Brexit vs. hrozba Putinem

A je to tady. Inkoust na hlasovacích lístcích ještě nestihl zcela zaschnout a už tu máme ohledně brexitu výrony mnoha novinářů i komentátorů.

Nebyl jsem tím, kdo vyvolával brexit jako spásu od všeho zlého a záruku ráje na zemi. Věděl jsem však, že je to jen a jen na Britech, jak se rozhodnou. Výsledek byl překvapující. Ale možná o něco více překvapující byly reakce některých médií a komentátorů.

Výhružky, urážky, řev. Od lidí, kteří před několika týdny projevovali lásku a jednotu směrem k Ostrovům. Podle nich máme čekat v nejbližších dnech apokalyptické jezdce. Britský lid je podle nich zmanipulovaný a hloupý a referendum se musí opakovat. A pokud Británie přece jenom vystoupí, musí dostat pořádný výprask. Evropskou federaci si rozvracet nenecháme ...
Ukázalo se jádro smýšlení mnoha "demokratů". Demokracie, lidská práva a Tibet vždy a všude, ale jen dokud nám to vyhovuje. A to nejen u nás, ale i v zahraničí.

Událost jako brexit se samozřejmě nemohla obejít bez upozornění na Rusko a Putina. Bylo mi jasné, že při případném czexitu by se o tom, "jak Česko míří do náruče Putina", mluvilo dennodenně, ale u vystoupení Velké Británie jsem to neočekával.
Dosud jsem se od nikoho nedozvěděl, jak konkrétně vypadá situace, kdy (už je to takové zaklínadlo, mantra, ustálené slovní spojení) Česká republika spadne do náruče Putinova Ruska. V čem spočívá? Jak taková situace vypadá? Vždy, když tuto frázi někdo vysloví, tak nevysvětlí důvod této obavy. Jsme stejně jako Británie členy NATO. Jak to souvisí s Evropskou unií?

Možná jsem jen hloupý jako Britové...
 

Autor: Martin Horvát | úterý 28.6.2016 8:00 | karma článku: 21,76 | přečteno: 418x
  • Další články autora