji, protože mě to rozptyluje, ale znáte děti, jak jsou urputné, když je něco zajímá. Vzala jsem to zeširoka. Od demokracie. Respektive od parlamentní demokracie. Musela jsem jim vysvětlit, co je to parlament, a co vláda. Kdo nám tu vlastně dělá zákony a kdo je schvaluje. A jakou roli v tom mumraji hraje prezident. Taky jsme se dostali k soudcům a trestným činům. Tedy povím vám, vysvětlit malým dětem, co je to korupce, je docela fuška. Naštěstí už dostávají kapesné, takže nelegitimnost jeho výměny s paní učitelkou za jedničku ze psaní pochopili. Dokonce uznali, že není pěkné se s takovými korupčníky kamarádit, neboť je to nečestné a nesportovní a že prezident by toto rozhodně dělat neměl. Ještě těžší je malým dětem vysvětlit, že zákonná pravidla se mnohdy míjejí s těmi morálními, a že když někdo krade, tak to občas bývá podle zákonů v pořádku. Ještěže jsme zrovna stáli na červené.
Ale pak padla zelená a my se v debatě vrátili k prezidentovi. Ptali se, koho budu volit, a proč. Tak jsem jim to řekla. Potom se ptali, proč nebudu volit toho druhého. Tak jsem jim to taky řekla. Moji volbu mi schválili. Byla jsem ráda, že jdu volit i za ně. Kdyby se mnou nesouhlasili, volilo by se mi mnohem hůř.  Taky je zajímalo, proč lidé volí toho druhého. Vysvětlila jsem jim, že to je právě ta demokracie. Že máme možnost voby. A že každý člověk má jiné priority (tady jsem musela vysvětlovat, co že je to priorita...). Že pro někoho je důležité, aby budoucí prezident nelhal a nechoval se přezíravě a arogantně (tady jsem zas musela vysvětlovat, co že je to přezíravě a arogantně, ještěže byly cestou kolony a místy jsme stáli...). No a pro jiné je mnohem podstatnější třeba to, aby nebyl moc starý, aby mluvil se správnou výslovností a nespal, když jiní hovoří. Někdo odpustí svému kandidátovi to, jiný raději zas ono. Do Benešových dekretů jsem nezabředávala, přece jen jsou ještě malí a mohli by mít zlé sny. Bohužel jsem se uřekla a musela rozebrat, co znamená, když "účel světí prostředky" a proč to pořád spoustě lidí přijde v pořádku, i když to v pořádku není. A že i to je nejspíš ta demokracie. Vyprávěla jsem jim o tom, že dřív tady nebyla a lidé museli volit, i když nebylo vůbec koho, protože lhali úplně všichni. Moje děti samy uznaly, že ta demokracie je, mami, fakt lepší.
A pak byly ty volby a náš kandidát nevyhrál. Ale co se dá dělat, i to je přece ta demokracie, že nemusíme povinně jásat. Kluci byli smutní. Ten nejstarší začal plánovat, že za deset let mu už bude osmnáct a určitě půjde volit prezidenta. "A mami, budu volit takového, který nelže!" A mně došlo, že dokud máme děti, pořád máme naději, že jednou bude líp. Třeba za deset let, až půjdou volit. Teď jen aby bylo z čeho vybírat.

Autor: Markéta Hrdoušková | pondělí 28.1.2013 11:26 | karma článku: 38,22 | přečteno: 5081x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Taneční pro Číňany a pokročilé

Nevím, jak se řekne "smím prosit" čínsky. Takže čistě teoreticky nechápu, co po mně ten mládenec chce. Prakticky je mi to bohužel úplně jasné. Poslali ho sem přeci kvůli tomu a já prostě sedím ve špatný čas na naprosto špatném místě. "Enjoy your time!" prohlásil před chvílí moderátor, takže mi asi nezbývá nic jiného.

25.1.2011 v 7:41 | Karma: 23,39 | Přečteno: 3469x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Zmateni v tradicích

"A budu moct vypráskat fakt všechny holky, mami?" "No budeš, ale Velikonoce jsou až za půl roku," nechápala jsem synovu umanutost pomlázkou a kraslicemi na začátku zimy. Až když mi připomněl, že se přeci budeme učit ty koledy, a že jsem to já sama tvrdila, došlo mi, že moje vysvětlování českých lidových tradic má jisté nedostatky.

20.12.2010 v 8:10 | Karma: 22,55 | Přečteno: 2645x | Diskuse| Ona

Markéta Hrdoušková

O trhání zubů...

Seděla jsem mamince na klíně: "Až řekneš teď, tak ho vytrhnu." Máma svírala pevně rukou v kapesníku můj kývající se zub a dlouhé minuty ubíhaly.

13.12.2010 v 7:03 | Karma: 23,25 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Batole kybernetického věku

Batole mi přenastavilo budík, takže na mě začal mluvit čínsky. Předpokládám, že mi sice jen každou půl hodinu oznamoval čas, přesto mě obtěžovalo sdílet tiché odpoledne s čínským hlasem. Budík jsem schovala, jelikož s mým nelogicky fungujícím mozkem mě nenapadlo vyndat baterie. Případná návštěva by si ten den mohla snadno pomyslet že zavírám Číňanky do šuplíku, odkud volají o pomoc zespodu hromady ručníků.

29.11.2010 v 9:40 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3368x | Diskuse| Ona

Markéta Hrdoušková

Ať mají do smrti cejch.

Když mi bylo šest let, chodila jsem po žižkovských ulicích do školy sama. I tehdy se stávaly otřesné věci. Máma mi jednou vykládala o mrtvém dítěti, které kdosi zabil, samozřejmě s výchovným dovětkem "nikdy s nikým cizím nikam nechoď!" Zdály se mi pak nějaký čas hrůzostrašné sny o dětech s klackem v krku, aby nemohly křičet a špendlících zabodaných za nehty, aby nemohly škrábat. Měla jsem plnou hlavu děsu dítěte, kterému někdo ubližuje. Chodila jsem do školy se strachem a rozhlížela se kolem sebe, zda-li se odněkud neplíží vrah s krabičkou připínáčků v ruce.

22.10.2010 v 9:41 | Karma: 48,39 | Přečteno: 30166x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...