Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volební změny v Evropě – nepřekvapivě k horšímu

Tak v Evropě proběhly dvoje volby, jejímž výsledkem je, že socialistická Evropa je pro změnu – ještě o něco levicovější. Či jinak, že Evropa již nyní neschopná finančně vyjít se stane ještě utrácivější a línější.

Nejprve vezmu Francii – socialista, který mluví o „podpoře růstu“ myslí samozřejmé více utrácet. Tedy ne že by neexistovala opatření, která by skutečně podpořila růst a státní pokladnu by nestála ani euro – namátkou zrušení odstupného při výpovědi (=potrestání zaměstnavatele, že zaměstnal někoho, koho nepotřebuje až do důchodu), zrušení zákonem stanovené minimální výpovědní doby či nutnosti mít nějaký zákonem stanovený důvod pro propuštění (česky řečeno aby lidé mohli kupovat a prodávat práci dle vzájemné dohody a zákoník práce jim do toho nekecal) by nepochybně přineslo růst i české ekonomice, tím spíše francouzské, která je ještě mnohem svázanější, nicméně každému je asi jasné, že tohle si Hollande ani jeho voliči pod podporou růstu nepředstavují. Naopak jeho nápady – zvyšování příjmových daní až do 75%, snížení důchodového věku některým profesím a regulace některých  cen – jsou vyloženě protirůstové . Tedy bude-li chtít soudruh skutečně své předvolební sliby realizovat a stihne-li to dříve než Francie zbankrotuje. Takže jediný růst, který by mohl nastat, by byl nominální. Pokud by se mu totiž podařilo přimět paní Merkelovou a potažmo vedení Evropské centrální banky k souhlasu s takovou monetární expanzí na podporu růstu, že by se rotačky na tisk eur dnem i nocí nezastavily – pak si dokážu představit i „růst“ o tisíce procent ročně.
Co se týče Řecka, tak by mě ani tak neděsil nástup těch, kdo chtějí zabránit dalším hordám muslimských imigrantů přivalit se do země - to naopak pokládám za jeden z mála dobrých nápadů, které během volební kampaně zazněly - jako spíše zjevný úspěch těch, kteří naprosto nesouhlasí ani s tím minimem fiskální disciplíny, ke které se zavázaly 2 dříve největší strany. Zvláště v kombinaci se strachem ostatních politiků v EU z toho vyvodit jediný rozumný závěr, tj. přestat do Řecka nesmyslně cpát další peníze, které ono nikdy nesplatí a nechat ho už konečně plně zbankrotovat (že částečně zkrachovalo již v březnu asi ví každý, kdo tuší, co je to „výměna dluhopisů“).
Položím nicméně otázku: Co se dalo čekat jiného a lepšího? Myslím, že mimo oblast zázraků skoro nic. Dosavadní politický stav v těchto zemích nebyl nic moc a voliči si přáli změnu. A jaká že změna se nabízela? Na místo dosavadní eurooptimistické levice (skutečně pravicové strany v uvedených zemích neexistují) ještě větší levice anebo nacionalistická – taky levice. Na rozdíl od Goebbelse a jeho následovatelů jsem přesvědčen, že lež se nestává pravdou ani sebevětším množstvím opakování, tudíž strana se socialistickým ekonomickým programem nemůže být pravicí žádnou, natož extrémní. Což je případ jak FN tak Zlatého úsvitu.
Teze Marie le Pen, že francouzský sociální systém je skvělý, jen je třeba ho vyhradit pouze pro Francouze, nemá s pravicí nic společného (skutečnost je taková, že jakkoliv má Francie velké problémy s imigranty, hlavně muslimskými, sociální systém ve Francii je průšvihem sám o sobě a jeho rozsáhlé zneužívání imigranty je jen jedním z jeho důsledků, byť připouštím, že důsledkem značně podstatným).
Nakonec se dostávám k tomutéž jako vždy – skutečná konzervativní, potažmo zodpovědná politika v Evropě neexistuje a existovat nemůže, protože bez duchovního, konkrétně biblického základu se konzervatizmus nemá o co opřít a i u (relativně) pravicových politiků nakonec vždy podlehne pragmatizmu (česky: hlediskům okamžité výhodnosti pro aktéra). Takže bez reevangelizace Evropy je naivní očekávat, že volby mohou přinést změnu k lepšímu. A kdo myslí, že o mnoho k horšímu už to nejde, ten se bude ještě nejspíš moc a moc divit.
Bez duchovní obnovy bude při každých dalších volbách platit biblické „Toto praví Hospodin: Proklet buď muž, který doufá v člověka, opírá se o pouhé tělo a srdcem se odvrací od Hospodina.“ (Jeremiáš 16,5, ekumen.překlad)

Autor: Martin Horák | úterý 8.5.2012 12:00 | karma článku: 18,87 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

13.11.2015 v 18:00 | Karma: 34,01 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik