Křesťané v Sýrii

Původně jsem si myslel, že bychom se do konfliktu v Sýrii vůbec neměli plést, protože nemá žádné kladné hrdiny. Na jedné straně bezskrupulózní despota, na druhé straně povstalci až příliš okatě napojení na teroristické organizace. Ale jedna okolnost mě přesvědčila ten postoj změnit.

I když konflikt nemá stranu dobra a stranu zla, má stranu, která prohraje, ať už to dopadá jakkoli: Syrské křesťany. A když se podíváme do zpráv, uvědomíme si, jak moc to prohráli křesťané v Iráku a kam spěje situace v Egyptě. 

Stokrát si můžu říkat, že činit jakékoli etnické či náboženské čistky je úplně na hlavu a lidé přece dokáží žít spolu bez ohledu na etnicitu nebo náboženství. Je to jen částečná pravda. Někteří lidé to dovedou. V islámských zemích tenhle model evidentně nefunguje a kdykoli tam dojde k ozbrojenému konfliktu, patří křesťané a Židé pravidelně k prvním terčům obou bojujících stran. Jsou snadný cíl.

Nejsem přítel jakékoli vojenské účasti Evropy nebo NATO v těchto konfliktech. Je to jejich svět, nechtějme jim pomoci tak, že jim nadiktujeme pravidla našeho světa. Neposílejme tam vojáky, peníze ani zbraně. Nevyzbrojujme Al Kajdu jen proto, že zrovna bojuje s Asadem.

Ale něco udělat můžeme. Respektive, něco bychom udělat měli. To nejmenší je evakuovat ty nejohroženější mimo oblast válčení. A to do doby, kdy se bez nebezpečí budou moci vrátit. Zasluhují si naši pomoc tisíckrát víc než ekonomičtí migranti valící se do Evropy z Afriky a dalších koutů Země. 

Nevím, můžeme-li udělat víc, než přesvědčit naše politiky, že tato pomoc je správná. Podpis petice je možná velmi malý přípěvek a kdo ví, jestli bude úspěšný. Ale je to něco, co může udělat každý z nás. A třeba tím někomu zachrání život.

http://www.petice24.com/syrsti_krestane

Autor: Tomáš Houška | pátek 27.12.2013 21:55 | karma článku: 26,81 | přečteno: 1323x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34