Dostanete taky kousek z „medvěda“?

„Porcování medvěda“ v poslanecké sněmovně je příšerná věc. Z rozpočtu se vyčlení  balík peněz (např. letos 1.800.000.000,- Kč), kterými poslanci platí svým voličům v regionech za to, že je volili a volit budou i nadále. Korupce naruby? Poslance to nic nestojí. Jsou to peníze daňových poplatníků! 

zdroj: www.brtnice.cz

Celé to divadlo je založeno na poměrně jednoduché filosofii. Není tak důležitá každodenní práce ve sněmovně. Stačí  alespoň jednou za rok se probrat v poslanecké lavici  a doběhnout si ve finiši pro jednu z prémií, nějakých pár desítek milionů pro kamarády, kteří dopomohli  při volbách k báječné kariéře poslance.  A příště pomůžou zas! Taky za to dostanou třeba nový stadion, nebo  Tělovýchovná jednota Orel, Brno dostane dalších pár desítek milionů (letos „jen“ 23, vloni dvojnásobek). K„venkovu“ byli poslanci letos obzvláště štědří. V návrhu je celkem 221.000.000,-Kč na opravy šaten, sportovních areálů, vybudování umělých trávníků apod.

I když ve většině případů bude zřejmě nakonec za naše peníze postaveno něco prospěšného (socha medvěda brtníka v Brtnici za 1 milion do této kategorie nepatří), špatné na celém řešení je to, že není systémové (a otázkou zůstává, jak je kontrolována efektivita vynaložených nákladů z těchto dotací).

Absenci systému dokládá nejlépe skutečnost, že ve druhém čtení rozpočtu poslanci odsouhlasili dotaci  16 milionů pro občanské sdružení Centrum zdraví Prostějov na stavbu zdravotnického centra, pro které ještě ani místní zastupitelé neschválili prodej pozemku!

V případě, že se na vás při „porcování medvěda“ letos nedostalo, nezoufejte! Každý měsíc bude hejtman David Rath rozdávat jeden ze svých dvou platů. Stačí mu prý napsat. Tak do toho!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Houdek | pátek 5.12.2008 9:13 | karma článku: 14,57 | přečteno: 807x