Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomůže Africe rekolonizace?

„Posledních 60 let dění v Africe jednoznačně ukazuje, že jedinou nadějí pro stabilitu většiny tamních zemí je opětovná kolonizace.“ napsal Jakub Sobotka v diskuzi pod článkem o Nigérii. Nesouhlasím, i když z důvodů jiných než politicky korektních.

Šlo o článek Prezident Nigérie vyhlásil válku islamistům. V zemi platí výjimečný stav

Stručný obsah je ten, že prezident Nigérie se rozhodl nasadit armádu proti muslimům z organizace Boko Haram, kteří systematicky vraždí a vyhání křesťany v několika severních státech Nigerijské federace.

Vím, že v rozporu s multikulti lžemi, kterým jsou žel učeny i naše děti ve školách, skutečná historie vypadala tak, že evropská kolonizace znamenala pro drtivou většinu zemí výrazné pozdvihnutí kulturní, mravní i duchovní. I tam, kde se kolonizátoři chovali drsněji, se pořád k domorodcům chovali lépe než se k sobě chovali jednotlivé kmeny vzájemně – ono v rozporu s teoriemi Rousseaua a spol. o dobrém divochovi žijí divoši skuteční v permanentním válečném stavu kmen s kmenem, vesnice s vesnicí a navíc obvykle na pokraji smrti hladem, o nemocnosti ani nemluvě. Ani muslimské sultanáty, jako například sukutský na území dnešní Nigérie, neznamenaly velkou civilizovanost, o právech a svobodách dle šaríji ani nemluvě.

Po „osvobození od koloniálního jha“ se pak většina těchto států začala přibližovat k původnímu divošskému stavu – hromadné vraždy a hospodářský úpadek byl toho důsledkem. V některých státech pak k tomu došlo až po pádu vlády bělochů - například Rhodésie, dnes Zimbabwe, byla značně bohatou zemí a velkým vývozcem potravin, dnes je odkázána na humanitární dodávky, jinak by tam zuřil hladomor, s nimi jenom pádivá inflace a cholera.

Proto návrh pana Sobotky do značné míry chápu, i když zásadně nesouhlasím. A to z důvodů na straně potenciálních rekolonizátorů i rekolonizovaných

Začnu od lesa – připomeňme 2 rozsudky

1.O střelci, co střílel kuší ,

2.O někom, kdo jiného bezdůvodně brutálně napadl .

Kdo si myslíte, že takovouto „spravedlnost“ by bylo žádoucí zavádět v Africe, můžete se svým názorem blýsknout v diskuzi. Rád si ho přečtu. A to na tom ještě ČR není asi tak špatně jako mnoho západnějších států, ve kterých již existují větší oblasti, obvykle obývané muslimy, do kterých se již neodváží ani policie, o jiných přizpůsobivých občanech ani nemluvě, ba ani dopravní prostředky tam nejezdí (mladíci rozbíjeli okna), takže co se tam přesně děje, o tom se můžeme jen dohadovat, stejně jako o tom, zda tam platí spíše prosté právo silnějšího anebo již islámské právo šaríja.

Nějak si nedokážu představit, jak by státy, které nedokážou vynutit platnost svého práva ani na předměstích svého hlavního města, dokázali nastolovat právo a spravedlnost ve velkých a lidnatých státech dnešní Afriky. Zbrojní převaha, kterou (zatím) Evropané mají, totiž na kolonizaci nestačí. Stačí jedině na nadělání více škody než užitku, jak se jim to povedlo třeba v rámci takzvaného Arabského jara, kdy sice dopomohli k pádu drsných diktátorů, jenže skrze demokracii se po nich dostali k moci pravověrní muslimové, kteří budou mnohem nebezpečnější i nám, o tamních křesťanech či Izraeli ani nemluvě.

A teď k těm adeptům na kolonizaci. Chápu, že kdo čte jen běžná naše média, soustřeďující se hlavně na násilí, nehody a katastrofy, netuší, že to nejdůležitější, co se ve velké části světa (s výjimkou hlavně Evropy) v posledních dvaceti letech děje, je masová christianizace. Snad nejvíce se to týká právě mnoha zemí na jih od Sahary. Asi prvním státem, kde přeměna pohanů a muslimů na křesťany změnila následně zásadně i poměry na většině území státu (snad s výjimkou jejího severu), byla Uganda.

O tomto státu jsem nedávno četl reportáž v Životě víry. Byla od člověka, který byl v Kampale poprvé v devadesátých letech a pak o 10 let později. Poprvé stála před hotelem, kde bydlel, skupina samopalníků a rozhodně se nedoporučovalo chodit do města dále než tito dohlédli. Podruhé stáli před tímtéž hotelem znudění vrátní s novinami a procházet se městem a hovořit s místními bylo zcela bezpečné. Místo bylo stejné, černoši stejně černí, to jenom Alláha a démony woodoo vystřídal Ježíš.

Nigérie je z jeden více států oblasti, kde podobný proces nastal o něco později. Po dekolonizaci v roce 1960 to byl stát převážně muslimský a pohanský a podle toho to tam taky vypadalo – jeden krvavý diktátor a defraudant státních peněz střídal druhého. Jenže v posledních asi 10 letech se zde konaly masové evangelizace pod vedením Reinharda Bonnkeho (jeho stránky zde ) a dalších evangelistů, díky kterým podíl Ježíšových učedníků v asi 170ti miliónovém státě již přesáhl 50% a dále rychle roste. Čemuž se zbylí muslimové brání způsobem pro islám typickým, tj. terorem.

Již násilnosti, které tam vypukly po poslední volbě prezidenta, byli hlavně o tom, že po demokratickém vítězství křesťana si muslimové uvědomili, že muslim již nemá šanci žádné další celostátní volby vyhrát. A násilnosti v severních státech pak o tom, že se muslimové snaží tyto státy, ve kterých mají dosud převahu, „očistit“ od křesťanů a odtrhnout od Nigerijské federace, aby tam mohli zavést islámské právo šaríja, které odpadnutí od islámu trestá smrtí.

Článek, na který pan Sobotka reagoval, pak (bez patřičného vysvětlení) de facto pojednává o tom, že se křesťanský prezident již cítí dostatek silný na to, aby zavedl silou právo a pořádek i do spolkových států Nigérie, kde místní, nejspíš islámské, vlády pořádek zavést nedokážou nebo nechtějí. Nejspíš ví, že v bibli je o vládci psáno:

Boží zajisté služebník jest, tobě k dobrému. Pakli bys zle činil, boj se; neboť ne nadarmo nese meč. Boží zajisté služebník jest, mstitel zůřivý nad tím, kdož zle činí. (Římanům kap.13, verš 4, schválně jsem použil kralický překlad, protože v něm to obzvlášť vyzní)

Tak mě napadlo, že by nebylo od věci se ho zeptat, zda by nevzal jeden melouch ve Stockholmu či alespoň v Duchcově.

A protože časy se skutečně mění, dnes již naopak nigerijský evangelista Ikenna Chukwubuike působí v Česku. Jeho ohnivá kázání (anglicky z českým překladem jeho manželky) si lze najít na YouTube. Kdo by ho chtěl slyšet live, má možnost například na konferenci Čas božího deště příští víkend ve Varnsdorfu.

 

Autor: Martin Horák | sobota 1.6.2013 13:45 | karma článku: 15,29 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

13.11.2015 v 18:00 | Karma: 34,01 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik