Jak Bavoři (p)odřízli Evropu

Desítky europoslanců a jejich asistentek uvízlo v parlamentních výtazích. Nikdo neví, jaké hrůzy se tam děly. Budovy Evropské rady a Evropské komise se ocitly v černočerné tmě, úředníci bezradně oklikávali zčernalé obrazovky svých počítačů. Sen o kariérním postupu z AD5 na AD7 se rozplýval. Ty nejdůležitější oběžníky, na kterých závisí blahobyt Evropanů, uvízly na půl cesty a už jsou možná ztraceny navždy. Co se to děje? ptali se všichni. Teroristický útok? Hackeři? Zbrankrotovalo Řecko? Stal se prezidentem EU Václav Klaus?

Nevymýšlím si. Včera po poledni byl v Bruselu opravdu docela zmatek. V Evropské komisi se nepracovalo, nešel proud. Bez proudu byl i Evropský parlament, nepracovalo se ani v Evropské radě. Někteří euroúředníci odešli domů, jiní bezradně čekali, kdy jim zase naskočí computery a oni začnou jako obvykle rozesílat a přeposílat oběžníky. Desítky zaměstnanců europarlamentu opravdu uvízly ve výtahu. Moc europoslanců bych tam ale nehledal, je volný týden, zasedají jenom výbory, diety neběží… Takže bych tipoval spíš na nějaký asistentský románek.

Každopádně díky té historce už konečně víme, kdo skutečně ovládá Evropu. Nejsou to ani Němci, ani Francouzi, ani Britové, ba ani Poláci…  Firma Sibelga, která zásobuje euročtvrť elektrickou energií oznámila, že k výpadku došlo kvůli požáru trafostanice, která stojí hned za europarlamentem. Na pozemku bruselského zastoupení Svobodného státu Bavorsko.  Takže bavorský ministerský předseda Horst Seehofer drží EU doslova a do písmene za koule. Omlouvám se za ten výraz, ale nic výstižnějšího mě nenapadlo.

Jen jsem zvědav, jestli už to dneska nahodí…?  A když nenahodí, jestli to někdo někde vůbec pozná.

BTW: Nesouvisí to všechno nějak s Oktoberfestem?

Autor: Tomáš Hořejší | úterý 20.9.2011 10:50 | karma článku: 19,19 | přečteno: 1294x