Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zborov

Původně jsem chtěl napsat velký podrobný článek o bitvě a souvislostech, o tom, co se dělo před 100 lety. Ale nějak jsem si to rozmyslel, do duše se mi vloudily souvislosti zcela současné.

Bitva u Zborova je maličký, komunisty dobře ubitý mýtus, jehož étos dnes žije jen ve velmi úzké vrstvě lidí, kteří k událostem před sto lety našli nějaký osobní vztah.

Před sto lety v boji u dnes ukrajinského Zborova poprvé vystoupila československá vojenská jednotka pod vlastními prapory. Měl to být start velké ofenzívy, jíž ruská prozatímní vláda chtěla zvrátit průběh války. Jenže z ruské armády už tou dobou byla československá jednotka jednou z mála bojeschopných a bitva u Zborova byl jediný vojenský úspěch. Našim se podařilo porazit skoro trojnásobně silnějšího nepřítele a dostat se hluboko za linie fronty, které na svém úseku zničili. A tím to pro Rusko bohužel skončilo. Sousední "finská" divize, která měla na útok navázat, se téhož dne rozpadla. 

I pokud jde o rozsah, nebyla to "velká" bitva. Zatímco u Verdunu umíraly statisíce, u Zborova útočila jedna československá brigáda v síle řádově 1.500 vojáků proti třem rakouským brigádám v síle řádově tři a půl tisíce. Padlých byly dohromady stovky, ne statisíce. Mohl to být obrat na východní frontě a Češi ten pokus odstartovali nesmírně úspěšně. Ale nenastal. Nahrubo řečeno proto, že bolševická agitace mezitím zničila ruskou armádu efektivněji než německá děla.

Pro nás má ale bitva u Zborova význam úplně jiný. Byl to začátek celého velkého příběhu zvaného Československé legie, příběhu, na který bychom měli být opravdu hrdí a znát ho, a také to byl důležitý krok k tomu, aby o rok a půl později mohlo vzniknout Československo. Bez Legií bychom samostatný stát neměli. Příběh československých legionářů by měl patřit ke klíčovým příběhům tvořící páteř našeho historického povědomí. Je to příběh o tom, že je možné vybojovat nemožné. Že Češi nejsou "knedlíkovým" národem a veškeré sebemrskačství je trapné a nemístné. Že když o něco opravdu stojíme a jsme ochotni se tomu obětovat, můžeme toho dosáhnout. A to platí i dneska.

Jenže celý tenhle příběh nějak vymizel z naší historické paměti. Pro komunisty byl nepohodlný. Protože ruští komunisté se po nástupu k moci rychle spojili s Německem a Rakouskem a československé jednotky se najednou z elitního spojence stali třídním nepřítelem. Pikantností historie se stalo, že u Zborova proti sobě bojovalli dva budoucí prezidenti Československa: tehdy desátník Ludvík Svoboda na straně legií a Klement Gottwald na straně Rakouska.

Koneckonců velitelé Legií po roce 1948 pod různými záminkami vyfasovali od těžkých žalářů po tresty smrti. Když se podíváte do životopisu všech významných legionářských důstojníků, uvědomíte si, jak moc komunisté legionáře nenáviděli. Nebudu jmenovat, protože by to bylo nefér k ostatním, ale je to tak. Jejich jména zhusta vypadla z obecného historického povědomí.

Projděte si dnešní mainstreamová média, zeptejte se, co dělají významní lidé čítající se mezi politické elity, kdo z nich dnešní výročí připomíná. Před mnoha lety jsem plánoval, co vše by se mohlo dnes odehrávat a jak bychom si mohli Zborov hezky připomenout. Protože velmi opulentně si připomínáme události ve srovnání se Zborovem vlastně nevýznamné. Ale nenašel jsem pro to žádnou podporu. Pro žádného našeho politika to není zajímavé téma. Legie... A všeobecné mlčení je šílená informace. Informace o našem vztahu k vlastní historii. Dokážeme s tím něco udělat?  

Autor: Tomáš Houška | neděle 2.7.2017 9:42 | karma článku: 23,77 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Jarmuk - zapomenutá bitva, která změnila běh dějin

V srpnu 636 se odehrálo válečné střetnutí mezi "bandou pouštních lupičů" a početnou, pravidelnou byzantskou císařskou armádou. Když většina čtenářů přečte, že šlo o bitvu u Jarmuku, pokrčí rameny. Nikdy o ní neslyšeli.

15.8.2016 v 8:24 | Karma: 38,08 | Přečteno: 4370x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Terrorismus je cesta, ne cíl

Neměli bychom terroristické útoky prostě vzít na vědomí? Neměli bychom se smířit s tím, že je to společenský jev, který patří k dnešní době? Máme vůbec věnovat nějakou pozornost tomu, že někde dochází k nějakému terrorismu?

3.8.2016 v 8:03 | Karma: 34,50 | Přečteno: 1324x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Němec s íránskými kořeny nebo Íránec žijící v Německu?

Včera večer média předvedla dokonalé cvičení v dovednosti mlžit a pokud možno nepustit informace, které by osvětlovaly, co že se to v Mnichově vlastně stalo.

23.7.2016 v 10:34 | Karma: 43,60 | Přečteno: 3167x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Evropská unie už má na terrorismus řešení

Není třeba se ničeho bát. Je důležité zachovat klid na práci. Nu ano, lidé umírají. Každý den na evroských silnicích zahynou nejspíš stovky lidí. Jenom nenávistní hejtři budou zdůrazňovat co se stalo v Nice.

15.7.2016 v 18:46 | Karma: 45,55 | Přečteno: 4769x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Nemluvme o Brexitu, žádný nebude

Média jsou plná úvah o tom, co si počne Británie bez EU a jak EU Británii zatopí. Jenže nejspíš proběhne něco úplně jiného.

24.6.2016 v 12:00 | Karma: 39,97 | Přečteno: 2951x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.