Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropské dotace pro příležitostný lov a přehradu bez vody

Vtipné historky z kontroly rozpočtu EU. Přesně řečeno jde o pasáže z Výroční zprávy o plnění rozpočtu Účetního dvora Evropských společenství. Některé jsou opravdu k popukání.

* Jeden projekt Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) podporoval výstavbu tří vyrovnávacích věží na vodovodním potrubí na rozvod vody z místní přehrady. Projekt se realizoval v letech 2000–2004. Vodovodní potrubí se ale nikdy nepoužilo, protože přehrada nebyla nikdy naplněna vodou. Řídící orgán věděl, že projekt nemůže dosáhnout stanovených konkrétních cílů, a že je proto nezpůsobilý. Rozhodl se však zahrnout jej do operačního programu, aby nahradil jiný projekt, který Komise odmítla. Výdaje na tento projekt vykázané Komisi činily 5,7 milionu EUR.

* U jiného projektu EFRR byl cílem vývoj systému IT. Zadavatel měl za povinnost přidělit zakázku na poskytování služeb v hodnotě přesahující 236 000 EUR s využitím řádných postupů zadávacího řízení. Regionální orgány, které byly konečným příjemcem toho projektu, udělily zakázku jedné společnosti přímo, bez zadávacího řízení, čímž se vykázané výdaje na tento projekt ve výši 1,8 milionu EUR staly nezpůsobilými.

* Ve Skotsku úřady přistoupily na to, že v rámci režimu jednotné platby je možno žádat podporu na extenzivní pastviny (porostlé zejména vřesem a kapradím), kde se od příjemce nevyžaduje pro udržování půdy v dobrém zemědělském a environmentálním stavu žádná zemědělská činnost nebo jakákoli práce. V důsledku toho žadatelé, kteří zakoupili nároky vysoké hodnoty a neprovádějí žádnou zemědělskou činnost, každoročně na určitou dobu pronajímají rozlehlé plochy půdy za velmi nízké nájemné (které se u případů prověřovaných Účetním dvorem pohybovalo mezi 2 EUR/ha a 18 EUR/ha) s cílem aktivovat nároky (v hodnotě až několik set EUR/ha). Tyto pozemky jsou „udržovány“ přirozeným způsobem, často za přispění volně žijící vysoké zvěře, a jedinou činností, k níž zde dochází, je příležitostný lov. 

* V Evropský záruční zemědělský fond (EZZF) Účetní dvůr zjistil nezpůsobilé plochy nebo pozemky, které měly být vnitrostátními inspektory vyloučeny, a odhalil nedodržení povinného počtu kontrol (BG). Z důvodu vysoké míry nesrovnalostí v prvotním 5 % vzorku kontrol muselo Bulharsko velikost vzorku zpětinásobit, získalo tak ale pouze pokrytí ve výši 10,1 %. Přijalo výsledky kontrol na dálku, aniž by provedlo přezkum kvality. Účetní dvůr dále zkontroloval 34 pozemků, které místní odbory ministerstva zemědělství vykázaly jako způsobilé. U 12 z nich bylo zjištěno, že jsou zcela porostlé keři a stromy, a nelze je tedy využívat pro zemědělské účely, že byly před mnoha lety úplně opuštěny nebo že se půda používá jako skládka odpadu. 

* V Rumunsku těžilo více než 5 500 zemědělců z dvojích plateb/přeplatků v celkové výši 2,2 milionů EUR. V některých případech, kdy zemědělec požadoval zmenšení plochy nebo stažení nároku u pozemků, u nichž správní křížové kontroly odhalily nadhodnocení referenčního pozemku, byly tyto požadavky v rozporu s právními předpisy Evropské unie přijaty bez uplatnění sankcí. Členský stát rovněž nesprávně uplatňoval koncepci zjevné chyby v případech, kdy přistoupil na to, že nadhodnocení plochy referenčních pozemků bylo možné převést do jiných referenčních pozemků. Tímto způsobem bylo provedeno 64 000 oprav zjevných chyb. 

* V jednom případě (projekt LIFE) veřejné zadávací řízení zcela chybělo a v dalším případě byla zakázka udělena firmě, která se účastnila přípravy zadávacího řízení pro příjemce, i přes právní stanovisko doporučující tuto společnost nepřijmout. Kromě toho příjemce nevykázal úrok z předběžného financování. 

* Příjemce vznesl nárok v rámci režimu jednotné platby na plochu jménem několika zemědělců užívajících společné pozemky ve vlastnictví obce. Platba byla provedena ve prospěch žadatele, který uvedl, že si ji poměrným způsobem rozdělí s ostatními zemědělci podle počtu chovaných zvířat. Pro měření bylo zvoleno osm pozemků, všechny byly v roce 2007 uvedeny jako trvalé pastviny. Žádný z těchto pozemků nenesl stopy toho, že by se na nich v posledních letech pásla zvířata nebo že by byly sečeny. Většinu ploch pokrývaly keře a kapradí, zbytek vzrostlá hrubá vegetace. Všechny prohlédnuté pozemky byly považovány za opuštěné a nezpůsobilé pro podporu. Obce dostávaly platby ze SAPS za obecní pastviny, které místní zemědělci používali pro pastvu svých zvířat. Část této půdy se používala jako skládka odpadu. 

