Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Džamilo, Džamilo, kéž by Tě ubylo

Nevím, jestli je to jen můj pocit nebo fakt, ale nápadně mnoho politiků a dokonce ministrů se snaží prosazovat nesmysl, nad kterým zůstává rozum stát. A já přemýšlím, jestli je to počínající demence, naprostá ignorance a neznalost nebo prostě touha udělat si na zemi nějaký "pomníček", aby si lidi zavzpomínali: "Tak tenhle skvělej zákon udělala Stehlíková".

I když se moje dnešní zamyšlení týká jejího excesu (ne prvního), nemohu si utrousit jízlivou poznámku k jisté slabomyslnosti v Julínkově zákonu o poplatcích u lékaře. Budoucí maminky s těhotenským průkazem u lékaře platit nemusí (což je bezesporu lidsky pěkné gesto), ale jakmile se jde k porodu, platí nejenom maminka za pobyt v nemocnici, ale i chudák mimino, které do porodnice nešlo dobrovolně a nesepisuje se s ním ani žádný nástupní formulář, protože je v té chvíli ještě uvnitř matky a nemá ani aktivní zdravotní pojištění. Ale co. Když je zákon úplně nesmyslný, udělá se narychlo novela.

Zpátky k paní Stehlíkové. Její představy o humanizaci společnosti bohužel vycházejí ze zkušeností, které zřejmě nabyla u mimozemských civilizací nebo čtením trilogie o Neználkovi, kterou napsal Nikolaj Nosov. Pokud by byla učitelkou v současné době, asi by její návrhy zákonů vypadaly zcela jinak, protože realita je taková, že se průměrnou morálkou a citlivostí svědomí posunujeme od špatného k horšímu. Věci, které byly ve školách vyjímečné až zřídkavé před pouhými 15ti lety, jsou dnes naprosto běžné - šikana, fetování, naprostý nerespekt k učíteli.

Na tomto místě musím pochválit autory filmu Gympl, protože s lehkou nadsázkou v některých scénách zobrazili skutečný stav. Film si nedělal ambice moralizovat a nutit člověka přemýšlet jako filmy Radka Johna. Ale pobavit. Což se podařilo a doufám, že u mnoha lidí následně k nějakému uvědomění, že se jedná o skutečný stav, došlo.

Máme už mezi námi generaci, která minulý režim nezažila. Můžeme tedy srovnávat k jakému posunu došlo. Mezi veskrze pozitivní změny patří rozhodně větší vůle prosazovat vlastní názor, větší sebevědomí, odvážnější přístup ke změnám. Diskutabilní je pohrdání autoritami. Vůbec špatné je obecné prostředí, které i jinak slušné děti nutí dělat věci, aby zapadli mezi spolužáky. To všechno existovalo i dříve, ale v jiných mezích. Co se tedy stalo, že k takovému prudkému posunu došlo, když předchozích 10 generací se měnilo jen pozvolna? Změna režimu? Obecně rychlá změna světa díky technice? Ano, ale společný jmenovatel je menší důraz na výchovu. Nová doba přeje méně rodičům věnovat dětem dostatek času, protože jsme v práci déle a vracíme se podrážděnější a vyčerpanější. Nové koníčky a zábava, kterou nám přinesla technika oklešťuje zbývající čas ještě víc. (Není problém najít tatínky, kteří mají ve statistikách na herních serverech třeba i 1000 odehraných hodin ročně).

Pokud chce rodič dnes vychovat dítě, aby se za něj nemusel za nějaký čas stydět, musí mu věnovat hodně času. Je to o to horší, že musí působit proti vlivům televize, časopisům typu Bravo, nebo prostředí, které dělají spolužáci a okolí. Pokud tedy Džamila vezme právo rodiče potrestat dítě, pak už nemá cenu bavit se o nějaké výchově dítěte. Bude probíhat samovýchova, jejíž ovoce sklidíme za dalších 15 let.

Když jsem koukal na Gympl, chtě nechtě se mi vybavil nezvladatelný Rosenheim, který přivedl učitelku do blázince. Igor Hnízdo, ale dokázal zdánlivě nemožný obrat. Za touto Svěrákovou nadsázkou byl univerzální recept, jak vychovat člověka lepšího a citlivějšího: dát mu vzor a při vědomém přestupku okamžitý trest. Pevně věřím, že lísknutí rákoskou přes dlaně má daleko od týrání dětí, přesto to byl nejúčinnější prostředek, jak zajistit důstojný průběh výuky s oboustranným respektem.

Na svých toulkách světem jsem viděl mnoho případů bezradnosti rodiče, který nemá možnost dítě vychovávat. Co u nás stále ještě řeší plácnutí a striktní okřiknutí, jinde útrpně snáší a nad určitou mez přichází na řadu nekonečné a únavné domlouvání. Nerad bych volil nějakou špatnou paralelu, ale každý kynolog ví, že pokud chce vycvičit psa k nějakým návykům a chování, domlouvání nestačí. Dovoluji si tvrdit, že u lidí to funguje v dětském věku obdobně.

Ne nadarmo řekl král Šalamoun: "Kdo zadržuje prut, nenávidí svého syna". Lze z toho samozřejmě vyvodit, že záleží-li mi na dítěti, musím ho vychovávat. A budu ho vychovávat tak, jak je to pro dítě účinné. Pokud bude stačit útrpný výraz rodiče a domlouvání, je to dobře. Pokud je třeba výprask, je to taky dobře. Pokud ale chce Džamila odebrat rodičům právo vychovávat děti a přitom zachovat jejich odpovědnost za činy dětí, pak budu rozhodně ten, který proti takovému špatnému zákonu podá žalobu na Ústavní soud.

Ještě bych rád Džamile napsal co si myslím o jejích dalších aktivitách a nápadech, ale jednak by mi zabralo v rámci spravedlnosti spoustu času vytřídit "zrno od plev" a možná bych některým komentářem riskoval, že se dostanu do rozporu se zákonem.

Autor: Zdeněk Horčička | pátek 7.3.2008 10:10 | karma článku: 47,73 | přečteno: 16023x
  • Další články autora

Zdeněk Horčička

"Scheisse Katze und Schweine Hund", naříkal velký německý pes.

Když pejsek a kočička pekli dort, nakonec se to nějak zvrtlo a jak tam dali všechno co mají rádi, tak místo dortu nakonec uvařili velký hrnec husté polévky, kterou by ten velký německý pes asi nazval "Böhmische Eintopf". Prozatím víme, že to byl takový guláš, že ho po snědení pořádně rozbolelo břicho.

16.12.2008 v 11:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 4928x | Diskuse| Politika

Zdeněk Horčička

Kalousek není Kalous, aneb sova vidí i ve tmě

Zvolna přichází další česká zima ne-zima. To, že nevíme, kolik bude sněhu a kdy, nás obyčejné smrtelníky netrápí. Nikoliv tak organizátory MS 2009 v klasickém lyžování v Liberci. A zdá se, že i ministerstvo financí neboť ministr Kalousek včera lkal nad dědictvím po minulé vládě, která konání mistrovství odsouhlasila.

11.12.2008 v 10:18 | Karma: 15,63 | Přečteno: 1726x | Diskuse| Sport

Zdeněk Horčička

Skřivánci na niti - aneb pták na šikmém provázku

První polovinu názvu jsem si vypůjčil z úspěšného filmu režiséra Menzela. Sice zobrazuje jinou dobu a odlišnou situaci, ale možná vám tragikomická situace naší politické scény připomene osudy některých hrdinů. Kladnu se prostě momentálně nedaří. Ani v hokeji, ani ve fotbale a ani rodákovi z Kladna - hejtmanovi Středočeského kraje panu Bendlovi. Krajské volby sečetly a podrtrhly současné znechucení voličů i jednoduchost s jakou lze názor běžného občana ovlivnit.

20.10.2008 v 11:18 | Karma: 15,29 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Politika

Zdeněk Horčička

Gruzie, Srbsko, aneb jak se měří dvojím metrem

Napadlo vás také jako mě, proč uznání nezávislosti srbské provincie Kosovo je uhlazeně prezentováno jako to nejlepší řešení pro Balkán a vůbec celou Evropu? A naopak, proč uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie je jeden z nejhorších zločinů Ruska proti mezinárodním konvencím? A proč se dnes politici dotčených zemí štítí vůbec si představit, že lze položit paralelu mezi tyto dva příklady s ukradením Sudet Československu tzv. mnichovskou dohodou?

27.8.2008 v 16:33 | Karma: 29,93 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politika

Zdeněk Horčička

Nečas venku, Nečas ve vládě, ....

aneb tento způsob léta zdá se být poněkud rozmarný.

15.7.2008 v 13:12 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1748x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
zaměstnanec a daňový poplatník,
zastupitel malé obce

Seznam rubrik