Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Až zvítězí soudruzi v NDR II.

Velikost Něměcka podle AfD se vrátí s novým národním socialismem aneb pohádka o velmocenském Německu a minimální mzdě. Nic nového, jen samé záblesky a odlesky dávných německých snů.

AfD se chystá:

4.1 Reformovat  Organizaci spojených národů Organizace spojených národů je pro otázky bezpečnosti a míru ve světě nepostradatelná. AFD usiluje o to, aby Německo, jako aktivní člen Organizace spojených národů, hrálo při řešení a zvládání mezinárodních konfliktů aktivní a konstruktivní roli. Cílem musí být zmírňování napětí v mezinárodních krizových ohniscích diplomatickou cestou, aby se zabránilo humanitárním katastrofám a ztrátě domova pro skupiny obyvatel a zároveň, aby se podařilo potlačovat nekontrolovanou migraci směrem do Evropy. Zastáváme myšlenku nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných států. Organizace a mezinárodně aktivní koncerny, které se snaží ovlivňovat vnitřní politiku jiných zemí nebo ovlivnit jejich elitu k prosazení vlastních politických nebo ekonomických zájmů, je nutné omezit. Cílem AfD je posílení a reformování Organizace spojených národů, včetně Rady bezpečnosti . Změněné rozložení mocenských sil ve světě je nutné vzít v úvahu. Jako mezinárodně uznávaný národ a jako třetí největší plátce příspěvků pro OSN požadujeme pro Německo stálé místo v Radě bezpečnosti OSN. Na základě zvykového práva národů a dohody s bývalými vítěznými mocnostmi se zásadně proměnily hlavní rysy klauzule nepřátelských států. Zůstává úkol tyto nyní s konečnou platností potlačit. AFD souhlasí s povinností Německa pečovat o německé menšiny žijící v zahraničí.

Demokratické znovu usednutí do velmocenského sedla spojené s formulací „s konečnou platností potlačit“ vyvolává reminiscence počátku nových třicátých let 20. století. Třetí největší plátce požaduje vliv ve světě. Není problém jakákoli snaha se prosadit, ale ty formulace, které svědčí o dikci odplaty za někdejší ponížení poražené velmoci (by wiki). Nakonec jsou tyto ideje následovány prohlášeními činovníků AfD o hrdosti na někdejší wehrmacht. Německo se již nemá za co omlouvat, už se omluvilo dost a může začít opět drang nach osten.

Německo se omluvilo podle mne dostatečně. Německo dnes může hrdě vztyčit hlavu a klidně i budovat armádu. Jde jen o to stabilizovat dostatečně německou lidskost a demokracii. Cestou AfD se spíše dočkáme destabilizace, neboť požadavky nejsou žádosti, které by mohly být se vší demokratickou mírností vyslyšeny. Požadavek je nárok a hrozba, že nebude-li splněn, prosadíme si ho sami. Souhlasil bych se žádostí, obávám se ovšem požadavků.

Vedle neokolonialisticky zahnívajícího požadavku velmocenského postavení Německa se musí přihodit i něco sociálně přitažlivého. Nejsem ani odpůrce, ani příznivec minimální mzdy, neboť se mne od revoluce osobně netýká, není to můj problém. Ale vzhledem k velké anti migrantské a antiislámské rétorice a naivním zákazům selektivní náboženské svobody je lízátko minimální mzdy vějičkou na ultralevicového voliče. Pokud bychom této koncepci měli nějak věřit, pak spíše v rovině proklamace v předvolební kampani. Pokud něco odradí migranty od masivní touhy usadit se v Německu, pak je to redukce tučného sociálního programu a minimální mzdy. Těžko, jen velmi těžko se bude vnitřně i mezinárodně zdůvodňovat, že tyto programy nebudou platit i pro islámské migranty.

5.3 Minimální mzdu  zachovat. Zákonná minimální mzda je úzce spojena s podstatou sociálně tržního hospodářství. Koriguje v oblasti odměňování pozici nízkopříjmových osob jako slabých účastníků na trhu práce vůči zájmům zaměstnavatelů, kteří vystupují jako silní účastníci trhu. Minimální mzda je také chrání před tlakem na mzdovou úroveň, který lze očekávat jako následek současné masové migrace. Minimální mzda umožňuje zejména život nad hranicí chudoby a financování byť i skromného zajištění ve stáří, které by jinak muselo být financováno formou státní podpory celou společností. Minimální mzda tak brání privatizaci zisků při současné socializaci výdajů. Alternativa pro Německo proto podporuje zachování minimální mzdy.

