Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Říct si o úplatek velvyslanci?! To může jen úplný lumen!

Tak jsem se dočetl, jak si náměstek z obrany Martin Barták řekl o úplatek americkému velvyslanci. Smál jsem se, až jsem se za břicho popadal. To je ale … jak to říct slušně? Lumen:)

A pak jsem si vzpomněl, že jsem o tom mistrovi kdysi psal. Rozhodně z toho nevyšel nijak pozitivně. Už tehdy jsem si myslel, že takový člověk nemá ve veřejné funkci co dělat. Pro pobaveni přetiskuji. Je to z října 2006:

 

23.10.2006  Euro  str. 61  Státní správa

Tomáš Hořejší

Nejsem žádný lumen!

Náměstek Barták popírá členství ve vlasteneckém „řádu“ zpěváka Landy
Radil politikům z ODS se stranickou armádní koncepcí, ale členem ODS není. Přátelí se se zpěvákem bývalé skinheadské skupiny Orlík a zakladatelem Ordo Lumen Templi Danielem Landou, ovšem ani členem tohoto „řádu“ se údajně nestal. Bezpečnostní prověrku na stupeň tajné dostal od vyhozeného exředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Mareše, kterého nyní zaměstnal jako svého poradce. Vlastní několik firem. A třebaže se stal prvním náměstkem ministra obrany Topolánkovy vlády, ponechal si šestinový úvazek v Nemocnici Na Homolce, kde pracuje jako neurochirurg. Kontroverzní MUDr. Martin Barták.
Nestraník od Nečase. Doktor Barták se stal prvním náměstkem ministra obrany 5. září. Kvůli jeho příchodu na ministerstvo vyhodil nový šéf úřadu, nestraník Jiří Šedivý, hned dva jiné náměstky a jejich posty sloučil.

Záhy se ukázalo, že Martin Barták – oficiálně představovaný jako nestranický odborník – má velmi blízko k Občanské demokratické straně. Ještě před nedávnem byl totiž poradcem bývalého předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost za ODS Jana Vidíma. „Úzce rovněž spolupracoval s Petrem Nečasem na tvorbě stranické armádní koncepce,“ řekl Vidím týdeníku EURO.

Zdálo se, že Barták by mohl na obraně fungovat jako „muž ODS“, který by měl pod kontrolou ministra Šedivého a zajišťoval straně důležité informace. Takový scénář ale jak Vidím, tak i ministr Šedivý popřeli. „Martina Bartáka si ministr obrany Šedivý vybral sám. A mimochodem, doktor Barták je nestraník,“ uvedl poslanec Vidím.
„Bylo to mé rozhodnutí. Funkci ministra jsem přijal pod podmínkou, že si nenechám mluvit ani do výběru svých spolupracovníků, ani do svých záměrů na ministerstvu,“ řekl Jiří Šedivý týdeníku EURO.

Barták přitom dostal na ministerstvu obrany poměrně rozsáhlé pravomoci. V hantýrce státní správy dostal „do podřízenosti“ ekonomickou sekci ministerstva a navíc na něj Jiří Šedivý převedl řízení sekce správy majetku a sekce obranné politiky a strategie. De facto tedy získal monopol na všechna strategická ekonomická rozhodnutí v resortu.

Překvapivě ale nepřevzal řízení ministerského krizového štábu. Ministr Šedivý rozhodl o tom, že tento časově náročný post – předseda štábu totiž musí být neustále na příjmu, i o dovolené, a v případě potřeby musí být schopen okamžitě řešit krizové situace typu sestřelení letadla uneseného teroristy – dostane „řadový“ náměstek Pavel Mašek. Bartáka jako prvního náměstka Šedivý jmenoval do pozice jeho zástupce v krizovém štábu.

„Barták chce prostě mít volné ruce, aby se mohl i nadále věnovat medicíně. Nechal si v Nemocnici Na Homolce šestinový úvazek,“ říká zdroj týdeníku EURO.

Oficiální vyjádření mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka zní: „Pan náměstek Barták má jako lékař neurochirurg v nemocnici Na Homolce vedlejší pracovní poměr. Po dobu práce na ministerstvu obrany mu však bylo uděleno neplacené volno.“ Přivedl si Mařenu. Martin Barták se na ministerstvu obrany „proslavil“ hned několik dní po nástupu do funkce. Na jednání nejvyšších funkcionářů resortu – takzvaného kolegia ministra obrany – přivedl nechvalně známého exředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Mareše a představil ho jako svého nového poradce. „Vyvolalo to tak trochu zděšení,“ popsal situaci zdroj týdeníku EURO blízký vedení úřadu.

Barták prý Mareše oslovil s nabídkou na práci na obraně sám. „Pan Mareš byl angažován jako velmi zkušený a kvalitní právník a čerstvý držitel prověrky na nejvyšší stupeň přísně tajné,“ tlumočil Bartákovu pozici mluvčí Čírtek.

