Belgičané by si s unikající ropou z vrtu BP hravě poradili

Dvě belgické (poměrné velké a ne nevýznamné) firmy tvrdí, že by dokázaly zastavit únik ropy z vrtu Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Nicméně vedení BP a americké úřady jejich nabídky ignorují. Největší ekologická katastrofa v dějinách tak stále nekončí.

Belgické firmy DEME a Jan De Nul prohlašují, že mají lepší techniku a postupy, a že by katastrofu dokázaly zvládnout rychleji a účinněji než BP a Američané. Mají speciální lodě a „lapače“ ropy, které by si s havárií dokázaly poradit. Ropu mohou odsávat nejen z hladiny, ale i z velkých hloubek. Navíc by dokázaly velmi rychle vybudovat písečné valy a hráze, které by zabránily šíření ropy na pevninu. Prý dvakrát tak rychle jako BP. A dvakrát levněji.

            Belgičané odeslali svou oficiální nabídku vedení BP a vládě USA. Bez reakce. Údajně prý proto, že Jones Act z roku 1920 zakazuje zahraničním těžařským firmám působit v amerických pobřežních vodách.

            Nejsem žádný těžař, ale vím, že Jan De Nul právě hloubí antwerpský přístav a vede si poměrně dobře. Je to jedna z největších belgických firem a není moc důvodů jí nevěřit. Něco na tom bude. A z vrtu BP stále uniká ropa, špiní mořskou vodu a zabíjí všechno živé široko daleko. Bezva. Stojí za to dodržovat zákon z roku 1920.

 

ps: Přečetl jsem si debatu pod textem a zase žasnu. Vždyť ja tam jasně napsáno, že to je stanovisko těch dvou firem!!! Oni tvrdí, že něco dokážou. Toť vše. Přikládám link na zdroj (originál ve vlámštině, ale je tam i překlad do angličtiny): http://www.mediargus.be/flanderstoday.admin.en/rss/27675886.html?via=rss&language=en. A ještě něco. Nedalo mi to a podíval jsem se na přesnější údaje o těch firmách. DEME existuje 150 let, má 3000 zaměstnanců a roční obrat miliardu euro. Jan De Nul založen 1938, má 5000 zaměstnanců a obrat 1,88 milirdy euro. Nemyslím, že by si takové podniky mohly dovolit jen tak si vymýšlet. Ale někteří chytří účastníci debaty určitě vědí víc. Takže hezký den.

 

 

Autor: Tomáš Hořejší | čtvrtek 10.6.2010 8:17 | karma článku: 19,62 | přečteno: 1652x