Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomůže otevření ekonomie jiným vědám? - polemika s Janem Mohnertem

Jan Mohnert se domnívá, že za chybným řešením řeckého problému může „ekonomizace lidského života.“ a řešením je otevření ekonomie a společnosti jiným oborům. Na rozdíl od něj jsem přesvědčen, že skutečným problémem je vláda neomarxistické ideologie, která zakazuje všem včetně ekonomů nazvat „netolerantně“ černou černou a bílou bílou.

Ve svém článku mj. píše: “Dluhy jsou až následkem, v tomto případě následkem potřeby se zadlužovat. Chceme-li tedy v Evropě naše problémy skutečně vyřešit (a ne jen oddalovat jejich následky), navrhuji, abychom se namísto na zkoumání strategií oddlužení začali věnovat výzkumu okolností, které nutí evropské demokracie se zadlužovat.“
S tím bych mohl celkem souhlasit, tedy až na to, že “potřeba“ se zadlužovat na konzum (zadlužovat se na investice je něco jiného, ale o to zde nejde) je v prvé řadě nemravnost. Jenže – a v tom vidím hlavní problém já – nemravnost je v rámci vládnoucí neomarxistické ideologie nedovolené slovo. Tato ideologie je totiž úzce svázaná s relativistickou filozofií, podle které neexistuje žádná pravda, stejně tak je zakázáno říci, že nějaká morálka by mohla být lepší než jiná. A tvrdit o něčem, že je to nemravné, je vrchol „netolerance“, což je v této filozofii provinění horší vraždy.
Pokud jsem zachytil faktický výsledek z řeckých reforem, tak plánem bylo např. do r. 2013 zprivatizovat prodělečné státní podniky asi za 50 mld. € a do konce minulého roku zeštíhlit státní správu o 30 tis. lidí, z čehož bylo do letošního ledna zprivatizováno za „téměř“ 2 mld. a státní sektor opustilo asi 1 tisícovka lidí. Jinak řečeno, za 2 roky se nezrealizovalo skoro nic. Jediné, co se „podařilo“, bylo zvýšení daní, které většina domácích stejně moc neplatí, tzn. že již tak upadající soukromý sektor a zvláště ubývající zahraniční investice jsou ještě více odrazovány většími daněmi, zatímco řečtí důchodci a zaměstnanci veřejného sektoru i státních podniků mají i nadále „právo“ na státem vypůjčené peníze v míře téměř nezměněné.
Nemyslím si, že to, co jsem napsal v předchozím odstavci, je můj geniální objev. Myslím, že to musí být jasné každému, co dění v Řecku trochu sleduje bez rudých brýlí ideologického mámení. Jedna věc je ovšem něco vědět, druhá říci to nahlas.
Vzpomínám si na dobu svého mládí, kdy jsme se učili např. o vyšší efektivitě plánovité socialistické ekonomiky ve srovnání s živelným kapitalistickým hospodářstvím. V 70. a 80. letech, která pamatuji, bylo přitom zaostávání Východního bloku ve srovnání se Západem jasné snad každému od dámy dozírající na toalety po členy ÚV KSČ, nicméně za mluvení o něm na veřejnosti stále hrozil postih od vyhození ze školy až po kriminál.
Dnes tedy nehrozí (zatím ?) kriminál, nicméně vyřčení některých skutečností je prostě označeno za netolerantní (fanatické, fundamentalistické, xenofobní, eurofobní... čtenář si jistě sám doplní spoustu jiných vhodných adjektiv), za což se jednak exkomunikuje z řad establishmentu, za druhé pak se tímto ukončuje diskuze – z fanatikem (extrémistou, fundamentalistou atd.) se přece není nutné bavit.
S problémem mravnosti (a ideologické zabedněnosti) vám ovšem nemůže pomoci nejen ideologie, ale ani sociologie, politologie, psychologie, antropologie, ba ani třeba kvantová mechanika či teorie her. Ne proto, že by byly moc uzavřené, ale prostě proto, že problém mravnosti může řešit pouze morálka, která je ovšem v rámci myšlení „nevaž se odvaž se“ zakázána.
Lze to říci ještě jinak. Zadlužovat se za účelem konzumu ač vím, že to nesplatím, je hřích. Jenže o něčem takovém nechce většina dnešních Evropanů ani slyšet. Ani o tom, že bez Boha se prostě věci řítí do pekla. Nepřekvapivě. A tak zaměstnávají spousty odborníků na kde co, v bláhové naději, že to někdo z nich vyřeší. Samozřejmě nevyřeší. Ale na nějaký čas to vždy odborně zakecá (tj. tak, aby běžný člověku snadno nepochopil, že je to blbost). Z jakého oboru je ten odborník, není až tak podstatné.

Autor: Martin Horák | čtvrtek 9.2.2012 19:36 | karma článku: 11,85 | přečteno: 668x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

13.11.2015 v 18:00 | Karma: 34,01 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik