Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Venku z recese? Ha Ha aneb Nevěřte titulkům

Španělsko je venku z recese, hlásal titulek v ekonomické rubrice iDnes. Někdo se z toho i raduje. Jenže když si přečtete i obsah článku...

Titulek článku Španělsko je po dvou letech venku z recese, pomohli turisté i export vypadá nadějně. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny se začíná vzpamatovávat. Čistě technicky tedy konec recese skutečně nastal – recese znamená setrvalý pokles HDP nejméně za 2 čtvrtletí. Ovšem fakta uvedená v článku až tak důvodem k radosti nejsou, zvláště když o nich přemýšlíte hlavou:

Španělská ekonomika vzrostla ve druhém kvartále o jedno jediné promile, a to pouze oproti čtvrtletí přecházejícímu. Oproti stejnému čtvrtletí předcházejícího roku je stále v poklesu o 1,2 %. Což znamená, že pokud by takto rostla dále, dostane se na loňskou úroveň za 3 roky. Jsou zde navíc důvody, proč o dalším, byť malém, růstu pochybovat.

Ten narůst, jak se i v článku píše byl způsoben jednak turistikou – tedy v létě přijelo k moři velmi překvapivě více turistů než na jaře. Kdo by to čekal, že?

Za druhé vývozem. Jak se ovšem dočtete například zde, tak průmyslu ve Španělsku ubývá, služby asi moc nevyvážejí, tudíž zbývá zemědělství. Takže od července do září se na polích a v sadech sklidilo více než od března do června. Kdo chceš, tak se raduj.

A to ještě se v článku dočtete, že k nárůstu turistiky „přispěly také obavy rekreantů z pobytu v letoviscích na neklidném Blízkém východě a v severní Africe“ Takže nebýt islámských teroristů, nejspíš by pokles pokračoval i v tomto čtvrtletí.

Reaguji hlavně proto, že to není první podobně optimistický titulek, který se v poslední době objevil a který zjevně neodpovídá realitě. A ani si nemyslím, že primárními autory jsou redaktoři iDnesu. Počítám, že to tak chodí rovnou z agentur. Důvodem bude nejspíš to, že po dobrých zprávách z evropské ekonomiky je velká poptávka a ono kde nic tu nic. A tolik lidí by rádo věřilo, že krize skončí prostě tak, že odezní a bude po ní.

Kapitalistické krize z nadvýroby bez zásahů státu končily skutečně za pár let tím, že se některé výrobky vyprodaly a naopak jiné a lepší či levnější se začaly vyrábět. Jenže tahle krize nevznikla z nadvýroby, nýbrž ze státního utrácení a regulací, dnešní politici zasahují, zasahují a zasahují a navíc už vlastně ani nemáme kapitalizmus, pokud tedy se mnou souhlasíte, že těžko nazývat kapitalizmem společnost, kde více než 50% vyrobeného bohatství rozdělují politici.

A jestliže to, co krizi způsobilo, trvá, proč by měla mizet? Protože někdo v ECB řekne Simsalabim? A nebo proto, že politici v Bruselu statečně bojují proti globálnímu oteplování, diskriminaci a podobným neomarxistickým blbinám?

A proč vlastně voliči nevymění ty politiky za někoho, kdo bude skutečně řešit to, co je třeba a pokud volí změnu, tak skoro vždycky ještě k horšímu (viz např. právě proběhlé volby u nás)? Že by je politici uhranuli? Nebo je volí pro jejich krásné modré oči? A nebo ani voliči nevědí či vědět nechtějí co by bylo třeba? Nevím jak vy, ale já typuji, že poslední možnost je správně. Ono nadávat na dotace je jedna věc, ale aby se zkrátila právě ta, co jsem za ní dostal zakázku, to je jiná. Nebo nadávat na utrácení politiků – jasně, ale snížit můj důchod (dávku, přídavek, podporu, odstupné...)?

Snaha vyždímat z ostatních peníze prostřednictvím daní (když dát jim přez hubu a sebrat jim je rovnou se přece ještě žinýruju) je problém mravní a morálka v závěsu za zbožností původně křesťanské civilizace už upadá minimálně 100 let a v závěsu za ní rostou daně, regulace a další atributy moci náhradního boha – státu (pro šťouraly dodávám, že vím o výkyvech způsobených u nás i jinde rudým a černým socializmem, jenže na dlouhodobém trendu ani jejich pád nic nezměnil) A je to tento falešný bůh, který přebírá čím dál tím větší moc nad Evropou, v posledních 20ti letech v části Evropy spolu s démonem Alláhem. Racionalita, o které se ateističtí, agmostičtí a liberální intelektuálové domnívali, že převezme vládu, dostává stále více na frak. Například i v tomto článku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Martin Horák | sobota 2.11.2013 11:57 | karma článku: 18,44 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

13.11.2015 v 18:00 | Karma: 34,01 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik