Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko je zlo!

Aspoň takhle to na mě čouhá ze spousty článků i diskusí. Hodně často mají lidé jasno: Jak se rozdá, kdo je z které země, je jasné, co je zač. Jsou země hodné a země zlé. A basta.

Mí dědové i pradědové si paradoxně užili své jak s nácky tak s bolševiky. Ti méně opatrní to schytali postupně z bou stran. Jeden můj děda, který bojoval proti náckům a v padesátkách si odžil své, neb byl klasickým třídním nepřítelem bolševiků, mi jako malému vyprávěl historky, které tenhle krásně jednoduchý pohled na věci kazí.

Třeba vyprávění o kapitánovi Wehrmachtu, který za války i s rodinou žil v našem domě, a nebyl nácek, jeho žena naopak tajně pomáhala našincům. A Rusové, kteří mezi válkama utekli z Ruska před Stalinem, přežili tu Hitlera a zahynuli, když si je po osvobození našli chlapci z NKVD.

A poměrně pečlivě při těch historkách z války i po nástupu Gottwadla odlišoval: Tím zlem nebyli Němci, tím zlem byli náckové a ti kdo jim v tom pomáhali. Stejně tak jako potom tím zlem nebyli Rusové, kteří by si nesli nějaký dědičný hřích. To byli komunisti. Prosté ne? Když vám to vypráví člověk, kterého za povstání postřelili z kulometu a jen zázrakem přežil padesátá léta, tak si to prostě zapamatujete.

Početný národ, je-li oblbnut, napáchá víc škody než národ nepočetný. To je evidentní. Ale z principu není lepší ani horší. A nedělejme si iluze, že nepočetný národ nelze zblbnout k nepříčetnostem, stačí kouknout na geniální Obchod na korze. Každý z evropských národů by ve své relativně nedávné historii našel momenty, o kterých by nejrači, aby se na ně zapomělo, nikdy je už nikdo nevyhrabal, protože dojde-li na ně řeč, dotyčný neví jak moc hluboko je třeba se hanbou propadat. Takové bubáky máme ve skříni samozřejmě i my, i když při nich logicky zemřelo méně lidí, než když davové šílenství padlo na Němce, Francouze, Turky nebo Rusy.

Ale nechci to okecávat. Až budeme nadávat na to, co se děje na Ukrajině, seberme vždycky odvahu zahodit černobílé vidění a zkusme dohledat a pojmenovat kdo je původcem čeho. Současná ukrajinská vláda se chová nemoudře a Putin toho zneužívá. Československo mezi válkama se chovalo podobně nemoudře. Kdyby nebylo nacionalistické a vyhraněné proti třetině vlastních obyvatel, nemohl by toho zneužít Hitler, nemohl by u nás v pohraničí tak uspět Henlein. Jakkoli tohle dodnes mnoho lidí obtížně vůbec jen na okamžik připustí.

Lidé nejsou andělé. Jsou manipulovatelní a nejčastějšími manipulátory jsou lidé s úmysly nečistými. To není jen svědectví o Německu třicátých let, divácích Novy nebo Putinem zblblém Rusku. A není na škodu si uvědomit, že na rozdíl od většiny evropských zemí Rusko zažilo opravdovou snahu o demokracii poprvé na půl roku mezi abdikací cara a bolševickou říjnovou revolucí, podruhé na pár let kdy v jeho čele stál u nás vysmívaný alkoholik Jelcin. Pokud Putin dneska Goebbelsovskou propagandou zmasíruje ruský národ, který má řadu důvodů ke kocovinám různého druhu, a dělá to ze zcela zištných důvodů udržet se u moci co nejdéle, nehledejme automaticky v každém Rusovi nepřítele. Protože jím není. Stejně jako Rusko není antagonistou Evropy. Je možná jejím zlobivým a nevycválaným dítětem, ale asi i o to víc do Evropy patří.

Což píšu s plným vědomím reality, že není vyloučené, že během pár týdnů na rusko-ukrajinských hranicích může vypuknout válka, která snadno může přerůst ve válku globální.

Autor: Tomáš Houška | pondělí 14.4.2014 15:00 | karma článku: 39,66 | přečteno: 7248x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Evropský parlament uzákonil Den zbytků

Prostě celá unie bude povinně šest dnů střádat zbytky a sedmý den nikdo nebude smět jíst nic jiného než zbytky. Nedělám si srandu, ten legislativní výron opravdu vznikl.

18.5.2017 v 8:16 | Karma: 43,32 | Přečteno: 4148x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Největší zaměstnavatel v ČR propouští

V dobách největšího rozmachu zaměstnával v ČR přes milion lidí. Posledních několik let vytrvale propouští, letos v propouštění zrychlil a propouštění bude okračovat i v příštím roce. Zmizí řádově desítky tisíc pracovních míst.

30.1.2017 v 9:09 | Karma: 48,92 | Přečteno: 70566x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Houška

Trumpa na vás, holoto!

Po nástupu Trumpa se o půlminuty přiblížil konec světa, vědci to spočítali. Zemi postihnou apokalyptičtí démony a nejspíš i dojde i k pádu asteroidu, který zaviní hromadnou zkázu. A může za to Trump!

29.1.2017 v 19:19 | Karma: 43,25 | Přečteno: 2906x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Jak se miliardář zbaví majetku?

Věnuje ho do svěřeneckého fondu! Je to jednoduché a na volliče to zapůsobí. Co to bude pro dotyčného znamenat reálně?

9.1.2017 v 10:10 | Karma: 37,69 | Přečteno: 2742x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Lidl má geniální markeťáky

Změnit jednoduchou banální reklamu na tričko ve virální pecku, to chce talent. Asi je nepřeplatím, ale je to poučné. Přimělo mě to jít zalistovat těmito korektními multikulturními reklamami a zjistil jsem zajímavou věc.

5.1.2017 v 18:30 | Karma: 43,31 | Přečteno: 3645x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.