Jan Mareš, který řídil bezpečnostní úřad za éry sociálních demokratů, přitom skončil na NBÚ kvůli svým kontaktům na „konkurzní mafii“ kolem soudce Jiřího Berky. Policie přišla na Marešovy styky s podsvětím díky odposlechům telefonických rozhovorů. Vyplynulo z nich například to, že Mareš mluvil s hlavním aktérem Berkova gangu Vladislavem Větrovcem o tom, jak získat kontakty na zaměstnance Kanceláře prezidenta republiky. Kromě toho si Mareš vzal od Větrovce luxusní dárek, starožitné hodiny v kazetě.
Mareš, přezdívaný členy gangu Mařena, rezignoval na post ředitele NBÚ počátkem letošního února. V dopise „na rozloučenou“ uvedl, že chce svým odchodem ochránit dobré jméno úřadu. Na NBÚ ale pracoval dál jako řadový zaměstnanec právního odboru.

Ministr obrany Šedivý, který poslední dva roky působil v Evropském centru pro bezpečnostní studie v německém GarmischPartenkirchenu jako profesor středoevropských bezpečnostních studií, nemá s Marešovou přítomností na ministerstvu žádný problém: „Náměstek Barták mě informoval, že pan poradce Mareš je držitelem čerstvé bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň přísně tajné, což je nejtvrdší možný test bezúhonnosti. Tento fakt je rozhodující.“

Prověrku nemá jenom Mareš, ale i čerstvý státní úředník Barták. Od NBÚ ji získal ještě v době, kdy úřad řídil jeho současný poradce Jan Mareš. „Pan náměstek Barták má prověrku na stupeň tajné. Obdržel ji v roce 2005. Prověrka trvala několik měsíců. O prověrku žádal proto, aby se jako poradce předsedy Výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny mohl seznamovat s utajovanými skutečnostmi,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Čírtek.

Lékař s prověrkou. Fakt, že neurochirurg Barták má prověrku na druhý nejvyšší stupeň, znamená, že Národní bezpečnostní úřad má poměrně detailní informace o jeho dosavadním životě, o vzdělání, kariéře, podnikání, rodině, přátelích, ví vše o jeho majetku, bankovních účtech, cenných papírech... Po dobu prověřování, které trvalo, jak uvedl ministerský mluvčí, několik měsíců, na něj dokonce NBÚ mohl nasadit tajné služby. Barták mohl být zcela legálně sledován a odposloucháván. Stejně tak i jeho rodina a nejbližší známí. V archivech NBÚ by tedy mohla ležet i informace o tom, zda doktor Barták je či není členem občanského sdružení, kterému jeho zakladatel, zpěvák a Bartákův přítel Daniel Landa říká řád Ordo Lumen Templi.

Úřadující první náměstek ministra obrany Martin Barták má s Danielem Landou i další společné zájmy. Například podnikání. Oba byli společníky firem Tara Brno (zabývala se například výrobou zvukových záznamů) a Gladius – značkové české zboží (zprostředkovatelská a poradenská činnost v oblasti kultury), Barták je navíc členem správní rady Landovy Nadace Malina. (Barták byl kromě toho ještě společníkem firmy ExotTop, která se zabývala „provozováním střelnic“ a „poskytováním služeb soukromých detektivů“).

Samotný Barták nyní své členství v řádu na přímý dotaz popřel. Týdeník EURO ale má k dispozici několik fotografií, na nichž Barták v triku se znakem řádu křtí poslední Landovu desku. Fakt, že se nynější první náměstek ministra obrany v Ordo Lumen Templi angažuje, přitom v květnu 2004 potvrdil i zakladatel sdružení Landa. Novinářům se tehdy pochlubil, že „činnými členy řádu jsou například politik Jan Vidím, ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous nebo lékař Martin Barták“.

Policista Komorous se k celé záležitosti vyjádřil pouze jednou. „Ordo Lumen Templi, to je o jedné cestě. Pořád o jedné cestě. O cestě na straně dobra,“ řekl BBC. Pouze pro silné jedince. Poslanec Vidím – který v minulosti nosil odznak řádu na klopě saka – své členství ve sdružení popřel. „S některými jeho zakladateli však často a rád diskutuji a také m,láska k vlasti‘ neuráží, právě naopak,“ uvedl Vidím.

Z Landových prohlášení není zcela jasné, o co řádu vlastně jde. Vydal o něm jen řadu zmatených prohlášení. „Naší snahou je probudit v lidech vzájemnost,“ řekl například. Člen řádu by prý neměl lhát, měl by být věrný jedné ženě a měl by „stát jako morální pilíř“: „Slabší jedinci u nás nemají, s prominutím, co dělat – to nemá nic společného se sociálním zařazením nebo fyzickou kondicí, nejsme elitářský spolek.“
Jindy zpěvák Landa „lumeny“ charakterizoval jako „novodobý duchovní řád vystavěný na principech víry, lásky, síly a pravdy“. Cílem je „vyburcovat společnost z letargie a demonstrovat skutečnost, že teď jsme to my, kdo přejímáme vyhasínající pochodeň, a naším posláním je předat ji našim dětem opět hořící“.

Založení „řádu“ Landovi každopádně posloužilo při propagaci jeho poslední desky. Řád i deska prý mají „stejný duchovní podtext,“ prohlásil. „Chtěl jsem, aby deska lidi spojovala, aby se o ní bavili, chtěl jsem jim vyslat signál, impulz, aby jim všechno nebylo jedno... Neříkám: buďte slabí, naopak, volám je k síle. Ale síla neznamená kopat někoho do hlavy... Pojďme přetavit tu agresi v sílu, která spíš buduje, než útočí. Která je tvořivá, ne ničivá... Ať ji lidi přetavěj v to, že se dají dohromady a postaví dětský hřiště... Můj hlavní motor lásky k vlasti je dneska láska k ženě a dětem a skrze ni si uvědomuji i velikou lásku k přátelům. Chci se snažit pro ně a s nimi vytvářet hodnoty... Řeknu hloupost jako příklad: jestliže postavíme park pro rodiny s dětmi a někdo tam bude dělat bordel a někoho napadat, tak ho seřežeme,“ řekl Landa v rozhovoru pro Reflex.

Výlet do Afghánistánu. Loni v červnu se Barták, Landa a Vidím dostali společně na první stránky českých novin. Poslanec Vidím – tehdy předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost – totiž dostal od ministra obrany Karla Kühnla nabídku zúčastnit se společně s několika členy výboru inspekční cesty za českými vojáky do Afghánistánu. Vidím se rozhodl, že s sebou do Kábulu vezme právě svého poradce Bartáka a zpěváka Landu. Informace se ale dostala ven ještě před odletem a někteří členové Vidímova výboru prohlásili, že je Vidím o možnosti letět do Afghánistánu vůbec neinformoval. „Své kolegy jsem nekontaktoval z časových důvodů. Jednal jsem pod časovým tlakem jednoho dvou dní. Jedna věc je zatajit a něco jiného je nestihnout říct,“ hájil se Vidím. Do Afghánistánu nakonec Vidím, Landa ani Barták neodletěli. „Nechci zavdávat příčinu k tomu, aby si lidé mysleli, že si někam beru své kamarády,“ řekl Vidím, „mysleli jsme to dobře, tohle ale nemá Landa zapotřebí.

 

Autor: Tomáš Hořejší | pátek 12.11.2010 12:44 | karma článku: 19,38 | přečteno: 2272x
  • Další články autora

Tomáš Hořejší

Zakázky přímo z Bruselu? ...už i české firmy se je naučily vyhrávat!

Je to taková "druhá vlna rozšíření EU": české (a slovenské) firmy už konečně začínají vyhrávat tendry, které přímo z Bruselu vypisují instituce a agentury Evropské unie.

22.6.2015 v 10:11 | Karma: 6,02 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hořejší

Eurovolby 2014: Vyhraje Bobošíková, Klaus nebo jiný extremista?

Blížící se volby do Evropského parlamentu (květen 2014) budou velmi zajímavé. A to i přesto, že většina Čechů ani netuší, že nějaký europarlament vůbec existuje (o tom, že schvaluje asi 80% v Česku platných zákonů, ani nemluvě). Možná právě proto.

6.12.2013 v 14:48 | Karma: 7,45 | Přečteno: 468x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hořejší

Proč tenkrát ty socany nepozavírali?!

Takhle korumpovali socani. A kupodivu je za to tenkrát nikdo nezavřel. Proč asi...?!

16.6.2013 v 20:45 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1476x | Diskuse| Politika

Tomáš Hořejší

... čeští zahradníci přežili. Není čas na nějaký protiútok?!

Dnes jsem se v MF Dnes dočetl, že „čeští zahradníci ještě nevyhynuli“. Že je konkurence z Nizozemska ještě nedokázala totálně zlikvidovat. Dobře tedy, není na čase podniknout nějaký pořádný protiútok?! Jeden nápad bych měl...

24.4.2013 v 21:22 | Karma: 8,71 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hořejší

Pravice touží po spasiteli. O kdo by to měl být?

Existují v Česku lidé, kteří jsou bytostní „pravičáci“ a kdyby mohli, volili by pravici raději než „pseudo-pravici“. Po nástupu levice jich bude přibývat.

21.3.2013 v 16:45 | Karma: 13,98 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 236
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1336x
Zdravím z Bruselu. V euroměstě žije asi 30 tisíc euroúředníků, kteří jsou téměř tak inteligentní a bystří, jak o sobě sami tvrdí. Jelikož ovšem prakticky neexistují žádné cíle, kterých by mohli samostatně dosáhnout, jejich vysoké IQ je zaměřeno pouze a jen na to, aby se vyhnuli chybám. A podle toho to vypadá (James Hacker, mírně pozměněno). www.bruselska-spojka.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy