Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Až zvítězí soudruzi v NDR I.

Z vědeckého pohledu je třeba číst pozorně veřejné programy politických stran a uskupení, abychom si včas uvědomili smysl jejich konání. Je velmi zajímavé sledovat rozpory v obecných tvrzeních a konkrétních návrzích.

Postoj ke zbraním mezi obyvatelstvem je dlouhodobě palčivým problémem v celém světě. Kdysi jsem se na střelnici radil s jistým majitelem zbraně, zdali bych si měl také opatřit zbraň. Dostalo se mi několika hledisek, jež by si měl každý zájemce ujasnit, než se rozhodne.

Když si člověk pořizuje zbraň, musí si být vědom toho, že řada lidí v jeho okolí bude vědět, že je ozbrojen. Budou k němu tak přistupovat. Ve společnosti ozbrojeného člověka se prvotně cítí běžní lidé stísněně. Vzít si viditelně zbraň na obchodní jednání „cosi“ znamená. Současně platí, že vlastní jednání jedince je ovlivněno při řešení konfliktu spoléháním na zbraň. Místo, aby volal policii, vezme zákon do svých rukou. Majitel zbraně si musí být vědom, že může nejenom neúmyslně někoho zranit, ale i zabít, dokonce k smrti vyděsit.

Podstatou války v Jugoslávii bylo mimo jiné i velké množství zbraní mezi běžnými lidmi. Se zbraní v ruce se vláda práva, tedy i liberální demokracie zmenšuje právě jak na Blízkém východě, tak i v Africe. AfD to však vidí ve svém programu takto:

3.5 Právo  na zbraň nemusí být zostřeno Liberální právní stát musí svým občanům důvěřovat. Musí být nejen schopen unést, že jeho občané legálně získávají a vlastní zbraně, ale musí i zachovat svobodu jednání svých občanů a minimalizovat zásahy do omezení jejích osobní svobody. AfD se staví proti jakémukoliv omezení občanských práv prostřednictvím zpřísnění právních předpisů o zbraních. Kriminalizace držení zbraní neodrazuje pachatele, nýbrž dělá oběti bezbranné. Zpřísnění právních předpisů o zbraních nezabrání teroristům a jiným zločincům nelegálně získávat zbraně, obchodovat s nimi a používat je. Přísnější zákony o zbraních by byly dalším krokem ke kriminalizaci nevinných občanů a ke vzniku státu s rozsáhlým monitorováním a poručenstvím.

AfD ve své vizi převážně zpřísňujících neliberálních návrhů najednou vzývá Liberální právní stát, jenž musí svým občanům důvěřovat. Musí být schopen unést (wir schaffen das? – zvládneme to?), zachovat svobodu, minimalizovat zásahy. Přísnější zákony by se mohly dotknout jednotlivců. Klasický případ argumentace proti kolektivnímu pohledu na občana jako na potenciálního kriminálníka, naopak zdůraznění pozice presumpce neviny. Bohužel prostřednictvím tohoto bohulibého přístupu je také možné například ozbrojit politickou stranu a její svalnaté příznivce.

Tak dobře, wir schaffen (resp. ertragen = vydržet) zbraně. Co však určitě vyspělá německá uvědomělá společnost nicht schaffen, nicht ertragen je genderový výzkum. Ten je nebezpečnější než zbraně a jakékoli liberální hledisko zde zcela odpadá. Dokonce v úvodu kapitoly o školství proklamovaná svoboda vědeckého výzkumu a myšlení jde stranou, proklamované zamezení politického ovlivňování má být uzákoněno. Uzákoněno? Jak? Neumím si takové oprávnění zákonným způsobem představit. Nejmenují profesory a seškrtají rozpočty univerzitám, kde bude genderový výzkum pokračovat. Neměla by se zakázat rovnou celá psychologie a redukovat psychiatrie, ba zrušit některé disciplíny medicíny, které se tématu mezioborově dotýkají? Jak bude německým vědcům, až se jich kolegové zeptají, co se děje? No nic, Afd v tom má jasno:

8.1.2 Ukončit  podporu „genderového výzkumu“ Genderový výzkum neodpovídá nárokům, které musí splňovat seriózní výzkum. Jeho metody nesplňují vědecká kritéria, protože jeho očekávané výsledky jsou primárně motivovány politicky. Spolek a země nesmí nadále poskytovat na tento genderový výzkum prostředky. Stávající genderové profesury nemají být více dosazovány a běžící projekty nemají být dále prodlužovány.

Rozpor mezi základním deklaracemi o liberálním právním státu je krásně ilustrován karikaturami neliberálních návrhů v oblastech, které se „lidu“ nelíbí a nesystémově, které se „lidu“ líbí. Těžko věřit, že takový program sestavoval někdo systémově duchapřítomný. Těžko věřit, že takoví lidé u moci něco dodrží. Copak o to, volební sliby neplní téměř každá politická reprezentace, dílem úmyslně, dílem z důvodu kompromisního slevování z programu na základě koaličního spoluvládnutí.

Pokud chci ale něco zakazovat, nemohu se k tomu dovolávat liberálně právního státu. Myslím, že v tomto ohledu je jasné, že návrhy populistické mají navnadit, liberální deklarace uklidnit, aby si partaj mohla nerušeně prosadit se zbraněmi, co potřebuje.

 

 

Autor: Zdenek Horner | pátek 30.8.2019 12:31 | karma článku: 7,24 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Zbraně zabíjejí, ale nemusí.

Diskuse o dalším postoji k civilnímu vyzbrojování je zajímavá. Opakují se dokola lobbystické argumenty, které se objevují vždy a samozřejmě byly odborně vyvráceny. Naše současná společnost si však na fakta ...

30.12.2023 v 23:53 | Karma: 15,23 | Přečteno: 432x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Budiž jí země lehká.

Zemřela nenápadná až skromná místní blogerka Eva Hauserová. --- --- --- --- --- --- --- --- ------ ---

25.12.2023 v 14:22 | Karma: 14,81 | Přečteno: 355x | Diskuse| Miniblogy

Zdenek Horner

Vzdorovat smutku

dokážou jen někteří. Častěji smutku propadneme na dlouhé týdny. My šťastní živí musíme pokračovat a posilovat vědomí smyslu života. Je třeba začít tím, že nebudeme nikoho obviňovat z konkrétního zločinu, který ...

22.12.2023 v 19:28 | Karma: 24,16 | Přečteno: 498x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Metodika pravdy

Můžeme slavit. Čísla hovoří tak, jak si metodicky přejeme. Takže není pravda, co říkají ti, co používají nějaká metodicky nesprávná data. Pravdivá metodika je ta, kterou prohlásí za platnou vláda. Takže od inflace musíte odečíst ...

20.12.2023 v 14:53 | Karma: 21,76 | Přečteno: 416x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vánoce nepřeji

egoistům, válečným štváčům a neonarcistům. Musí to pro ně být utrpení mít takové výdaje s obdarováním, vztek z odpouštění. Člověk se až obává, že přestanou být křesťany, přestoupí k islámu a evropské hodnoty budou jen ...

19.12.2023 v 13:42 | Karma: 20,98 | Přečteno: 616x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,70
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik