Král jezdí ve Fiatu 500. A expatům chtějí zrušit řidičáky

V Belgii řídí šíleně moc starých (nad 70 let) lidí. Řídí hrozně špatně, neumí zaparkovat, vjet na kruhák, zabrzdit a rozjet se… Na druhou stranu, hodně z nich má luxusní, drahá – a hrozně dlouhá – auta.

Ty staříci nikdy neabsolvovali žádné řidičské zkoušky, v Belgii se tuším do 60. let rozdávaly řidičáky každému, kdo měl auto. Když si na něj dokázal vydělat byl pro úřady dostatečně inteligentní, aby uměl řídit. U nich nemají úřady žádné pochybnosti. Uvažují ale o tom, že nebudou uznávat „domácí“ řidičské průkazy „expatů“ a euroúředníků. Prý by měly absolvovat normální řidičské zkoušky a (ne)dostat belgický řidičák…

Autoškoly jsou tu drahé, dělají se v nich ale jenom testy. Vlastní „jízdy“ může každý adept absolvovat v autě – třeba už vlastním – s někým, kdo už řidičák má. Podle toho to taky vypadá. Jednou jsem takového řidiče v tréninku potkal na kruháku v protisměru…

Řídí se tu špatně, ovšem ne agresivně. To když přijedu do Čech, nestačím se dovit, kolik blbů se snadno zapamatovatelnou značku tu řádí…

Pokuty za špatné parkování atd. vybírají v Belgii lidé od G4S. Všichni Belgičané je upřímně nenávidí. Za volantem je povoleno pít, tuším že půl promile. Hodně lidí - hlavně v pátek a v sobotu v noci - má o hodně víc. Policejní kontroly prakticky neprobíhají, v novinách se o nich píše tak dvakrát ročně.

Poznávací značky na auto tu vyrobí každý zámečník, jsou jich tu mraky, není to žádná extra-vážený profese. Že by stát zadal zakázku na výrobu SPZ jedné firmě? Neexistuje. Ovšem, který stát? Která vláda? Hahaha… Každý stát si pěstuje ten vlastní binec, že. Belgie je aspoň legrační království. Současný panovník mini Fiátka 500. A vejde se do něj i s královnou!!!

V čem je rozdíl? Podle mě v míře odpovědnosti a úcty k majetku, zdraví a životu, vlastního i cizího. Lidi tady se většinou musejí o tohle všechno postarat sami, stát jim nijak nepomůže.

Ps: ke svícení na silnicích – to je omyl, Belgie je jediná země v Evropě, která má plně osvětlenou dálniční síť. Takže když svítí veřejné osvětlení, proč svítit, že ano?! Takže hodně lidí nesvítí.

Autor: Tomáš Hořejší | úterý 31.8.2010 10:07 | karma článku: 11,14 | přečteno: 1166x