Nedůvěryhodné na soužití antimigrantského hyperantiislamismu a minimální mzdy je především historické zavlečení druhé největší islámské komunity do Evropy, Turků, již v padesátých letech minulého století, jež bylo podstatou německého hospodářského zázraku. Prostě program AfD je pospojován na základě receptu „pejsek a kočička pečou dort“. Nelze věřit vůbec ničemu. Ale chápu, že lidem imponuje drzý odkaz na německou velikost v pohádkových nacionálně sociálních podmínkách. Komu by se to nelíbilo. Do volebního programu nikdo nenapíše, že jakékoli výjimky z demokratických lidských práv umožní novým vládcům opět vzkřísit principy holokaustu. Opět budou hrát, že o otrockém násilí a likvidaci nepohodlných nic nevěděli, nechtěli vědět, ačkoliv mohli.

Mnohá varování přicházela již před první světovou válkou. Před druhou světovou válkou rovněž bylo poukazováno na nebezpečí sociálního konstruktivismu. O všech nebezpečích se vědělo. Vědělo se dobře, jak se bourá nenáviděná demokracie a staví tuhý řád extrémního pořádku podle vzoru prozřetelně vyvolených. Principy totalitarismu jsou popsány i dnes. Od speciálních děl klasiků jako Hannah Arendtové nebo Reymonda Arona až po současná varování např Fedora Gála, máme možnost se velmi podloženě seznámit s hrozbou okleštěných absolutních lidských práv. A přesto. Argument, že mírové soužití a evropská mírová hospodářská spolupráce vedly k dlouhodobé prosperitě. Že to umožnilo právě sdílení hodnot všeobecných lidských práv jakoby najednou bylo zapomenuto. Musíme prožít další a další holokausty? Nepoučíme se už?

To by měli zvažovat nejen dnešní soudruzi s AfD v Německu, ale i voliči našich pojevených populistických nefašistů u nás. Přímá příležitost k demokratické mobilizaci, k alarmismu před sociálním neokonstruktivismem bude v současnosti v Itálii. Demokracie se musí umět ubránit salvám Salviniho cynického salvinismu.

 

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 1.9.2019 12:41 | karma článku: 6,67 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Zbraně zabíjejí, ale nemusí.

Diskuse o dalším postoji k civilnímu vyzbrojování je zajímavá. Opakují se dokola lobbystické argumenty, které se objevují vždy a samozřejmě byly odborně vyvráceny. Naše současná společnost si však na fakta ...

30.12.2023 v 23:53 | Karma: 15,23 | Přečteno: 432x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Budiž jí země lehká.

Zemřela nenápadná až skromná místní blogerka Eva Hauserová. --- --- --- --- --- --- --- --- ------ ---

25.12.2023 v 14:22 | Karma: 14,81 | Přečteno: 355x | Diskuse| Miniblogy

Zdenek Horner

Vzdorovat smutku

dokážou jen někteří. Častěji smutku propadneme na dlouhé týdny. My šťastní živí musíme pokračovat a posilovat vědomí smyslu života. Je třeba začít tím, že nebudeme nikoho obviňovat z konkrétního zločinu, který ...

22.12.2023 v 19:28 | Karma: 24,16 | Přečteno: 498x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Metodika pravdy

Můžeme slavit. Čísla hovoří tak, jak si metodicky přejeme. Takže není pravda, co říkají ti, co používají nějaká metodicky nesprávná data. Pravdivá metodika je ta, kterou prohlásí za platnou vláda. Takže od inflace musíte odečíst ...

20.12.2023 v 14:53 | Karma: 21,76 | Přečteno: 416x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vánoce nepřeji

egoistům, válečným štváčům a neonarcistům. Musí to pro ně být utrpení mít takové výdaje s obdarováním, vztek z odpouštění. Člověk se až obává, že přestanou být křesťany, přestoupí k islámu a evropské hodnoty budou jen ...

19.12.2023 v 13:42 | Karma: 20,98 | Přečteno: 616x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,68
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik