Moc chutná všude. Takže Belgie se už zase nerozpadne

Nic se nejí tak horké… Nejprve to vypadalo, že Belgie je po posledních volbách těsně před rozpadem. Ale touha po moci je až příliš silná. Tak silná, že stmeluje i (před volbami) na smrt znepřátelené Vlámy a Valony. Navíc, komu by zůstal bohatý Brusel, kdyby se ta země rozpadla?! Takže z toho rozpadání zase nic nebude.

Vítěz voleb ve Flandrech, vlámský nacionalista Bart De Wever, se vzdal nároku na premiérský post ve prospěch syna italských přistěhovalců Elia di Ruppa, lídra valonských socialistů, a král ho za to jmenoval „informateurem“, královským dohazovačem. De Wever teď zjišťuje, kdo by mohl vytvořit belgickou federální koaliční vládu.

            Před pár dny ještě radikální De Wever se hodně mírní. První povolební prohlášení po volbách rozeslal novinářům ještě naschvál pouze ve vlámštině. Teď se ale omluvil a všechny jeho výstupy už jsou minimálně dvojjazyčné, vlámsko-francouzské.

            Jazykový problém teď ale řeší belgický Ital Elio di Ruppo. Měl by se podle všeho stát příštím premiérem, jenže se ukazuje, že jeho vlámština je hodně hodně slabá. A to se ji prý podle svých nejbližších spolupracovníků učí už dvacet let. Belgický federální premiér ale prostě musí ovládat minimálně oba dva dominantní belgické jazyky. A pak ještě angličtinu a němčinu. Di Ruppa může slabá vlámština „potopit“.

            To bývalý belgický premiér a současný evropský prezident Herman Van Rompuy nemá s jazyky problém. Mluví všemy a píše haiku… Vyzval už belgické politiky, aby zformovaly vládu co nejdříve. Protože „finanční trhy“ vás sledují, prohlásil.

            A pak, za pár dní začíná belgické předsednictví EU. Belgickým policistům chybí přilby a vodní stříkačky, neexistují ani pořádné webové stránky presidency, natož pak nějaká vláda…

            Aspoň se v Bruselu zase mluví o Česku. Vždyť Češi přece také neměli vládu, když předsedali. A Evropa to – kupodivu – přežila. Ale ta ostuda!

            Když je řeč o ostudě: zdá se, že Česko konečně vymění (jak to jen říct?) "neuvěřitelnou" českou velvyslankyni při EU Milenu Vicenovou. Vystřídat by jí měla Hana Mottlová, která nyní hájí české zájmy v Aténách.

Autor: Tomáš Hořejší | úterý 22.6.2010 9:13 | karma článku: 7,44 | přečteno: 721x