* Rada EU: Cílový termín dokončení zabezpečeného evropského systému pro automatický přenos zpráv (Secured European System for Automatic Messaging – SESAME**), který se používá při přípravě ročních rozpočtů Rady, byl soustavně stanovován příliš optimisticky. V důsledku toho docházelo do roku 2008 každoročně k nadhodnocování rozpočtu na SESAME. V období 2005–2008 činily výdaje Rady na SESAME méně než 2 miliony EUR, zatímco rozpočet Rady přidělil na tento účel na stejné období částku 59 milionů EUR. Tím vzniklé nadhodnocení rozpočtu o 57 milionů bylo tedy k dispozici pro převod na jiné položky rozpočtu Rady. Opakované nadhodnocování rozpočtu pro systém SESAME, které ukázalo na nedostatky v plánování a zavádění tohoto systému, nebylo v souladu se zásadou správnosti rozpočtu vyžadovanou finančním nařízením (čl. 5 odst. 3), neboť většina částek zahrnutých do každoročních původních rozpočtů na SESAME nebyla použita tak, jak bylo zamýšleno. (**SESAME je zabezpečený komunikační systém, který Rada vyvíjí od roku 2002. Původní cílový termín zavedení tohoto systému byl červenec 2004. V lednu 2009 byl cílový termín zavedení opět posunut, a to na konec roku 2012. Původní návrh projektu doznal mnoha změn, přičemž na konci roku 2008 nebylo plánování pro SESAME stále dokončeno, neboť delegace zastupující členské státy v jednom z klíčových výborů nedospěly zatím k dohodě ohledně toho, jak zacházet s určitými typy citlivých informací. Byl podceněn přísný akreditační postup, který je nutný k získání bezpečnostní prověrky Rady, a také technická složitost tohoto projektu.) 

* Evropská komise: Zavedení informačního systému pro individuální nároky - V červnu 2008 zavedl Úřad pro správu a vyplácení individuálních nároků (PMO) nový systém zvaný Informační systém pro individuální nároky (Individual Rights Information System – IRIS), určený pro správu nároků zaměstnanců včetně platových nároků. Přechod na systém IRIS vedl k četným problémům při výpočtu platů. Podle odhadů pracovní skupiny zřízené PMO může více než 8 000 složek zaměstnanců obsahovat nesprávné údaje, což by mohlo ovlivnit výpočet platů. Práce na kontrole všech jednotlivých složek stále pokračují. Mezi mimořádná opatření, která byla na nápravu těchto nesrovnalostí přijata, patřily i manuální zásahy do systému na výpočet platů, nad kterými ale nebyl přiměřený dohled. U systému IRIS neproběhlo dostatečné systémové testování a starý a nový systém nebyly provozovány souběžně až do momentu, kdy by bylo doloženo, že nový systém funguje uspokojivým způsobem.

Autor: Tomáš Hořejší | středa 18.11.2009 18:02 | karma článku: 13,46 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Tomáš Hořejší

Zakázky přímo z Bruselu? ...už i české firmy se je naučily vyhrávat!

Je to taková "druhá vlna rozšíření EU": české (a slovenské) firmy už konečně začínají vyhrávat tendry, které přímo z Bruselu vypisují instituce a agentury Evropské unie.

22.6.2015 v 10:11 | Karma: 6,02 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hořejší

Eurovolby 2014: Vyhraje Bobošíková, Klaus nebo jiný extremista?

Blížící se volby do Evropského parlamentu (květen 2014) budou velmi zajímavé. A to i přesto, že většina Čechů ani netuší, že nějaký europarlament vůbec existuje (o tom, že schvaluje asi 80% v Česku platných zákonů, ani nemluvě). Možná právě proto.

6.12.2013 v 14:48 | Karma: 7,45 | Přečteno: 468x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hořejší

Proč tenkrát ty socany nepozavírali?!

Takhle korumpovali socani. A kupodivu je za to tenkrát nikdo nezavřel. Proč asi...?!

16.6.2013 v 20:45 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1476x | Diskuse| Politika

Tomáš Hořejší

... čeští zahradníci přežili. Není čas na nějaký protiútok?!

Dnes jsem se v MF Dnes dočetl, že „čeští zahradníci ještě nevyhynuli“. Že je konkurence z Nizozemska ještě nedokázala totálně zlikvidovat. Dobře tedy, není na čase podniknout nějaký pořádný protiútok?! Jeden nápad bych měl...

24.4.2013 v 21:22 | Karma: 8,71 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hořejší

Pravice touží po spasiteli. O kdo by to měl být?

Existují v Česku lidé, kteří jsou bytostní „pravičáci“ a kdyby mohli, volili by pravici raději než „pseudo-pravici“. Po nástupu levice jich bude přibývat.

21.3.2013 v 16:45 | Karma: 13,98 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Rusko ho nenajalo, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Chtějí posílit liberální křídlo. V boji o Senát vsadili Piráti na stará jména

16. června 2024  16:12

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude...

Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře, počáteční nadšení pominulo

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 236
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1336x
Zdravím z Bruselu. V euroměstě žije asi 30 tisíc euroúředníků, kteří jsou téměř tak inteligentní a bystří, jak o sobě sami tvrdí. Jelikož ovšem prakticky neexistují žádné cíle, kterých by mohli samostatně dosáhnout, jejich vysoké IQ je zaměřeno pouze a jen na to, aby se vyhnuli chybám. A podle toho to vypadá (James Hacker, mírně pozměněno). www.bruselska-spojka.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy