Zákaz žárovek v EU již od roku 2009!

Už příští rok skončí 100 W, další rok 60 W a do 4 let všechny ostatní klasické žárovky!

Agentura Reuters dnes zveřejnila informaci, která oznamuje, že zánik klasické žárovky, vynálezu, který uvedl v život v roce 1879 Thomas Alva Edison (jeho předchůdce Heinrich Göbel žárovku možná v roce 1854 vynalezl, ale nedokázal ji na rozdíl od Edisona vyrobit), bude odstartován v rámci EU již za 10 měsíců (předpokládá se, že návrh bude v rámci EU schválen jeho parlamentem).

Tak je to tady. Již dříve avizované opatření má přiřazen svůj startovní čas, čeká jen na schválení v Bruselu. Po Austrálii (do r.2009) a Kanadě (do r.2012) skončí žárovka i v Evropské unii. Po cca 130-ti letech přestane sloužit lidstvu i v této části světa a v roce 2012 „zhasne naposled“. Je to zvláštní pocit, jako by se člověk loučil s něčím, co je mu drahé, přičemž ono to „drahé“opravdu je. Efektivita žárovky je mizerná,  pouze 5% spotřebované energie je vynaloženo na svícení.

 

Ještě v květnu 2007 Divize GE Consumer & Industrial sdělila světu, že vyvíjí nové vysoce účinné žárovky, s efektivitou srovnatelnou se zářivkami, které by se měly na trhu objevit v roce 2010 a spotřebitelům by měly nabídnout stejně jasné a ostré světlo jako současné zářivky, při mnohem nižší spotřebě energie a při snížení emisí skleníkových plynů. Záměr se zřejmě nezdařil?

 

Zvykejte si tedy na úsporné světelné zdroje. Jsou dražší, ale mají údajně delší životnost. Dle mých zkušeností dražší jsou, ale déle nevydrží.

Autor: Dušan Houdek | pondělí 8.12.2008 22:59 | karma článku: 22,02 | přečteno: 2416x