Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

10. 2. 2012 7:30
a já jsem myslel že kreditní karty vymysleli v Americe

Takže prosím - rozlišme "Zadlužovat se za účelem konzumu " jednotlivce či rodiny. To je totiž přirozená reakce na způsob obchodu a prodeje, kterému k jejich zisku nestačí ty peníze,které rozumný člověk už vydělal a může vydat na své nákupy,ale tlačí ho reklamou i dalšími nabídkami a obchodními triky k nákupu na půjčku. Pokud je to hřích - chovejme se jako ve středověku, a trestejme ty,skrze které to svádění k hříchu přichází.A jako se tehdy stavěly na pranýř a třeba bičovaly lehké ženy a těžkými tresty byla postihována lichva (resp. byla povolena pouze nečestným Židům)... Proč tímto způsobem neřešit i dnešní spotřební půjčky?

Samozřejmě, druhá věc je zadlužování států jejich vládami. K tomu v podstatě není omluva. Volená vláda (či státem zaměstnaní úředníci) mají majetek státu spravovat.Tím že nadělávají dluhy (a zapůjčené peníze rozfofrují) se dopouštějí hříchu nikoliv (jen) proti Bohu, ale i proti lidským zákonům...

0 0
možnosti
DB

/dev/null

9. 2. 2012 23:33
Než začnete do ekonomie tahat boha, a dělat z dluhu hřích

Je dobré si uvědomit, že někdo ty dluhy dělat musí. Pokud by převažovalo šetření nad utrácením, tak teprve tehdy by přišla pravá krize. Z čeho by firmy získávaly peníze, když by lidé vraceli do oběhu méně peněz, než by dostávali v platech? Navíc je vtipné říkat, že ty peníze prožírají státy, když vydané dluhopisy skupují hlavně různé fondy, do kterých vkládají své úspory normální lidi, protože očekávají vysoký úrok, a chtějí mít hodně peněz na důchod. Tyto dluhy můžete ale zaplatit jen tím, že vytvoříte více peněz, než bylo v době vzniku dluhu. To se děje neustále (stačí porovnat ceny srovnatelných výrobků v průběhu století), ale problémem se to stává až tehdy, když se zastaví růst reálné ekonomiky. Pak totiž tisknutím peněz dojde k velké inflaci, nebo při držení inflace k neschopnosti splatit úroky.

0 0
možnosti
C

Cynyc_

9. 2. 2012 21:37
Přečetl jsem první tři odstavce

a množství nesmyslů v nich mi zcela stačí. Vláda "neomarxistické ideologie" je oblíbené klišé pravicových extrémistů, přičemž co je na současných dominantních ideologiích (jako konzum) marxistického jaksi opomínají vysvětlit buď úplně, nebo vytářejí bizarní konstrukce, podle nichž je marxistický například racionalismus (Hájek) či z něj přímo vyplývající morální relativismus (autor článku). Ve skutečnosti je autor typický absolutista (tedy zastánce názoru, že právě jeden světonázor a s ním spojená soustava hodnot je objektivně správná a všechny ostatní chybné), čímž je marxistům bližší než ti, které kritizuje, a jím nabízené řešení bezcenné, protože na jeho názor nikdy nepřistoupí nejen celá, ale ani většina populace.

1 0
možnosti
K

kaktusak

9. 2. 2012 20:29
V Evropě nevládne marxismus

ani neomarxismus a právě tohle je příčina současných potíží.

Není pravda, že v období normalizace českolovenská ekonomika stále víc zaostávala za Západem. Akorát se nedařilo Západ dohánět, ale to se teď nedaří taky. K propadu došlo až po privatizačním puči důsledkem nastolení kapitalismu.

0 0
možnosti
K

karel_vvv

9. 2. 2012 20:59
Re: V Evropě nevládne marxismus

Co dohánět, občas se dokonce nepovedlo vyrobit hajzlpapír. Ale kovanému bolševikovi potíže růstu netřeba vysvětlovat ;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik