Premiérkou se stane žena a království bude zachráněno

Belgické ženy mohou (vlastně spíš musí, pod pokutou zhruba 200 euro) volit od roku 1948. Žádná žena se ale ještě nikdy nestala belgickou premiérkou. Možná, že právě proto je belgické království stále těsně před rozpadem?

Vše se může změnit, už brzy. Dosluhující několikanásobný premiér Yves Leterme prohlásil, že on již ambice stát se znovu ministerským předsedou nemá a podpořil kandidaturu vlámské křesťanské demokratky Marianne Thyssen. "Pokud dostaneme možnost vládnout, tak tu zodpovědnost určitě přijmu," prohlásila Thyssen. Podle průzkumů má docela velké šance.
Belgičané volí již příští neděli. Povinně, neúčast se trestá citelnou pokutou.
Proč by vás měly zajímat belgické volby? No, za prvé, s československou zkušeností není nezajímavé sledovat, jestli se ten stát rozpadne nebo ne... Je to o to pikantnější, že Vlámové s Valony se nenávidí daleko víc než kdysi Češi se Slováky...
Ale vážně: za pár dní, 1. července, přebírá Belgie rotační předsednictví Evropské unie. Bude mít v té době novou vládu, s Thyssen anebo bez ní? Zvládne předsednictví nebo ne? A pokud ne, nepodpoří tak vlastně Belgičana Hermana Van Rompuye, alias "haiku-Hermana",nového stáleho prezidenta EU v boji proti Francii a spol...? Být Hermanem, tak toho využiju...
Van Rompuy při své nedávné návštěvě Moskvy prohlásil, že doufá, že nová belgická vláda začne fungovat od 1. září. Novinářům se ale nikdy neříká všechno, že. Leden 2011 by pro něj byl daleko výhodnější.

Autor: Tomáš Hořejší | středa 2.6.2010 11:15 | karma článku: 6,82 | přečteno: 586x