Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude opět svoboda genocidy?

Neustále sílí hlasy volající po bezbřehé, ničím neohraničené svobodě, kterou mnohdy spojují se svatým tržním mechanismem. Bezohlednost narůstá a stává se veřejně dokonce morální normou a novodobou modlou.

 

Absolutní svoboda všech ve všem není dosažitelná ani žádoucí, protože by vedla současně k nezvladatelným konfliktům ústícím do všeobecné permanentní občanské války. Proti absolutní svobodě si společnost stanovuje demokratickým způsobem zákony, které především nastolují hranice nezákonného chování. Tato hranice je citlivá a je v neustálém sporu s realitou.

Na příkladu prostituce lze demonstrovat mnohé. Prostituci nelze nikdy ze společnosti zcela vykořenit. Na sporné hranici posuzování zločinnosti tohoto společenského jevu se z jedné strany ozývá svobodná poživačnost a soukromá živočišnost, která společnost přímo neohrožuje, pokud se obě strany kontraktu účastní transakce dobrovolně. Z druhé strany se však vyskytují vydírání, kuplířství, velkoobchod s lidmi a dokonce vraždy. Bez zákonné hranice se prostě situace všech znejasňuje a zhoršuje. Na druhé straně se složitost popisu skutkové podstaty míjí s vymahatelností a důkazními možnostmi. Týrané ženy drží basu se svými pasáky a všichni společně lžou o tom, co se skutečně děje.

Analogická situace je v otázkách bolševismu či fašismu. Bolševický grál internacionální všerovnosti nahradil národ. Fašistický nárok zjevné exkluzivní elity nahradil striktní ekonomismus. Prostě svůdná touha po moci ve smyslu diktátu absolutní většiny nebo absolutní efektivity vždycky pokřivuje společnost. Všichni protagonisté zapírají. Nejsem rasista, ale … Kritická fakta nahradil trvalý nezlomný postoj. Přitom fakta jsou jen podkladem pro nacházení řešení. Někdo vidí ovšem řešení v genocidní likvidaci odpůrců toho či onoho, co sám považuje za údajné blaho společnosti.

Současná vlna bláznivých postfaktických hnutí převzala všechny kritické instrumenty předchozí liberální postmoderny. Nepřevzala, respektive zcela se vzdává postupně všech souvisejících morálních závazků. Propagace lechtivého zdání absolutní svobody zaznívá v reklamní dikci, co všechno nemusím, jak je to pohádkově snadné, nemusíte nic dělat, jen otevřít Pandořinu skříňku.

Chmurné předpovědi postmoderního filozofa Lyotarda se postupně naplňují. Ve svých pozdních esejích varuje před přílišným zbožňováním robotické společnosti. Lidský rozměr únosné zátěže se ponižuje ve světle výkonové disciplinace. Jednotlivec nakonec nachází svobodu ve vnitřní izolaci, kde jeho názory zdánlivě nikdo neruší. Venku se ovšem mezitím formuje opět povolená genocida pod stále libovolnější záminkou se vylučují další a další skupiny obyvatelstva z podílu na plnohodnotném životě, a nakonec ztrácí hodnotu každý život. Masové hroby zahrne bagr. Aby se vám to nezdálo hnedle tak hrozné, trénujte iluzi, že vy budete těmi pohlaváry, kteří to budou řídit. Vedle kalendáře pohlavárů genocidní minulosti přijdou kalendáře další. Šťastné momentky z Osvětimi 2022. Fascinující Katyňské hroby 2023. Laskavé vraždění Jezídů 2024. Jemný odsun Arménů 2025. Demokratická likvidace separatistů v Hong Kongu 2026 a další.

Náš parlament bude zanedlouho mít příležitost přiložit ruku k tomuto bohulibému dílu. Buďto ještě více zpochybní hranici trestnosti propagace zločinů proti lidskosti nebo ji posílí. Zatím se spíše kloní k ochraně práv bezbřehého lechtivého vyjadřování o rasismu mezi druhy lidí. Prezidentův bonmot, politikova nadsázka, prostě nic hrozného. Jen legrace. Vždyť jaká by to byla nuda, chovat se stále pochmurně a jednotvárně zodpovědně. Chceme přece svobodu nezodpovědnosti.

Autor: Zdenek Horner | pátek 29.5.2020 10:53 | karma článku: 9,98 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 667x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma: 32,29 | Přečteno: 836x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma: 9,47 | Přečteno: 188x | Diskuse| Poezie a próza

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma: 23,08 | Přečteno: 557x | Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,68
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik