Ekonomické PF 2012

Při příležitosti Nového roku bývá zvykem se trochu ohlédnout za rokem právě uplynulým, představit výhled do toho nového a popřát čtenářům vše nejlepší. Rád bych tak učinil tímto článkem a to s ohledem na aktuální ekonomickou situaci v Evropě.

Takže v minulém roce v Evropě pokračovala a prohlubovala se dluhová krize. Kromě Řecka,  Irska, a Maďarska, které byly mimo finanční trhy již od předchozího roku, požádalo kvůli neschopnosti dostát svým závazkům o finanční pomoc též Portugalsko. Situace Řecka se navíc výrazně zhoršila, jeho HDP se silně propadlo, reformy se ukázaly jako naprosto nedostatečné. Posléze se ostatní státy dohodly na odpisu části řeckých dluhů, což ovšem zase silně postihlo již tak nepříliš prosperující banky, které navíc musely z rozhodnutí EU politiků navýšit svoji kapitálovou přiměřenost, což zahájilo de facto credit crunch. Podnikatelská aktivita v EU začíná usínat a ke konci roku se začaly několikrát nebezpečně zvyšovat i výnosy dluhopisů Itálie a Španělska. Uvažuje se i o snížení ratingu Francie.
Co se týče roku právě nadcházejícího, dá se předpokládat další zhoršení těchto problémů, které pravděpodobně vyústí v bankroty větších států. Předpokládat se dají i bankroty bank a mnoha dalších podniků. Je ovšem též možné, že ECB se rozhodne řešit dluhy masovým tištěním dalších nekrytých peněz, což vyvolá hyperinflaci, která znehodnotí úspory. V důsledku toho patrně výrazně vzroste nezaměstnanost, poklesne životní úroveň a objeví se další problémy, na jejichž řešení budou mít vlády čím dál méně peněz, pokud vůbec nějaké. Následně nelze vyloučit též rozsáhlé sociální nepokoje, případně i revoluce a války (blíže se o tom rozepisuji ve svém předchozím článku).
Jo, abych nezapomněl, přeji tímto všem svým čtenářům
ŠŤASTNÝ A VESELÝ NOVÝ ROK !!!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Horák | sobota 31.12.2011 10:00 | karma článku: 8,40 | přečteno: 627x