Senátoři i poslanci by měli dělat testy IQ

Vždy, když se objeví v tisku výsledek nějakého znalostního testu, jehož „oběťmi“ se stali poslanci, senátoři nebo krajští zastupitelé,  mám po náladě. To proto, že si uvědomím, že žiju ve společnosti, jejíž osud je v rukách lidí, kteří rozhodují o našich osudech, a jejich vědomosti přitom nedosahují  úrovně středoškolského vzdělání.

Senát právě před pár dny schválil smlouvy o umístění radaru v Brdech. Je to očekávaný výsledek a dospělo se k němu demokratickým způsobem. A ani mně osobně nijak nevadí.

Senátoři jistě po prostudování veškerých dostupných materiálů, doplněných o vyžádané analýzy se rozhodli fundovaně a zodpovědně. Můžeme být klidní, vždyť oni vědí co dělají a proč to dělají. Deník iDnes provedl anketu a výsledek uveřejnil dnes na internetu. Týkal se právě zmíněného radaru.Přiznávám, že výsledek mne ani moc nepřekvapil.

Když si uvědomím, že tato skupina lidí, která se z nějakého důvodu rozhodla živit politikou, spolurozhoduje o osudech této republiky a potažmo nás všech, nemám z toho dobrý pocit. Vadí mně, že někteří z dotázaných nevěděli, kolik vojáků bude radarovou základnu obsluhovat, nebo jak dlouho by letěla raketa z Blízkého východu do Evropy.

Dokonce takovou zásadní věc, která by měla jistě hrát roli při posuzování pro a proti umístění onoho radaru na našem území, a to jak dlouho bude během dne v provozu, nevěděla více jak polovina z dotazovaných senátorů. Převažoval názor, že 24 hodin denně (odpověď měla být: Radar bude většinu času ve "spícím" stavu, "vzbudí" ho až signál z družice při odpálení rakety. Kromě toho poběží maximálně několik hodin denně, když budou testy).

Z tohoto pohledu byl zajímavý i výsledek únorového průzkumu deníku  AHA mezi poslanci parlamentu, který se mimo jiné dotazoval na datum (stačilo uvést rok) vstupu České republiky do EU. Stojí za to si připomenout, že zastánci ratifikace Lisabonské smlouvy tento letopočet neznali! Např. Olga Zubová (SZ) se spletla o 11 let a Pavel Severa (KDU-ČSL) o 2 roky.

Doporučoval bych proto zavést povinné kriterium pro zařazení kandidátů na volební listiny.  Absolvování testu IQ s výsledkem alespoň 100.  Ale obávám se, aby nedošlo k masivní redukci politiků v naší zemi. Ačkoliv z pohledu daňového poplatníka ……

Autor: Dušan Houdek | sobota 29.11.2008 18:23 | karma článku: 42,48 | přečteno: 6884x